Češi ovládli dráhu v Neustadtu

Neustadt/Donau – 15. května
České kvarteto zvítězilo přesvědčivým způsobem v nedělním závodě družstev v bavorském Neustadtu/Donau. Tradiční volný závod družstev se ze známých důvodů vrátil na neobvyklou dráhu s travnatým pruhem mezi mantinely po třech létech. Vedle našich a domácích Němců se závodu zúčastnili ještě Dánové a Angličané. Při pohledu na sestavy byli naši pasováni do role největších favoritů, přestože kouč Zdeněk Schneiderwind musel několik dní před závodem měnit ohlášenou sestavu. Důvodem byl odložený a nakonec stejně neodjetý závod polské ligy mezi Krosnem a Zielonou Gorou. Václav Milík a Jan Kvěch plnili klubové povinnosti, místo nich dorazili do Neustadtu Eduard Krčmář a Josef Franc rovnou z Mariánských Lázní.

 

Češi na nástupu: zleva Daniel Klíma, Petr Chlupáč, Eduard Krčmář, Josef Franc a Zdeněk Schneiderwind | foto Zdeněk Flajšhanz

Naši zvládli závod na náročné dráze výbornou a od první série šli do přesvědčivého vedení., které průběžně upevňovali až na konečný, více než desetibodový náskok. Josef Franc a Eduard Krčmář začali výhrami, Petr Chlupáč a Daniel Klíma přidali v první fázi po bodu. O jediný bod méně měla po první sérii anglická reprezentace a chvíli se zdálo, že ostrovní mladíci budou největšími soupeři. Jenže vzápětí docela vyhořeli ve střední části závodu, kdy ve dvou sériích přidali pouhé tři body a i přes viditelné zlepšení ve druhé polovině už ztrátu nedohnali a skončili poslední.

Atypický ovál viděl závody po třech letech | foto Zdeněk Flajšhanz

Češi naopak pokračovali ve velmi dobrých výkonech a pravidelně připisovali vítězství, či druhá místa. Po čtyřech sériích už tak bylo téměř rozhodnuto o vítězství českých barev, definitivní pojistkou byly tři body Petra Chlupáče v osmnácté jízdě. Naší velkou devízou byla vyrovnanost, do bodové pokladnice pravidelně přispívali všichni čtyři jezdci. Jediná nula za celý závod tak byla na kontě Eduarda Krčmáře. Ten při pokusu vrátit předjetí Michaelu Härtelovi zavadil o svého soupeře a následně se nevešel do vymezeného prostoru. Vyjetí do trávy znamenalo samozřejmě diskvalifikaci.

Eduard Krčmář s otcem před cestou na nástup | foto Zdeněk Flajšhanz

Také v další dramatické situaci se ocitl Michael Härtel s naším jezdcem, ta však dopadla podstatně hůře. Ve dvacáté rozjížďce Němec tři kola útočil na vedoucího Josef France a v posledním kole při pokusu o útok venkem škrtl o jeho zadní kolo. Zatímco Pražan nebezpečnou situaci ustál, pro Härtela skončil závod v sanitce po ošklivém nekontrolovaném pádu.

Svoji dominantu potvrdili naši jezdci ještě v závěrečné nadstavbové jízdě, Memoriálu Maxe Saligera. Tam pořadatelé dosadili bodově nejlepší jezdce závodu družstev. Petr Chlupáč se v posledním kole dostal před Josefa France, třetí skončil Rakušan v německých barvách Daniel Gappmaier.

Josef Franc s rodinou | foto Zdeněk Flajšhanz