Finále evropských třiadvacítek přinese jedině sobotní triumf

Pardubice – 19. května
Pardubický plochodrážní stadión se v sobotu stane svědkem prvního z šesti letošních závodů ranku mistrovství světa nebo Evropy, které budou moci diváci ve Svítkově letos navštívit. Tím prvním je závod mistrovství Evropy jezdců do 23 let. Naši mladíci, kterým vévodí úspěšný trojlístek jezdců, kteří se kvalifikovali do finále mistrovství světa juniorů, nově nazvané SGP2 by rádi postoupili po dvou letech do finále této soutěže.


Tipujte:

Kdo v sobotu vyhraje pardubické evropské finále U23?

View Results

Loading ... Loading ...

Petr Chlupáč, Jan Kvěch a Daniel Klíma na stupních vítězů pardubické juniorky minulé pondělí| foto Karel Herman

Elitní mladíci Jan Kvěch, Daniel Klíma a Petr Chlupáč budou doplněni Bruno Belanem a Jakubem Exlerem. Původně byl v nominaci po velmi dobrém výkonu v nedávném pardubickém juniorském závodě Pavel Kuchař, ale jeho zranění ze závodu v Polsku ho na start nepustí.

Nový manažer národního týmu Zdeněk Schneiderwind jmenoval do sestavy Michala Bašteckého, ten se však reprezentace vzdal a tak dostal příležitost Jakub Exler.

Pozvánku do národního týmu dostal také Bruno Belan | foto Karel Herman

Bohužel na start této soutěže nemohou jezdci, kterým není v den závodu 16 let, jinak by zcela určitě bojovali o reprezentační vestu i Matouš Kameník a Jaroslav Vaníček.

Předpokládáme, že naším největším soupeřem v boji o postup bude tým Velké Británie. Jeho největším esem je bezesporu Dan Bewley. Stálý účastník seriálu Grand Prix, nejkvalitnější světové soutěže bude bezesporu i největší hvězdou závodu, kvalitní jsou i jeho týmový partneři a tak čekáme především souboj o vítězství mezi Brity a naším celkem. Třetím účastníkem je tým Francie a především Steve Goret udělal výrazný krok ve výkonnosti.

Původně zde spolu s naším týmem, Brity a Francouzi měl startovat tým Holandska, ale ten se týden před závodem odhlásil. Diváci by tak měli na startu jako čtvrtý tým vidět evropský výběr z jezdců Slovinska, Německa a jeden z Holandska.

Jakub Exler je posledním mužem sestavy Zdeňka Schneiderwinda | foto Antonín Škach

Ve druhém semifinále se 18. června v Elgane představí týmy Švédska, Německa, Norska a Lotyšska. Ve finále 2. října v Krakově startují první dva týmy loňského roku Polsko a Dánsko. Ty doplní vítězové obou semifinálových závodů z Pardubic a Elgane.

To pardubické začne ve Svítkově v sobotu úderem patnácté hodiny. Trénink závodu je naplánován na jedenáctou hodinu.

Sestavy sobotního semifinále ME do 23 let v Pardubicích:

Velká Británie: 1 Dan Bewley, 2 Tom Brennan, 3 Drew Kemp, 4 Jordan Palin, 17 neobsazeno
Team Europe: 5 Celina Liebmann (D), 6 Mika Meijer (NL), 7 Miran Praznik (SLO), 8 a 18 neobsazeno
Francie: 9 Steven Goret, 10 Mathias Tresarrieu, 11 Tino Bouin, 12 Thomas Valladon
Česká republika: 13 Daniel Klíma, 14 Jakub Exler, 15 Petr Chlupáč, 16 Bruno Belan, 20 Jan Kvěch