Patrik Linhart se svými společníky nemusel sestupovat z pódia

Kostěnice – 30. dubna
Vlaky na kolejích, pampelišky na zelené trávě. Tvrdá dráha, oblaka prachu a vůně buřtů opékaných na ohníčku uprostřed depa. V Kostěnicich se pálily čarodějnice ještě před soumrakem, ale především na zdejším malinkatém kolečku odstartovala domácí hobby sezóna prvním Srandamačem. Ve stopětadvacítkách vyhrál David Hofman, jehož soupeřka Štěpánka Nyklová mu třikrát porážku vrátila ve zvláštních rozjížďkách, kdy se pardubický borec v kombinéze po Václavu Milikovi postavil na handicap. Soutěž závodníků Úhřetické Lhoty přinesla triumf Danu Maclovi, když nepuštěný metyl ruku v ruce s upadlým krytem primárního řetězu sebral klíčové body Aleši Dubnovi. Mezi licencovanými profíky úřadoval Patrik Linhart. Slánský borec posléze projel první také cílem super finále, kam se spolu s ním dostali i soupeři z jeho kategorie Daniel Halamka a Josef Novotný, kteří tím pádem pro dekorování dalšími cenami nemuseli sestupovat z pódia.

Josef Novotný se prodírá oblaky prachu | foto Eva Palánová

Krásné poledne na poli

Josef Novotný přihlíží přípravě svého motocyklu pro první letošní závod | foto Eva Palánová

Ještě někdy okolo půl dvanácté pouze pár automobilů uprostřed oválku signalizovalo, že se v Kostěnicích chystá první z letošních Srandamačů. Záhy však přibývali další účastníci. A brzy se ozval zvuk plochodrážního motocyklu. Štěpánka Nyklová si ještě před tréninkem potřebovala zajet motor. Aby její premiéra na ovále uprostřed polí stála vskutku za to, poprvé se objevila v sedle stopětadvacítky s velkým rámem.

Po žádném z flat trackerů nebylo ani vidu, ani slechu. A tak se poprvé v historii kostěnické ploché dráhy závodilo bez motocyklů této kategorie. Josef Štěpánek se rozhodl vypsat tři závody. Junioři se stopětadvacítkami byli jasní. Domácí hobíci jeli o mistra Úhřetické Lhoty, zbývající trojice vytvořila skupinu profíků.

Prach byl jistotou, na níž se mohl sázet celý majlant. Jezdilo se proto pouze ve dvou, domácí na dvě, ostatní na tři kola. Nechyběl ani slavnostní nástup, po němž maratón dvaadvaceti jízd odstartoval. Vše klaplo do dvou hodin, na něž byla objednána sanitka.

 

Závody suverénů

Štěpánka Nyklová (vlevo) vs. David Hofman | foto Eva Palánová

Stopětadvacítky celý program odstartovaly. David Hofman změřil Štěpánku Nyklovou. Stejná historie se posléze opakovala ještě třikrát. Karta se obrátil až po závodě. Když kategorie Junior 125 svůj vlastní závod ukončila, šli oba účastníci na startovní rošt ještě třikrát.

David Hofman však startoval s handicapem. Byť byl po třech okruzích stále blíž Štěpánce Nyklové, liberecké děvče vždy protnulo metu jako první. Rovněž závod profíků měl svého suveréna v osobě Patrika Linharta. Pravda, v první jízdě na něho sice odstartoval Daniel Halamka, jenž svého času působil ve stopětadvacítkách.

Patrik Linhart září spokojeností:

„Motorka vydržela, bylo to hezký odpoledne, ale prášil jsem si jen sám sobě. Rád bych jel přebor v Kopřivnici, ve Slaným taky. A pak jsme se bavili na Memoriál Vildeho.“

Patrik Linhart se vnějškem dere před Daniela Halamku | foto Eva Palánová

Někdejší slánské eso, které dalo dnešnímu závodu přednost před zítřejším pouťákem v Murecku, však mělo situaci pevně v rukou již v úvodním nájezdu. Poté vyhrálo ještě třikrát a o nejvyšším stupínku pódia nemohlo být pochyb. Daniel Halamka skončil druhý, když pokaždé udržel na uzdě Josefa Novotného, který v letošní sezóně závodil poprvé.

 

Hobíci produkují drama

Aleš Duben (blíže) a Dan Macl při svém úvodním duelu | foto Eva Palánová

Borci z Úhřetické Lhoty vytvořili nejvyrovnanější skupinu a na prašném ovále rozpoutali opravdové drama. Aleš Duben nejprve odvedl Radka Červenku, vzápětí dva body za prakticky stejných okolností přistály na kontě Dana Macla v duelu s Janem Buňkou. Aleš Duben se ujal vedení v průběžné klasifikaci, když v rozjížďce s číslem tři porazil Dana Macla.

Jednobodový náskok udržel rovněž v dalších dvou sériích, kdy jak on, tak jeho protivník své soupeře porazili. Ze zbývající dvojky měl k pódiu blíže Radek Červenka. Debutující Jan Buňka mu však nedal nic zadarmo. V rozjížďce s číslem čtyři se prali jako o postup do série Speedway Grand Prix. Několikrát si vyměnili pořadí, ale Jan Buňka nakonec v posledním výjezdu skončil v poli.

Aleš Duben líčí svůj pád:

„Říkal jsem si, že do Dan na konci rovinky vždycky zaklapává. Chtěl jsem to dam dát, ale přetočil jsem se.“

I takhle se v Kostěnicích jezdí o vítězství – Jan Buňka (vlevo) a Radek Červenka | foto Eva Palánová

Protože projel cílem, byť mimo trať, inkasoval bod. O další však přišel, když se do rozjížďky s číslem pět ani nerozjel. Boj o vítězství gradoval devátou jízdou s druhým střetem obou leaderů. Do čela vypálil Dan Macl. Aleš Duben se nechtěl vzdát, ale e druhé zatáčce upadl.

 

Patrik Linhart neprohrává

Zatímco Jan Buňka jede k vítězství, smůla Aleše Dubna graduje | foto Eva Palánová

Stav bodového konta obou leaderů byl zase vyrovnaný. Jenže po startu jedenácté jízdy upadl Aleši Dubnovi kryt primárního řetězu. Když mu na pomoc přispěchal Daniel Halamka. Lhotský hobík zjistil, že má sucho v nádrži. Dan Macl hned na to kraloval v duelu s Radkem Červenkou a po dvou kolech měl jisté vítězství.

Třetí příčka neunikla Radku Červenkovi. Jan Buňka sice bral dva body po odstoupení Aleše Dubna, nicméně jako klíčový se přece jen ukázal druhý souboj pretendentů nejnižšího stupínku v desáté jízdě. Radek Červenka v ní dokázal v úvodním oblouku druhého kola podjet Jana Buňku a vrátit se do vedení, které mu jeho soupeř sebral v úvodním okruhu.

Josef Novotný objíždí Dana Macla, aby si zajistil postup do finále | foto Eva Palánová

Srandamač gradoval dle tradice prolínacím Super finále. V jeho poslední šanci Josef Novotný v úvodním výjezdu objel Dana Macla, jehož v závěru mohutně dotahoval David Hofman se svou stopětadvacítkou. Vítěz postoupil ke svým dvěma přímo nasazeným souputníkům z kategorie Profi.

Finále se neslo zase v režii Patrika Linharta. Po startu zavřel Daniela Halamku na vnitřní čáru. Bylo vymalováno, pak již přišlo na řadu jen opékání buřtů.

Štěpánka Nyklová a David Hofman na pódiu stopětadvacítek | foto Eva Palánová
Štěpánka Nyklová a David Hofman na pódiu stopětadvacítek | foto Eva Palánová

Junior 125 ccm:

1. David Hofman, Pardubice 2 2 2 2 8
2. Štěpánka Nyklová, Slaný 1 1 1 1 4
zvláštní rozjížďky s handicapem Davida Hofmana:
I. Štěpánka Nyklová, David Hofman
II. Štěpánka Nyklová, David Hofman
III. Štěpánka Nyklová, David Hofman
Aleš Duben, Dan Macl a Radek Červenka na pódiu závodu kostěnických hobíků | foto Eva Palánová

O mistra Úhřetické Lhoty:

1. Dan Macl, Úhřetická Lhota 2 1 2 2 2 2 11
2. Aleš Duben, Úhřetická Lhota 2 2 2 2 1 E 9
3. Radek Červenka, Úhřetická Lhota 1 2 1 1 2 1 8
4. Jan Buňka, Úhřetická Lhota 1 1 E 1 1 2 6
Daniel Halamka, Patrik Linhart a Josef Novotný opanovali profi kategorii i nadstavbové klání | foto Eva Palánová

Profi:

1. Patrik Linhart, Slaný 2 2 2 2 8
2. Daniel Halamka, Slaný 1 2 1 2 6
3. Josef Novotný, Pardubice 1 1 1 1 4
Josef Štěpánek (vlevo) připravil peněžní prémie pro závodníky z Úhřetické Lhoty – David Hofman, Dan Macl, Radek Červenka, Josef Novotný a Aleš Duben | foto Eva Palánová

Super finále:

last chance finále
1. Patrik Linhart, Slaný 1.
2. Daniel Halamka, Slaný 2.
3. Josef Novotný, Pardubice 1. 3.
4. Dan Macl, Úhřetická Lhota 2.
5. David Hofman, Pardubice (125 ccm) 3.

Poznámka: všechny rozjížďky se konaly na větším ovále

Zatímco Jan Buňka zastavuje v poli, Radek Červenka projíždí cílem jako vítěz | foto Eva Palánová