Tai Woffinden generálku na chorvatskou velkou cenu skutečně nevyhrál

Goričan – 23. dubna
Sličné naváděčky zvedají své cedule před finálovou rozjížďkou. Tai Woffinden vystřelí dopředu z pozice od mantinelu a nakonec projíždí cílem jako první. Leona Madsena zavře trojice ostatních soupeřů a on na těžké dráze ve snaze dohnat své zpoždění padá. Tak by mohla vypadat krátká zpravodajská flash, kdyby se ovšem první velká cena letošního roku v chorvatském Goričanu neměla konat až popozítří. Nechme vzpomínky na budoucnost čtenářům Ericha von Dänikena a podívejme se skulinou zatažené opony tajné generálky, co může fanoušek od letošní Speedway Grand Prix očekávat, až jej nový promotér vtáhne do děje.

 

V sobotu v Goričanu startuje první letošní velká cena

Jednou z prvních jistot české velké ceny je televizní pokrytí. Přímý televizní přenos poběží na ČT Sport a ČT Sport Plus již od devatenácti hodin, zatímco repríza se plánuje na pondělí 30. května od jednadvaceti. Nadto již v pátek je na programu ČT Sport přenos mítinku SGP2, který pokračuje v tradici světového šampionátu juniorů.

ČT Sport nabídne rovněž sestřih nejlepších momentů z každé další velké ceny a čeští fanoušci mohou využít kompletní servis na Eurosport App. A to včetně tréninků a na ploché dráze doposud nevídaných údajů z telemetrie jako jsou srdeční tep závodníků, časy na kolo či analýzu trajektorie na ovále.

I to je důvod, proč se promotéři z Discovery rozhodli vyzkoušet si všechno nanečisto minulou sobotu v Goričanu, kde slibovaná nová éra ploché dráhy startuje. Na rozpravě bylo na všechny apelováno, ať se nic veřejně nezveřejňuje. Vstupní branou vskutku neproklouzla ani malinkatá myšička, jenže znáte, jak to chodí…

Dráha v Goričanu byla minulou sobotu hodně těžká

Na základě líčení bezprostředních účastníků, kteří už ve velkém světě ploché dráhy ledacos zažili, aranžmá letošních velkých cen vypadá perfektně. Pakliže doposud byl seriál Speedway Grand Prix skvělý, letos se zvedne minimálně o dva levely.

Na první pohled zaujme jednotný styl boxů. V Goričanu panují stísněné podmínky, ale pakliže se rozvinou do jedné řady, půjde o dech beroucí pohled. Všechny kóje jsou v majetku promotéra a budou cestovat od štace ke štaci. Podobný osud čeká i pódium, které je z obou stran stejné, takže nejlepší trojice se může nachlup stejně prezentovat i divákům na protilehlé straně stadiónu.

Sobotní generálka byla dotažená k dokonalosti už jen tím, že její účastníci alternovali skutečné účastníky cyklu velkých cen. Daniel Klíma figuroval jako Leon Madsen, z Jana Jeníčka se stal Jack Holder. Jaroslav Petrák se stylizoval za Maxe Frickeho, s nímž jej ostatně spojuje postava Pavla Fuksy, které své ruce přiložil svého času k dílu i na jeho motocyklu.

Finálová SGP nanečisto v Goričanu

Bruno byl prvním náhradníkem coby Nick Škorja, který paradoxně závody vyhrál pod jménem Taie Woffindena. Pokud se týká startovních čísel šestnáct až osmnáct květnové české velké ceny, dnes proběhne schůze výboru pražského klubu. Po ní ovšem bude jasněji jen zasvěceným, protože karty dozajista budou odkryty na tradiční tiskové konferenci před velkým kláním.