Češi a Slováci v akci 413

Měl to být tajný závod bez diváků, bez možnosti pořizovat fotografie a bez výsledků. Nakonec se však informace dostaly na světlo. A tak víme, že při testování nových pořádků Speedway Grand Prix v Goričanu ve finálové jízdě neupadl Leon Madsen, nýbrž Daniel Klíma. Tradiční pondělní kompilace magazínu speedwayA-Z vás však vedle Chorvatska zavede také do Polska, Belgie a Maďarska.

 

Polská juniorská družstva

Petr Chlupáč se po úterní pražské extralize přesunul do Polska | foto Karel Herman

Tým ACCR vstoupí do skupiny E polských juniorských družstev až tuto středu v Leszně, nicméně první Čech již do šampionátu zasáhnul. Petr Chlupáč totiž jezdí v déčku za své Opole. Ve středu v Czestochowej skončil jeho celek čtvrtý za třetím Rybnikem, druhou Lodží a triumfujícími domácími.

Pražský junior dodal naprostou většinu bodů svého celku, když se hodnota jeho skóre zastavila na osmi (2 3 1 1 1).

Nazítří se situace opakovala takřka navlas. Czestochowa znovu triumfovala před Lodží, Rybnikem a Opole, jemuž však ke třetí pozici chyběl jediný bod. Petr Chlupáč opět skóroval osmi body (1 2 1 2 2).

Polská liga

Včera už Eduard Krčmář se svým otcem přihlížel na slánském ovále Rallye Prague Revival | foto Antonín Škach

Z úhlu pohledu našich závodníků odstartovaly polské ligy v sobotu. V první lize Landshut doma prohrál se Zielonou Gorou 42:48. Se třemi body a jedním bonusem (1 0 – 2).  Jan Kvěch neprožil povedený závod. Nicméně díky 5:1 s Maxem Frickem v rozjížďce s číslem třináct jeho klub začal otáčet kormidlem ke svému vítězství.

V sobotu Rzeszow prohrál domácí druholigové klání s Poznaní 42:48, když Eduard Krčmář inkasoval šest bodů (0 1 1 2 2). V neděli Petr Chlupáč debutoval za Opole i ve druhé lize. Duel Opole vs. Rawicz skončil 58:32 a on dosáhl na čtyři body (0 3 1 -).  Kvůli důlnímu neštěstí v Pawlowicích bylo odvolán prvoligový duel Rybnik vs. Krosno s Václavem Milíkem. Martin Vaculík se na včerejším extraligovém triumfu Gorzowa nad hostující Toruní 47:43 podílel deseti body (0 3 3 2 2).

Inkognito generálka na Speedway Grand Prix

Koncem dubna začíná seriál letošní Speedway Grand Prix. Nový promotér Discovery hovoří o počátku nové plochodrážní éry. Aby vše klaplo, jak má, v sobotu v Goričanu upořádal generálku. Byla netradiční už jen proto, že se konala za zavřenými dveřmi stadiónu.

Finálová SGP nanečisto v Goričanu

Nikdo ze stálých účastníků seriálu se nemohl závodu zúčastnit a tak plochodrážní esa alternovali jiní závodníci. Kupříkladu Jan Jeníček vystupoval jako Jack Holder, na Daniela Klímu zase připadla role Leona Madsena.

Daniel Klíma vyhrál v základní části všechny rozjížďky, v semifinále byl druhý, zatímco ve finále upadl. Soupeři jej po startu zavřeli a on se probíjel dopředu. Zvítězil Nick Škorja před Nicolasem Covattim a Maticem Ivačičem. Do semifinále pronikl také Jaroslav Petrák (1 2 1 2 2), který skončil celkově sedmý. Jan Jeníček byl třináctý (1 1 1 1 0), Patrik Búri (ex F 1 E 2) čtrnáctý a Bruno Belan (1 1) patnáctý.

Odstartoval MACEC Cup

Jaroslav Petrák dal za víkend dva závody | foto Szilvia Szabo

Včera odstartoval MACEC Cup svým prvním závodem v maďarském Nagyhalasz. Bouřka o slejvák ukončily závod předčasně po čtvrté sérii. Vyhrál Robert Chmiel (12 bodů, jemuž na stupních vítězů dělali společnost Patryk Rolnicki (11) a Marko Levišin (10).

Jan Jeníček skončil desátý (1 0 2 1), Patrik Búri dvanáctý (3 0 X -), Bruno Belan třináctý (1 0 0 2) a Jaroslav Petrák patnáctý (0 1 1 0). Další kola seriálu jsou plánována do Žarnovice (29.5.), Pardubic (30.5.), neupřesněné lokality v Polsku (30.8.) a rumunské Braily (1.10.).

Jediný Čech v Belgii

Patrik Linhart v Heusden-Zolderu se svým technickým týmem | foto Patrik Linhart

Patrik Linhart se při zatím svém posledním comebacku na ovály prezentoval vždy při slánských přeborech a kostěnických akcích. O víkendu vyrazil do Belgie. Volný závod v Heusden-Zolderu vyhrál Daniel Gappmaier, jenž cílem finále proburácel před Tobiasem Thomsenem a Romano Hummelem. Slánský závodník s jedenácti body (1 2 3 3 2) pronikl do semifinále, kde dojel třetí a celkově obsadil šestou pozici.