Daniel Klíma druhou šanci v rozjezdu využil

Plzeň – 16. dubna
Dráha na Borech nepatří mezi favority Daniela Klímy. Krátké rovinky a zatáčky za roh a on nerad jezdí po lajně. Nicméně druhé kolo přeboru otevřel klíčovým vítězstvím na svým klubovým kolegou Petrem Chlupáčem, který vzápětí v rozjížďce s číslem pět nedal šanci Hynku Štichauerovi rozvíjet vítěznou šňůru. Pardubičan však nevypadl z nejvyšší hry. Ve čtrnácté jízdě si sice vykoledoval výstrahu za ulitý start, ale nakonec odvedl Daniela Klímu. A tak se stalo, že závod vyvrcholil tříčlenným rozjezdem o vítězství. A v něm kraloval zase Daniel Klíma, který přivedl k šachovnicové vlajce Hynka Štichauera a Petra Chlupáče. Doprovodné mistrovské klání stopětadvacítek patřilo Maksymilianovi Pawelczakovi, který na závěr slunečného, leč studeného odpoledne obhájil svůj loňský primát v Memoriálu Romana Mádyho.

Hynek Štichauer, Daniel Klíma a Petr Chlupáč na pódiu | foto Pavel Fišer

Na čele zůstává jediný muž

Dlouhá řada závodníků na nástupu | foto Pavel Fišer

Okolo poledne konečně sluníčko nabylo vrchu nad šedivými mraky, avšak duben zůstal tak chladný, jak to ostatně umí. Nicméně pocitová teplota se aspoň zvýšila. Na nástup vyrazilo jedenáct kolibříků a šestnáct velkých hochů. Bohužel mezi nimi chyběl Josef Černý, jehož lékařka nepustila do závodu kvůli jeho zdravotním problémům během zimy.

První jízdy patřily stopětadvacítkám, ale záhy se na startovním roštu seřadili účastníci rozjížďky s číslem jedna. Páska letěla nahoru a Daniel Klíma nemohl být pohotovější. Usadil se v čele, na němž strávil čtyři kola, aby se do boxů vrátil s cenným skalpem Petra Chlupáče.

Daniel Klíma komentuje svůj triumf v rozjížďce s číslem jedna:

„Vyšlo to! Divil jsem se, že jsem to udržel. Mám problémy s touhle dráhou, je to na mě moc krátký.“

Petr Chlupáč (červená) se před Daniela Klímu (modrá) v první jízdě nedostal | foto Pavel Fišer

Pražský závodník byl po úvodním podniku na Markétě na čele přeborové klasifikace a tím pádem i nejblíže reprezentační vesty pro evropský šampionát. Po ní ovšem pošilhával Hynek Štichauer, jehož od Daniela Klímy dělil jediný bod. Tento status quo oběma vydržel i po první dnešní sérii. Pardubický vousáč totiž vyhrál čtvrtou jízdu ve stylu start – cíl.

Po přestávce však na Hynka Štichauera odstartoval Petr Chlupáč, jenž se na čele udržel až do cíle. Oba měli po pěti bodech, kdežto Daniel Klíma s přehledem triumfoval hned vzápětí. Na čele aktuální klasifikace se však nehřál sám. Jaroslav Vaníček totiž své vrstevníky změřil, jak ve druhé, tak v sedmé jízdě, byť se v prvním případě vracel do boxu pro svůj druhý motocykl.

Jaroslav Vaníček (modrá) se dere před Matouše Kameníka (bílá) a Pavla Kuchaře (žlutá) | foto Pavel Fišer

Třetí série odstartovala prvním dnešním pádem. V nájezdu do druhého oblouku upadl Jakub Exler. A protože v depu kolaboval, přijela si pro něho rychlá ambulance. V repete naplno úřadoval Petr Chlupáč. V rozjížďce s číslem deset jej napodobil Daniel Klíma, který po chvíli zůstal jediným neporaženým. Ve dvanácté jízdě se totiž Jaroslav Vaníček stal bezprostředním svědkem suverénního sóla v podání Hynka Štichauera.

 

Tři v rozjezdu o vítězství

Matěj Frýza (červená) jede před Danielem Klímou (bílá), Matoušem Kameníkem (žlutá) a Michalem Bašteckým (modrá) | foto Pavel Fišer

Nicméně dnešní závod neměl být jednoznačnou podívanou ani náhodou. Jako první se o tom přesvědčil Matěj Frýza. Plzeňský závodník patří k překvapením letošní zatím ještě mladé sezóny a není divu, že po konci kariéra Daniela Šilhána o jeho služby projevily zájem Pardubice. Na Hynka Štichauera a Daniela Klímu si v úvodu nevyšlápnul, ale v rozjížďce s číslem jedenáct v první zatáčce objel Pavla Kuchaře.

Se sedmi body byl těsně za vedoucími borci, ale třináctka u čísla rozjížďky se pro něho ukázala vskutku nešťastnou. „Bylo to moc nakropený, bylo to jako na mejdlu,“ vracel se po závodech Matěj Frýza na její začátek. Zatímco Petr Chlupáč již v úvodním nájezdu objel Jaroslava Vaníčka, on se stal obětí dvěstěpadesátky řízené Vojtěchem Šachlem.

Při repete čtrnácté jízdy Hynek Štichauer (modrá) odvedl Daniela Klímu (červená) | foto Pavel Fišer

Avšak dnes nebyl mezi smolaři sám. O Jakubu Exlerovi šla řeč v předchozí podkapitole, pádem se s borským stadiónem loučil také Michal Baštecký. Adam Bednář musel svou dvěstěpadesátku odstavit před startem rozjížďky s číslem osmnáct. A co Pavel Kuchař? Ten by se snad večer i bál jít na dřevěný ajnclík, abych se na něho nezřítil.

Adam Bednář zdůvodňuje své odstoupení před startem rozjížďky s číslem osmnáct:

 „Začal hořet filtr, ale jinak pěkný závody, super trénink.“

Pavel Kuchař patřil dnes mezi smolaře | foto Pavel Fišer

„Dostal se metyl do karburátoru, měnili jsme ho a zapomněli jsme dolejt metyl, stane se,“ krčil rameny nad dotazy, proč v sedmnácté jízdě neobjel ani úvodní okruh. Na začátku přišel o bod vinou prasklého sekundárního řetězu, pak nedohnal Matěje Frýzu a jednou dokonce upadl.

Pech mohl mít i Daniel Klíma, kdyby však nešlo o štěstí v neštěstí. Již víme, že se Petr Chlupáč vracel ze třinácté jízdy s trojkou. Sotva projel vraty depa, chystal se další z velkých duelů Bílé soboty. Daniel Klíma jej rozehrál skvělým startem, avšak záhy se rozblikala červená světla. Za ulitý start pykal Hynek Štichauer výstrahou.

Při restartu si Pražan stoupnul do jiné koleje než prve. A co čert nechtěl, šlo o volbu k horšímu a Hynek Štichauer se usadil ve vedení., z něhož jej Daniel Klíma již nevystrnadil. A tak měl jedenáct bodů stejně jako jeho přemožitel a stejně jako Petr Chlupáč. Ani pro jednoho z nich nebyl velký problém zvítězit i na závěr.

Daniel Klíma (modrá) letí v rozjezdu do čela před Hynka Štichauera (červená) a Petra Marka (bílá) | foto Pavel Fišer

Druhý přebor proto vyvrcholil tříčlenným rozjezdem. Nejlepší start vystřihnul Daniel Klíma, avšak v první zatáčce jej vystřídal Hynek Štichauer. Oba poněkud ujeli Petru Chlupáčovi. Klíčový okamžik ale nastal v úvodu druhého okruhu. V prvním nájezdu se Daniel Klíma zvenčí vrátil do čela, aby mítink rozhodl pro sebe.

 

Show ryšavého Poláka

Plochá dráha nezapomíná na modrookého chlapce v basebalce, Romana Mádyho | foto Pavel Fišer

Mistrovské stopětadvacítky začaly dost nečekaně. David Hofman se s dvouventilovým motorem cítí jako ryba ve vodě na malých oválech, nicméně rozjížďku s číslem jedna vyhrál stylem start – cíl před Štěpánem Melčem. Tonyho Katru trápil karburátor a tak své dnešní skóre otevřel jedním bodem.

Svůj čtyřventil s prasklým karterem musel nechat doma také Pavel Marek. Vedl ve druhé jízdě, ale v nájezdu do druhé zatáčky jej podjel Karel Průša. První sérii uzavřel velkým sólem Maksymilian Pawelczak.

David Hofman (modrá) se dere pod Štěpána Melče (bílá) a Tonyho Katru (žlutá) | foto Pavel Fišer

Ryšavý závodník ve vestě Bydhoště se stal bezprostředním svědkem smůly Petra Marka, jemuž se na startu rozjížďky s číslem pět zasekla převodovka. Chabařovický borec přesto odstartoval hned za Karlem Průšou. Maksymilan Pawelczak jej však předčil a pak rovnou udeřil na Karla Průšu. Dlouho hledal cestu zprava i zleva, avšak našel ji až v posledním nájezdu. Karel Průša hned poté upadl.

Hned na to se druhým leaderem aktuální klasifikace stal David Hofman, triumfující stylem start – cíl. Do konce ale už žádný další bod nepřidal. V osmé jízdě Karel Průša vrátil porážku Maksymilianu Pawelczakovi. Zvedl se Tony Katra a také Petr Marek, ačkoliv jeho tatínkovi Pavlovi nezbylo než připravit malý motocykl, jenž s sebou vozí na prodej.

Karel Průša (červená) vede před Petrem Markem (žlutá), Maksymilianem Pawelczakem (bílá) a Štěpánem Melčem (modrá) | foto Pavel Fišer

Průběžnou klasifikaci vedl Maksymilian Pawelczak s osmi body. Petr Marek jich měl sedm, Tony Katra, Karel Průša a David Hofman po šesti. Poslední sérii zahájilo velké sólo Karla Průši. V rozjížďce s číslem jedenáct Maksymilian Pawelczak odstartoval na Petra Marka. Polák vyhrál celý závod, Chabařovičan se chystal na rozjezd o druhou příčku s Karlem Průšou.

K němu měl nakročeno i Tony Katra. Jenže v rozjížďce s číslem dvanáct mu podobné ambice seškrtal Estonec Silvar Avi. O pohár s dvojkou tím pádem jeli jen dva závodníci a navrch měl Karel Průša. Program stopětadvacítek však ještě nekončil.

Pád Karla Průši ovlivnil celkové výsledky | foto Pavel Fišer

Eva a Roman Mádyovi již potřetí připravili memoriál svého tragicky zesnulého syna Romana. Do boje se pustila nejlepší čtyřka mistrovského klání. Vedení se ujal Silvar Avi, jehož záhy vystřídal Karel Průša. Mezitím Maksymilan Pawelczak překonal Petra Marka a oba za svá záda odsunuli Estonce. Polákovo počínání bylo neuvěřitelné. Již v úvodním výjezdu druhého ze čtyři kol vedl a obhájil loňský triumf.

 

Hlasy z depa

Boj v rozjezdu – Hynek Štichauer (červená), Daniel Klíma (modrá) a Petr Chlupáč (bílá) | foto Pavel Fišer

„Fajn,“ reagoval Daniel Klíma na tradiční otázku, jaké to dneska bylo. „Jsem rád, že se mi v Plzni podařilo něco udělat. Nelíbí se mi to tady, na mě je to krátký, zatáčky a roh a já na jízdu po lajně nejsem. Škoda, že Hynek měl ulitej start. Já si stoupnul do první koleje vedle, to byla chyba. V rozjezdu se mi ale podařil start, Hynek kousal, ale mně se to povedlo.“

„Já z těch závodů dnes vycházím na štítě,“ vyprávěl Hynek Štichauer. „Ale furt mám to nasazení a chci závodit. Dan si vyjel SEC dnešním závodem, pojede ho zaslouženě, na mě zbyla ta dlouhá.“

„Hezký,“ odtušil Petr Chlupáč hodnocení. „Dráha rozbombardovaná, o to zajímavější. Dneska spokojenost.“

„Dráha těžká, rozbitá,“ říkal Jaroslav Vaníček. „Dělal jsem, co jsem moh‘. A nakonec jsem vybojoval krásné čtvrté místo. Bylo to skvělý, užil jsem si to.“

Matěj Frýza prožil povedený závod | foto Pavel Fišer

„Na začátku dobrý,“ svěřoval se Matěj Frýza. „Škoda  nuly. Po přestávce moc nakropená dráha, bylo to jak na mejdlu. Dneska jsem hodně spokojenej, nečekal jsem takovej výsledek. A tolik bodů.“

„Už to není na mě,“ povzdechl si Jaroslav Petrák. „Dvoudenní závody, Slaný, Plzeň, jsem unavenej. Musel jsem si zvyknout na úzkou dráhu. Včera jeden závod, dneska druhej v sezóně, Prahu radši ani nepočítám. Dobrý, ale bylo by lepší, kdybych se předtím povozil a dostal se do toho. Je to jasný, mladý jedou dobře a ty máš problém. Ale potěší tě, když je porazíš a je to naštve.“

„Povedlo se to,“ pochvaloval si Matouš Kameník. „Ale víc mě to bavilo ve Slaným, lepší dráha, tady byly koleje. Ale všechno fungovalo a já nic nezkazil.“

Jan Jeníček (modrá) v duelu s Vojtěchem Šachlem (červená) | foto Pavel Fišer

„Až na ty první tři jízdy dobrý,“ podmiňoval Jan Jeníček svou spokojenost. „Měl jsem špatný starty, tak jsem musel změnit styl jízdy. Na vnitřku to bylo pomalý, musel jsem na střed, tam to bylo lepší.“

Hynek Štichauer (červená) útočí v rozjezdu na Daniela Klímu (modrá) | foto Pavel Fišer
1. Daniel Klíma, Praha 3 3 3 2 3 14+3
2. Hynek Štichauer, Padubice 3 2 3 3 3 14+2
3. Petr Chlupáč, Praha 2 3 3 3 3 14+1
4. Jaroslav Vaníček, Praha 3 3 2 2 2 12
5. Matěj Frýza, Plzeň 2 2 3 0 3 10
6. Jaroslav Petrák, Pardubice 1 3 2 3 1 10
7. Matouš Kameník, Divišov 2 1 1 3 2 9
8. Jan Jeníček, Pardubice 1 0 1 2 2 6
9. Vojtěch Šachl, Praha (250 ccm) 1 1 2 1 1 6
10. Adam Bednář, Praha (250 ccm) 2 1 0 2 – 5
11. Bruno Belan, Slaný 1 2 1 1 0 5
12. Michal Baštecký, Praha 3 0 1 0 X 4
13. Pavel Kuchař, Praha E 2 2 F E 4
14. Oliver Schmid, Plzeň (250 ccm) 0 0 0 1 2 3
15. Štěpán Ševčík, Divišov (250 ccm) (res) 0 0 0 E 1 1
16. Jakub Exler, Praha T 1 X – – 1

Poznámka: Josef Černý nebyl připuštěn ke startu lékařem; varování za startovní přestupek Hynek Štichauer v rozjížďce s číslem čtrnáct

Matouš Kameník (bílá) v souboji s Pavlem Kuchařem (žlutá) a Jaroslavem Vaníčkem (modrá) | foto Pavel Fišer

Průběžné pořadí seriálu:

PHA PLZ TOT
9.4. 16.4.  
1. Daniel Klíma, Praha 12 14 26
2. Hynek Štichauer, Pardubice 11 14 25
3. Jaroslav Vaníček, Praha 11 12 23
4. Matěj Frýza, Plzeň 7 10 17
5. Bruno Belan, Slaný 11 5 16
6. Petr Chlupáč, Praha 14 14
7. Jaroslav Petrák, Pardubice 3 10 13
8. Matouš Kameník, Divišov 3 9 12
9. Jan Jeníček, Pardubice 6 6 12
10. Jakub Exler, Praha 8 1 9
11. Vojtěch Šachl, Praha (250 ccm) 6 6
12. Adam Bednář, Praha (250 ccm) 5 5
13. Michal Baštecký, Praha 1 4 5
14. Josef Černý, Plzeň 5 q 5
15. Pavel Kuchař, Praha 0 4 4
16. Oliver Schmid, Plzeň (250 ccm) 3 3
17. Štěpán Ševčík, Divišov (250 ccm) 1 1
18. Josef Franc, Praha 0 0
XXX Jan Macek, Praha o

Poznámka: o – omluven, q – nepřipuštěn ke startu

Karel Průša, Maksymilian Pawelczak a Petr Marek na pódiu stopětadvacítek | foto Pavel Fišer

MR 125 ccm:

1. Maksymilian Pawelczak, PL 3 3 2 3 11
2. Karel Průša, Slaný 3 F 3 3 9+3
3. Petr Marek, Chabařovice 2 2 3 2 9+2
4. Silvar Avi, EST 1 3 1 3 8
5. Tony Katra, Slaný 1 2 3 2 8
6. Štěpánka Nyklová, Slaný 2 2 2 1 7
7. David Hofman, Pardubice 3 3 0 0 6
8. Štěpán Melč, Plzeň 2 1 1 1 5
9. Luboš Hromádka, Pardubice 1 1 2 0 4
10. August Lattik, EST 0 1 1 2 4
11. Roman Štola, Mariánské Lázně F 0 0 1 1
Memoriál Romana Mádyho: Silvar Avi, Karel Průša, Maksymilian Pawelczak a Petr Marek s rodinou Romana Mádyho | foto Pavel Fišer

2. Memoriál Romana Mádyho:

1. Maksymilian Pawelczak (PL), 2. Karel Průša (Slaný), 3. Petr Marek (Chabařovice), 4. Silvar Avi (EST)

Poznámka: nadstavbová rozjížďka čtyř nejlepších z MR

Aktuální pořadí seriálu:

SLA PLZ TOT
15.4. 16.4.
NC Maksymilian Pawelczak, PL 11 11 22
2. Karel Průša, Slaný 11 9 20
3. Petr Marek, Chabařovice 10 9 19
4. Tony Katra, Slaný 9 8 17
NC Silvar Avi, EST 8 8 16
6. Štěpánka Nyklová, Slaný 4 7 11
7. Štěpán Melč, Plzeň 6 5 11
8. David Hofman, Pardubice 3 6 9
NC August Lattik, EST 5 4 9
10. Luboš Hromádka, Pardubice 3 4 7
11. Roman Štola, Mariánské Lázně 2 1 3

Poznámka: v seriálu jsou klasifikováni pouze závodníci s licencí AČR

Karel Průša (modrá) byl dnes jediný, kdo porazil Maksymiliana Pawelczaka (červená) | foto Pavel Fišer