Maksymilian Pawelczak dvakrát porazil Karla Průšu

Slaný – 15. dubna
Noční déšť navštívil Slaný a na plochodrážním ovále zanechal podobné škody jako kdysi vojsko císaře Zikmunda v husitském městě. Dopolední ouvertura klasického šampionátu stopětadvacítek proto musela být o zhruba hodinu posunuta, než pořadatelé dali trať do pořádku. Na hrot aktuální klasifikace si vyskočil Karel Průša, zatímco z porážky Maksymiliana Pawelczaka se v rozjížďce radoval Petr Marek. Ryšavý Polák však na závěr zvítězil nad Karlem Průšou, jehož vzápětí odvedl také v rozjezdu o vítězství.

Karel Průša, Maksymilian Pawelczak a Petr Marek, nejlepší trojice | foto Karel Herman

O hodinu posunutý start

Maksymilian Pawelczak (žlutá) jde do vedení úvodní rozjížďky před Silvara Aviho a Štěpána Melče | foto Karel Herman

V noci pršelo, jen se lilo. A ráno měla problém i lajnovačka, aby při vytyčení vnitřní čáry nezapadla do bahna. Řešení od jury bylo stejně logické jako účinné. Program prvního závodu letošního českého šampionátu kolibříků na klasické dráze úderem desátého hodiny neodstartoval. Mělo se čekat hodinu, co se stane.

Naštěstí žádná meteorologická pohroma nenastala. A na obloze se naštěstí usmívalo sluníčko, byť stejně nesměle jako stydlivá slečna. Pořadatelé pracovali na dráze a již nebylo síly, která byl podniku rozsvítila červené světlo. A někdy kolem půl dvanácté Maksymilian Pawelczak prokázal, že přes zimu neztratil nic ze své loňské rychlosti.

Ryšavý Polák naměřil celou rovinku Silvaru Avimu, jednomu z dvojice Estonců oblečených v plzeňských vestách. Na startu druhé jízdy stanuli oba největší pretendenti na zisk titulu, protože pravidlo, že cizinci nejsou v závěrečné klasifikaci šampionátu klasifikováni, zůstalo rovněž v letošních reglementech.

Tuhý souboj mezi Petrem Markem (bílá), Tony Katrou (modrá) a Karlem Průšou | foto Karel Herman

Lepší start předvedl Karel Průša. Petr Marek, jemuž při včerejším testu v Chabařovicích odešel čtyřventilový motor, musel osedlat dvouventil vhodnější na malé ovály. Nicméně bojovnost a odhodlání neztratil stejně jako minulý týden na malé Markétě, kde mu osud nastrojil navlas stejnou situaci jen v opačném rozvodovém gardu.

Zatímco Karel Průša vedl, on měl před sebou Tonyho Katru, který ani v nejmenším nechtěl uznávat žádné kompromisy. Chabařovický borec na něho dotíral, až jej ve druhém okruhu podjel ve druhé zatáčce. Třetím vítězem se stal druhý Estonec August Lattik, jemuž však při českém debutu sekundovali začínající Luboš Hromádka a Roman Štola.

 

Dvanáct jízdě je pro určení vítěze málo

Silvar Avi (modrá) vede před Tonym Katrou (žlutá) | foto Karel Herman

Druhou sérii otevřel Karel Průša triumfem před Štěpánem Melčem, jenž také patřil k dnešním debutantům na klasické dráze. V rozjížďce s číslem pět, k níž se hnali i nedočkaví účastníci následující rozjížďky, Silvar Avi odvedl Tonyho Katru. Hned na to Maksymilian Pawelczak odstartoval jako neřízená střela a Petr Marek se do depa vracel zase se dvěma body.

V půlce mítinku se o vedení dělili neporažení Karel Průša a Maksymilian Pawelczak. Silvar Avi ztrácel bod, Petr Marek dva, Tony Katra tři. Jenž právě on vstoupil v rozjížďce s číslem sedm do boje o stupně vítězů. Přitom start mu nikterak nevyšel.

Petr Marek (modrá) má za sebou Štěpána Melče (bílá) a Davida Hofmana (žlutá) | foto Karel Herman

V úvodním výjezdu však podjel druhého Štěpána Melče, aby se hned hnal za vedoucím Silvarem Avim. Estonec měl namále již na konci třetího okruhu, kdy ještě Slaňákově náporu odolal. Startmaršál Jan Boháč si vyměnil žlutou vlajku s černým křížem a šachovnicovou. A Tony Katra v předposledním oblouku Silvara Aviho přece jen podjel.

Karel Průša inkasoval další trojku, kdežto Petr Marek v rozjížďce s číslem devět vyhrál stylem start – cíl nad Maksymilianem Pawelczakem. A další triumf bral chabařovický borec hned po přestávce. S deseti body mohl sledovat, co na to trojice jeho největších soupeřů, jež se sešla pohromadě na startovním roštu závěrečné dvanácté jízdy.

Maksymilian Pawelczak (červená) vs. Karel Průša (modrá) – dnes 2:1 | foto Karel Herman

Vrch měl Maksymilian Pawelczak. Hned s letem pásky za sebou nechal Karla Průšu a Silvara Aviho. Řekl si se Slaňákem o rozjezd o vítězství, zatímco Estonec přišel o vidinu dodatkové jízdy o bronz s Petrem Markem. Klesl také za Tonyho Katru, který ovládl jedenáctou jízdu.

Rozjezd o vítězství byl jednoznačný. Maksymilian Pawelczak odstartoval a Karla Průšu přivedl za sebou do cíle. Slánskému kolibříkovi se však stal útěchou fakt, že před Plzní vede aktuální klasifikaci o bod před Petrem Markem.

 

Ve Slaném byli vyhlášeni všichni kolibříci | foto Karel Herman
Ve Slaném byli vyhlášeni všichni kolibříci | foto Karel Herman

 

1. Maksymilan Pawelczak, PL 3 3 2 3 11+3
2. Karel Průša, Slaný 3 3 3 2 11+2
3. Petr Marek, Chabařovice 2 2 3 3 10
4. Tony Katra, Slaný 1 2 3 3 9
5. Silvar Avi, EST 2 3 2 1 8
6. Štěpán Melč, Plzeň 1 2 1 2 6
7. August Lattik, EST 3 1 0 1 5
8. Štěpánka Nyklová, Slaný 0 1 1 2 4
9. Luboš Hromádka, Pardubice 2 0 1 0 3
10. David Hofman, Pardubice 0 F 2 1 3
11. Roman Štola, Mariánské Lázně 1 1 0 0 2
Maksymilian Pawelczak (červená) vede v rozjezdu před Karlem Průšou | foto Karel Herman