Tomáš Suchánek má na svědomí tabulkový únik Pardubic

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Březolupy – 23. července
Až dodatková jízda musela určit vítěze dnešního šestého prvoligového klání v Březolupech,jelikož Mšeno a Pardubice měly stejný počet bodů a také bilanci vzájemných jízd. Tomáš Suchánek v něm nastrojil lest na Filipa Šiteru. Nechal ho odstartovat, a když se jej Mšeňák pokoušel vyvézt, udeřil spodní stranou. Pardubice na čele tabulky unikly již o čtyři body. O třetí příčku domácích se definitivně zasloužil Martin Gavenda, když v posledním oblouku poslední jízdy sebral bod Janu Holubovi. Vložené mistrovské klání stopětadvacítek přineslo premiérové vítězství Michaele Krupičkové.

Pardubice pronikly do čela
Po libereckém vítězství se Březolupy v tabulce dostaly hned za záda Plzně, která byla jen o bod za vedoucími Pardubicemi. Ve svém domácím prostředí se moravský tým chtělo logicky posunout ještě výše. Jenže dráha tvrdší než obvykle spíše vyhovovala soupeřům.

Rozjížďka s číslem jedna nespustila ještě žádný poplach, když Martin Gavenda s Martinem Málkem protnul i její metu před pražským tandemem Michal Škurla – Ondřej Veverka. Toho se drží mechanická smůla jako klíště. „Zadřel jsem v tréninku motor,“ říkal nešastně. „Dominikova motorka teď mydlila a já neodstartoval.“ Náladu mu nezvedly ani vtípky, že mu dnes neprasknul žádný primární řetěz. V akci v sedle motocyklu Dominika Hinnera se objevil ještě jednou, ale v šesté jízdě píchnul zadní pneumatiku, dojel do cíle jako poslední a pak už jen přihlížel.

Čelo mezitím ovládlo Mšeno. S Filipem Šiterou a Janem Jarošem v sestavě bylo jasné, že František Liebezeit dá prostor oběma juniorům jen ve dvou jízdách. V rozjížďce s číslem dvě se silná mšenská dvojka od startu vypořádala s Richardem Wolffem a Danielem Hádkem. „Změnil jsem nastavení a jenom jim vrčel za prdelí a nebyl schopnej‘ je atakovat,“ vysvětloval Richard Wolff.

Ve čtvrté jízdě si Jan Jaroš s Filipem Šiterou počínali naprosto stejně v duelu s Martinem Gavendou a Michalem Dudkem. Václav Milík s Tomášem Jůzou prve vyřídili Zdeňka Holuba s Dominikem Hinnerem, nicméně za pardubickým triumfem s Plzní v páté jízdě stálo spíše štěstí. Tomáš Suchánek triumfoval stylem start – cíl, avšak Václav Milík odstartoval až za Michaelem Hádkem a Janem Holubem.

„Namontoval jsem si nový spojky NEB,“ vysvětloval pardubický junior. „Maj‘ jinde páčky.“ Nakonec ovšem inkasoval bod, jelikož Jan Holub zastavil ještě během prvního okruhu s prasklou hadičkou od metylu.

Počátkem druhé série dostihly Pardubice vedoucí Mšeno. V rozjížďce s číslem vládl suverénně Jan Jaroš. V prvním oblouku se za jeho záda protlačil Michal Škurla. Ondřej Veverka sice také útočil, ale s unikajícím vzduchem v zadní pneumatice, měl limitované vyhlídky. Navíc Michal Klein se urputně bránil. „Jel jsem hrozně,“ odmítal slova chvály, jimiž ho František Liebezeit přivítal po návratu do boxů.

Netradiční březolupská dráha vzápětí zaskočila Martina Gavendu s Martinem Málkem, jenž navíc laboroval se správným nastavením nového motoru. Václav Milík s Tomášem Suchánkem se před ně dostali už s vylétnutím pásky. Nerozhodný stav na čele vyřešila rozjížďka s číslem deset. Tomáš Suchánek v její první zatáčce objel Filipa Šiteru. Jaromír Otruba dodal poslední bod, zatímco Stanislav Pouznar upadl.

V půlce mítinku tedy byly Pardubice o dva body před Mšenem, zatímco ostatní týmy zaostávaly. Richard Wolff s Danielem Hádkem v osmé jízdě ujeli Zdeňku Holubovi, když Dominik Hinner byl vyloučen za dvě minuty, aniž by ovšem blikalo oranžové světlo. Hned vzápětí ovšem Martin Málek zajistil březolupskou remízu s Plzní. V prvním oblouku objel Michaela Hádka. Ten však v kombinaci s Janem Holubem nepustil před sebe Michala Dudka. Jeho mechanik Zdeněk Uhl se blýsknul, když sprintoval z depa na startovní rošt, aby mu upevnil spadlý kryt primárního řetězu.

Poslední série vyrovnala takřka všechno
S polovinou mítinku se domácí závodníci dokázali vyrovnat se změněnými podmínkami na ovále. Triumf Martina Málka s Martinem Gavendou nad Zdeňkem Holubem a Dominikem Hinnerem nebyl složitý. V rozjížďce s číslem čtrnáct však Březolupy přistřihly křídla Mšenu. Martin Gavenda se vnějškem prvního oblouku posunul před Jana Jaroše, aby se postaral o jeho dnešní první porážku. A Michal Dudek bral dnes svůj první a poslední bod na úkor Michala Kleina.

Březolupy se tak upasovaly před Plzní, jelikož dvanáctá jízda viděla neohrožené počínání Jana Jaroše s Filipem Šiterou na úkor Michaela Hádka a Jana Holuba. Pardubice však i nadále zůstávaly vedoucím týmem. V rozjížďce s číslem třináct se Michal Škurla vklínil mezi Václava Milíka s Tomášem Jůzou, když si Dominik Hinner nestačil během dvouminutového limitu vyměnit nesprávný povlak přilby.

Tomáš Suchánek, který místo letité Jawy dnes do Březolup přivezl své GM, prodloužil sérii své neporazitelnosti i do rozjížďky s číslem patnáct. Tandem Michael Hádek – Richard Wolff jel hned za ním. Avšak Václav Milík se s tímto stavem nehodlal smířit jen tak. V první zatáčce se dostal na třetí příčku. Jenže ještě před koncem úvodního kola byl Richard Wolff zpátky.

Václav Milík však nepolevil ve svém tlaku. Ve druhém kole se v prvním výjezdu objevil znovu před Richardem Wolffem, poslední slovo však vyřkl Pražan v plzeňských službách. V prvním oblouku třetího okruhu vedl svůj motocykl pod Pardubičana a bod byl definitivně jeho.

V rozjížďce s číslem šestnáct vypověděl Stanislavu Pouznarovi službu motocykl hned při sjezdu na dráhu. František Liebezeit promptně mobilizoval Michala Kleina, aby mu přivezl svůj. V nájezdu do první zatáčky se Stanislav Pouznar a Zdeněk Holub zahákli a otestovali odolnost nové březolupské bezpečnostní bariéry. Při repete kraloval Filip Šitera, zatímco pražský tandem Dominik Hinner – Zdeněk Holub skončil před Stanislavem Pouznarem.

Závod však spěl k zajímavému vyvrcholení. Martin Málek se v sedmnácté jízdě stal prvním borcem, jemuž se dnes podařilo porazit Tomáše Suchánka. Ten se společně s Václavem Milíkem postaral o remízu, když nedali Michalu Dudkovi ani náznak šance. Vzápětí Plzeň udeřila naplno. Daniel Hádek sice Michala Škurlu uštval až na začátku druhého kola, ale pak se už zpoza zad Richarda Wolffa nehnul.

Předposlední jízda málem potvrdila Mšeno na pozici vítězného družstva. Filip Šitera s Janem Jarošem se po vylétnutí pásky pevně usadili před Tomášem Suchánkem a Jaromírem Otrubou. Avšak Tomáš Suchánek si nedopřál klidu, dokud ve třetím okruhu nerozdělil oba Mšeňáky v první zatáčce. Oba celky skončily na třiceti bodech. A protože si neměly, co vyčítat ani v otázce vzájemných střetů, musel je rozsoudit až rozjezd.

Mezitím se mohla srovnat také bodová bilance Plzně a Březolup. Michael Hádek se stal suverénním vítězem, když v rozjížďce s číslem dvacet odvedl Martina Málka. Jenže Jan Holub jistil třetí příčku, když Martin Gavenda visel beznadějně za ním. Jeho útoky nepřinášely kýžené ovoce, dokud ovšem oba borci nevjeli do poslední zatáčky. Martin Gavenda v ní zaútočil tvrdě spodem a byl v cíli dříve. „Byl jsem tak nažhavený, že jsem ho prostě musel předjet,“ vysvětlil domácí borec motivaci pro zisk posledního bodu, který jeho tým definitivně poslal na nejnižší stupínek pódia.

Zbývalo vyřešit otázku vítěze. Start rozjezdu zvládl lépe Filip Šitera, aby ho však v prvním oblouku podjel Tomáš Suchánek. O manévru, který přihrál triumf do pardubických boxů, ovšem nechme vyprávět přímo jeho samotného. „Vzal jsem si venek, viděl jsem, že mi to zas taž tak dobře nestartuje,“ svěřoval se se svým trikem. „Věděl jsem, že na mě odstartuje a bude mě vyvážet. A tak jsem ho nechal a pak to pod něj vsadil.“

Princezna poprvé usedla na trůn
Stejně jako minulý víkend v Divišově se Michal Škurla vedle hlavního závodu představil rovněž v doprovodném klání stopětadvacítek. Hned v rozjížďce s číslem jedna zůstal věrný svému zvyku a stylem start – cíl odvedl Jakuba Ondrouška.

Patrik Mikel šel do akce hned vzápětí. Před závodem dlouho napjatě pozoroval oblohu a těšil se, že mraky s deštěm konečně včera dopoledne vyklidily pole. Z Pardubic odjížděl posledně jako vítěz a z nejvyššího stupně pódia chtěl mávat i dnes, kdy nastoupil jako závodník pořádajícího klubu.

Jenže Michaela Krupičková prahla po vítězství snad ještě více. Předvedla skvělý start, aby posléze před první zatáčkou zmařila nájezd Patrika Mikela. Větší šok si však načasovala v rozjížďce s číslem čtyři, v níž ujela Michalu Škurlovi.

Patrik Mikel mezitím vyhrál stylem start – cíl třetí jízdu, v níž se Roman Mády na protilehlé rovince dostal před Lukáše Kovaříka. Michaele Krupičkovou však v páté jízdě neporazil, by se v úvodním výjezdu dostal do čela. Liberecká závodnice totiž promptně kontrovala a už od druhé zatáčky opět udávala tempo.

Šestou jízdu vyhrál s přehledem Michal Škurla, v sedmé si obdobně počínal Patrik Mikel. Jejich suverenita ovšem byla dnes o poznání slabší než počínání Michaely Krupičkové. V rozjížďce s číslem osm znovu ukázala záda Michalu Škurlovi, aby ji nakonec čekala cesta na nejvyšší stupeň vítězů.

Patrik Mikel nakonec musel vzít zavděk druhý místem, když se v dodatkové jízdě vypořádal s Michalem Škurlou. „Zadřel jsem motor, pocukávalo to celej‘ závod,“ vysvětloval pražský borec, který ovšem zůstává na čele průběžné klasifikace.

Hlasy z depa
„Zkoušel jsem GM,“ vysvětloval Tomáš Suchánek, proč v jeho boxech chyběla obligátní divišovská babička. „A je vidět, že na první ligu je to moc rychlý. A že budu muset dědka s babičkou zase vytáhnout. Hezky jsem to naladil, a když budu mít paráka, mohlo by to tady na dvojice vyjít. Dráha byla perfektní, takovou jsem tu ještě neviděl, na můj motor byla ideální.“

„Na hovno,“ nebyl Václav Milík příliš spokojený. „Namontoval jsem si nový spojky NEB, maj‘ jiný páčky, Blixe karburátor a úplně na hovno. Je o zvyk. V pondělí jedu trénovat, a když se to nenaučím, dám na devatenáctky zpátky Jawu. Dnes jsem to bral jako zkoušku, trénink, musím to zkusit ještě v Pardubicích. Když to nepůjde, vrátím se zpátky na Jawu.“

„Dobrý, ale trošku jsem ztratil body,“ komentoval Filip Šitera obě prohry s Tomášem Suchánkem. „Dráha byla pěkná na to, že byly deště. Rovná, nebyla rozbitá. Hodně dlouho jsem tu nejel, jsem spokojenej´. Mohlo bejt´ první místo. První zatáčku jsem v rozjezdu trošku prokormidloval, ale to jsou závody. A my máme radši první místa v extralize (smích)!“

„Dobrý, druhý místo,“ bilancoval Jan Jaroš. „Potřeboval jsem si otestovat motorku na dvojice. Myslel jsem, že se nám to podaří vyhrát, ale Pardubice jely dobře, takže spokojenost.“

„Měl jsem nový motor,“ omlouval netradiční nulu Martin Málek. „Zezačátku jsem se nemohl trefit do převodů. Nejelo to dle očekávání, pak jsem to vychytal a bylo to dobré. Dráha byla trošku tvrdší než obvykle. Byl jsem z toho zaskočený, ale od půlky závodu jsem se trefil do převodů a bylo to dobré. V týmu nám to nešlo, všichni jsme se trápili.“

„Kurňa, pořád jsem byl za ním, ale byl jsem tak nažhavený, že jsem ho musel předjet,“ líčil Martin Gavenda svůj duel s Janem Holubem v rozjížďce s číslem dvacet. „Březolupům se nedařilo. Bylo to jako to počasí. Chvilku chčije, chvilku teplo, chvilku zima, chvilku sluníčko. Mohli jsme skončit lépe, ale začátek jsme pokazili a nemohli se trefit s nastavením.“

„Škoda té poslední jízdy,“ litoval Richard Wolff momentu, který definitivně poslal Plzeň mimo stupně vítězů. „Kluci to drželi, chtělo to bejt´ aspoň třetí. Teď uvidím, jak se domluvíme s Plzní dál. Od tý první ligy v dubnu na to nebyl čas. Samá dlouhá, pomalu se začínám připravovat na mistrovství Evropy na trávě, mistrovství světa družstev a challenge. To je hrozně důležitý, udělat tady výsledek. Když budu mít čas, Plzni určitě rád pomůžu. Dneska to bylo docela dobrý, akorát jsem sám na sebe naštvanej´ za tu první jízdu. Změnil jsem nastavení, ale jenom jsem vrčel klukům za prdelí a nebyl schopnej´ atakovat Džej-džeje s Šíou.“

„Na hovno, od začátku do konce,“ nemohl Jan Holub najít na dnešním závodě ani jedno pozitivum. „Defekt, pak ta poslední jízda. Stane se. Nevím, vůbec mi to tady nesedlo. Ani se sem nechci moc vracet na ty dvojice.“

„V rozjezdu jsem zadřel motor, pocukávalo to celej´ závod,“ začal Michal Škurla hodnocení dnešního mítinku stopětadvacítkami. „Pětistovky byly lepší. Akorát máme takovej´ tým, že si kluci nestihnou vyměnit povlak a to maj´ dvakrát tolik času co já, když jedu obě kubatury.“

1. ZP Pardubice   30
Václav Milík 3 1 3 3 0 1 11(1)
Tomáš Jůza 2 – 1 – 3(1)
Tomáš Suchánek 3 2 3 3 2 2 15(1)+3
Jaromír Otruba – 1 – 0 1
 
2. Grepl PDK Mšeno   30
Jan Jaroš 2 3 3 3 2 1 14(1)
Michal Klein – 1 0 – 1
Filip Šitera 3 2 2 2 3 3 15(2)+2
Stanislav Pouznar – 0 – 0 0
 
3. AK Mitas Březolupy   25
Martin Málek 2 0 3 3 3 2 13(1)
Martin Gavenda 3 1 1 2 3 1 11(2)
Michal Dudek 0 0 1 0 1
 
4. PK Plzeň   23
Daniel Hádek 0 2 – 2 4(2)
Richard Wolff 1 3 1 3 8(1)
Michael Hádek 2 1 1 2 3 9
Jan Holub E 2 0 0 2
 
5. AK Markéta Praha   12
Ondřej Veverka 0 0 – – 0
Michal Škurla 1 2 2 1 6
Zdeněk Holub 1 1 1 1 0 4(1)
Dominik Hinner 0 M 0 M 2 2

Aktuální prvoligová tabulka:

  malé body velké body
1. Pardubice 167 25
2. Březolupy 166 21
3. Plzeň 164 21
4. Mšeno 137 17
5. Praha 87 6

Mistrovství republiky 125 ccm:

1. Michaela Krupičková, Liberec 3 3 3 3 12
2. Patrik Mikel, Březolupy 2 3 2 3 10+3
3. Michal Škurla, Praha 3 2 3 2 10+2
4. Jakub Ondroušek, Chabařovice 2 1 1 2 6
5. Roman Mády, Plzeň 1 2 0 1 4
6.Lukáš Kovařík, Praha 0 1 2 0 3
7. Filip Hájek, Praha 1 0 1 1 3

Průběžné pořadí seriálu:

  SLA PLZ SLA PHA PCE BŘE TOT
  24.4. 4.5. 21.5. 14.6. 13.7. 23.7.  
1. Michal Škurla 12 8 11 12 11 10 64
2. Michaela Krupičková 10 9 9 9 6 12 55
3. Patrik Mikel 10 3 NS 7 11 10 41
4. Richard Geyer NS 12 9 11 9 NS 41
5. Jakub Ondroušek 2 4 5 5 NS 6 22
6. Lukáš Kovařík 7 0 2 2 4 3 18
7. Roman Mády 1 NS 0 2 3 4 10
8. Felix Wittiber 5 NS NS NS 3 NS 8
9. Filip Hájek NS NS NS NS 1 3 4

Foto: Martin Búri