Za Jaroslavem Faltou

Jako by těch problémů a špatných zpráv nebylo dost. Včera dopoledne mi volal kamarád, jestli vím, že v neděli zemřel Jaroslav Falta. Neuvěřitelný šok. Pět dnů po svých jednasedmdesátých narozeninách. Náš nejlepší, motokrosař století, legenda, pro nás mistr světa, jemuž titul doslova ukradli, a veliký kamarád již není mezi námi.

 

Znal jsem ho nejprve z televize, posléze jako divák na závodech mistrovství světa. Později když už nezávodil, jsem ho poznal osobně. Jako moderátor závodu v superkrosu jsem měl Jardu Faltu, Zdeňka Velkého, Antonína Baborovského a další legendy u mikrofonu v rozhovoru. Bylo to ve Kbelu u Benátek.

Super závody, hodně diváků, přítomnost české televize, zkrátka obrovská show. Od té doby jsme se vídali častěji a stali se kamarády. Jarda byl hostem mé talk show Setkání dvou legend ve Štětí, druhým hostem byl náš nejlepší plochodrážník Jiří Štancl.

Velikou událostí se stala talk show při příležitosti mistrovství světa na dlouhé ploché dráze v Mariánských Lázních. Hvězdné  obsazení. Hokejista, vítěz z Nagana, Milan Hnilička, Václav Milík mladší, a Jaroslav Falta. A to se ještě omluvil žokej Josef Váńa, protože musel jet narychlo do Německa koupit koně.

Nádherná, povedená akce. Byla tam přítomna i manželka Jardy Falty, a moc nás tam rozesmála. Jarda mluvil i o ukradeném titulu mistra světa. Vyprávění o Jardovi by bylo nekonečné. Skromný, pracovitý kluk, který to díky své píli dotáhl opravdu daleko. Myslím, že lidí, kteří v této chvíli truchlí, je nejen u nás, ale i ve světě opravdu hodně.

Zůstanou mi na památku fotografie, podepsaná kniha, a hlavně krásné vzpomínky. Čest Tvoji památce. Nikdy nezapomenu.

Jaroslav Falta mezi Miloslavem Čmejlou a Jiřím Štanclem při štětské talk show