Sezóna s převahou dvojek v letopočtu si začala s první řadovou číslovkou

Praha – 24. března
Slunce úřadovala na obloze nad pražskou Šestkou s grácií poctivého fachmana a sezóna s převahou dvojek ve svém letopočtu nemohla odolat, aby nelaškovala s úvodní kladnou řadovou číslovkou. Prvním závodem ostré české sezóny byl první díl pohárového seriálu kolibříků. V improvizovaném depu před malou Markétou se ke svému prvnímu závodu chystal mariánskolázeňský Roman Štola. Na řadu přišla první jízda a prvním vítězem roku se stal Tony Katra. Hned vzápětí jsme viděli první pád. David Hofman ale upadl již v tréninku. Jeho doprovod vyměnil kolo, ale zapomněl upustit vzduch. První letošní bitvu o vítězství svedli v rozjížďce s číslem pět Petr Marek a Karel Průša. Slánský nositel slavného příjmení však měl pech a do finále A se nedostal. Prvním vítězem se stal Petr Marek, když se vypořádal s bolestmi hlavy, ale zejména s dravým Tony Katrou, jehož připravil o první vítězství kariéry. A snad aby hrátek s řadovou podobou číslice jedna nebylo málo, své vůbec první pódium bral Štěpán Melč. Show must go on, na scénu se dere i dvojka, protože se plzeňský závodník drápal na prázdné sudy od oleje ve svém druhém závodě. Jeho tatínek Miroslav se však matematikou neobíral a pospíchal svého syna zvěčnit na svůj mobil stejně razantně jako korpulentní důchodkyně do fronty na banány v osmdesátých letech.

Kolibříci zahájili ostrou závodní sezónu 2022 v Čechách | foto Antonín Škach

Sedm kolibříků produkuje skvělou podívanou

Sedm kolibříků zahájilo zahájilo závodní sezónu 2022 | foto Antonín Škach

Den byl vskutku vymalovaný do zlatova. Z velké Markéty odvedle dávaly zvuky plnoobjemových motocyklů najevo, že je trénink v plném proudu. Nicméně ostrý start sezóny s přesilou dvojek v letopočtu obstarala ouverturu série PRO-TEC Speedway Mini Cup. Dvě tréninkové sekce se obešly bez incidentů, vyjma lehčího pádu Davida Hofmana.

Vzhledem k odchodu řady kolibříků do dvěstěpadesátek se dnes sešlo pouhých sedm závodníků. Nicméně boje měly spád a první letošní výsledky spatřily světla světa během necelé tři čtvrtě hodiny. Úvod patřil favoritům.

Tony Katra vyhrál rozjížďku s číslem jedna ve stylu start – cíl. Vzápětí si Karel Průša zjednal respekt již v první zatáčce. David Hofman a Štěpán Melč se prali o druhé místo. Pardubičan měl po tréninkovém pádu nové kolo, z něhož mu však jeho otec neupustil vzduch, a on ve druhém kole skončil pádem.

Tony Katra letí vnějškem do čela před Štěpánku Nyklovou | foto Štěpán Ševčík

Při repete nejprve zahaprovala páska, ale do třetice všechno klaplo na jedničku a Karel Průša odvedl Štěpána Melče. Ve třetí jízdě jel Petr Marek sám, takže se vcelku dle očekávání také zmocnil třech bodů. Chabařovický borec je zdvojnásobil v rozjížďce s číslem pět. Ani náhodou mu ovšem nespaly do klína samy od sebe.

Na čele se totiž usadil Štěpán Melč. Petr Marek ale nesložil zbraně. Oťukával svého plzeňského soka zvenčí, aby ve třetím kole udeřil zleva. A v jeho první zatáčce se doopravdy ujal vedení. Podobný kousek se hned na to nepodařil Karlu Průšovi.

Po vylétnutí pásky letěl dopředu Tony Katra. Karel Průša útočil, leč ve druhém okruhu se ve výjezdu z první zatáčky takřka rozvěsil na mantinel. Zůstal druhý a po návratu do depa hovořil o záludné díře právě v prvním oblouku. Na scéně se však objevila kropička.

 

Situace na hrotu klasifikace houstne

Zaseknutá páska pozdržela duel Štěpána Melče a Karla Průši | foto Štěpán Ševčík

Černá liazka malou Markétu nejprve utáhla, aby jí posléze podle taktovky Zdeňka Schneiderwinda svlažila proudy tryskající vody. Boj o áčko a potažmo o stupně vítězů se dostával do klíčové fáze. Štěpán Melč po dvojici druhých míst opanoval rozjížďku s číslem sedm. Karel Průša jej napodobil hned v další jízdě.

Pozornost ovšem poutala rozjížďka s číslem devět. Tony Katra vedl celé kolo Petra Marka. Ve druhém výjezdu se však přetočil, motor mu vynechal a Chabařovičan byl v čele. Na začátku třetího okruhu však také on chyboval a Tony Katra se do vedení vrátil. Tentokrát jej z něho sesadila až šachovnicová vlajka.

Karel Průša v potížích | foto Štěpán Ševčík

S jejím pohybem definitivně zhasly finálové naděje Davida Hofmana. Jediný bod ruku v ruce s úvodním pádem představoval obrovský handicap. Navíc Štěpán Melč otevřel závěrečnou sérii základní části suverénním triumfem a mohl se opřít o desetibodové skóre. Pardubický borec naproti tomu navzdory neméně suverénnímu počínání v rozjížďce s číslem jedenáct napočítal jen sedm bodů.

Tony Katra měl devět, Karel Průša a Petr Marek po osmi, než přijeli na startovní rošt rozjížďky s číslem dvanáct. Ta by se díky svému obsazení mohl zvát předčasným finále A, ale na druhou stranu nebylo vyloučeno, že jeden z trojlístku jejích účastníků bude v klíčové jízdě scházet. A vskutku…

 

Chyby v hlavní roli

O obsazení finále A rozhodla až rozjížďka s číslem dvacet: Tony Katra (3) vede před Petrem Markem (7) a Karlem Průšou (6) | foto Antonín Škach

Černého Petra si vybral Karel Průša. Ve druhé zatáčce mu Petr Marek po spodní straně sebral druhé místo, zatímco Tony Katra suverénně vedl. Jenže ve druhém kole chyboval a dopředu vystřelil Chabařovičan. Nakonec zaváhal také on a Tony Katra se do čela vrátil, aby uzavřel své dvanáctibodové maximum. Do áčka však Štěpána Melče doprovodili oba.

Finálový pořad odstartoval debutant Roman Štola vítězstvím ve finále C, k němuž nastoupil sám. Karel Průša vyhrál béčko stylem start – cíl před Davidem Hofmanem. Štěpánka Nyklová v předposledním oblouku upadla, ale pro bod si dorazila.

Karel Průša vede finále B před Davidem Hofmanem a Štěpánkou Nyklovou | foto Antonín Škach

Tony Katra se vytáhl nejlepším startem také ve finále A. „Nechal jsem mu tu lajnu a mě to tam nakoplo,“ líčil průjezd druhý zatáčkou. Petr Marek zapomněl na bolesti hlavy, jež ho trápily od poloviny mítinku. Protáhnul se do čela, aby nakonec protnul metu jako první letošní vítěz.

Tony Katra se stal v první jízdě prvního poháru stopětadvacítek prvním vítězem | foto Štěpán Ševčík
Tony Katra se stal v první jízdě prvního poháru stopětadvacítek prvním vítězem | foto Štěpán Ševčík
C B A TOT
1. Petr Marek, Chabařovice 3 3 2 2 3 13
2. Tony Katra, Slaný 3 3 3 3 2 14
3. Štěpán Melč, Plzeň 2 2 3 3 1 11
4. Karel Průša, Slaný 3 2 3 1 3 12
5. David Hofman, Pardubice X 3 1 3 2 9
6. Štěpánka Nyklová, Slaný 2 1 2 2 1 8
7. Roman Štola, Mariánské Lázně 1 2 2 2 3 10
Klíčový moment celého závodu – Petr Marek (modrá) se dostává do vedení před Tonyho Katru a Štěpán Melč jede třetí | foto Antonín Škach

Aktuální pořadí seriálu:

PHA TOT
24.3.
1. Tony Katra, Slaný 14 14
2. Petr Marek, Chabařovice 13 13
3. Karel Průša, Slaný 12 12
4. Štěpán Melč, Plzeň 11 11
5. Roman Štola, Mariánské Lázně 10 10
6. David Hofman, Pardubice 9 9
7. Štěpánka Nyklová, Slaný 8 8
První pád roku v podání Davida Hofmana | foto Štěpán Ševčík