Michal Škurla se vrátil na nejvyšší stupeň

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Chabařovice – 26. června
V úvodním podniku šampionátu stopětadvacítek na malé dráze vystřídal Michala Škurlu na nejvyšším stupni Zdeněk Holub. Ve druhém dějství, jenž předcházelo chabařovickému Memoriálu Jiřího Hurycha se však role obrátily. Michal Škurla triumfoval ve všech svých jízdách a opouštěl sever Čech opět jako leader průběžné klasifikace.

Šest přítomných závodníků znamenalo, že se základní rozpis uskuteční na osm rozjížděk. Hned v té první se vytáhl Jakub Ondroušek. Domácí borec perfektně odstartoval, ale Michaela Krupičková se v prvním oblouku přece jen dokázala prosadit do čela.

Michal Škurla prahnul po návratu na nejvyšší stupeň. A své ambice se jak proměňovat v realitu od samotného počátku klání. V rozjížďce s číslem jedna vystřelil dopředu jako žlutý šíp a Zdeněk Holub ho v první zatáčce nestihnul. Ve třetí jízdě opět předvedl nejlepší start Jakub Ondroušek, který navíc neváhal v první zatáčce Michala Škurlu bez sebemenšího respektu zavřít.

Michal Škurla se však stejně na protilehlé rovince dostal do vedení. Jakub Ondroušek ale v první zatáčce druhého kola upadl. Sice se vrátil do sedla, jenže Michal Škurla ho předjel o kolo. Chabařovický borec pokračoval v jízdě a dokonce předjel Filipa Hájka. Zmátl tím rozhodčího Karla Voborníka natolik, že i pražského nováčka diskvalifikoval za předjetí o kolo, které mu ovšem vedoucí Michal Škurla neuštědřil.

Pakliže Michaela Krupičková chtěla udržet bodový krok s Michalem Škurlou, musela vítězně protnout metu rozjížďky s číslem čtyři. Jenže stejný záměr pojal i Zdeněk Holub. Nekompromisně se před libereckou dívku nacpal. Ta však svůj zelený motocykl vedla vnitřní stranou druhé zatáčky do čela.

Zdeněk Holub však kontroval okamžitě, ale Michaela Krupičková se znovu dostala dopředu. Ve druhé zatáčky třetího kola však souboj o vítězství skončil pádem Zdeňka Holuba. „Už jsem jela ve smyku, on to položil do mě a brnknul si,“ popisovala incident Michaela Krupičková, zatímco její soupeř se nechtěl vyjadřovat.

Hned po další sérii rozjížděk ale Michal Škurla na čele průběžné klasifikace osaměl. Tentokrát se nenechal zaskočit od Jakuba Ondrouška a zvítězil ve stylu start – cíl. Michaela Krupičková však v rozjížďce s číslem šest inkasovala jen dva body, na které se ještě musela pořádně nadřít.

Sice nejlépe odstartovala, ale Zdeněk Holub v nájezdu do druhého oblouku proniknul po její levici do čela. Protiútok liberecké závodnice ovšem skončil ve druhém okruhu pádem v zatáčce u depa. Po rychlém skoku zpátky za řidítka stačila ještě na poslední chvíli překonat Filipa Hájka.

Další trojka z sedmé jízdy, kdy jí výhru nesebral ani neustále dotírající Jakub Ondroušek, však Michaele Krupičkové nesebrala postup do finále A. rozjížďka s číslem osm vzápětí potvrdila její dva soupeře. Zdeněk Holub se po vylétnutí pásky dostal do čela, ale Michal Škurla nechtěl ztratit ani jeden bod. Ve druhé zatáčce druhého kola se natlačil pod Zdeňka Holuba. Ten se bránil, ale žlutý borec byl důraznější.

Finálové rozjížďky rozdělily pole závodníků na dvě přesně stejné poloviny. Finále B opanoval Jakub Ondroušek. V áčku začal udávat tempo Zdeněk Holub sledovaný Michaelem Krupičkovou. Jenže Michal Škurla jim ukázal, kdo že bude i letos ve stopětadvacítkách pánem. A v první zatáčce je nechal za sebou oba.

    B A TOT
1. Michal Škurla, Praha 3 3 3 3   6 18
2. Zdeněk Holub, Praha 2 F 3 2   4 11
3. Michaela Krupičková, Liberec 3 3 2 3   2 13
4. Jakub Ondroušek, Chabařovice 2 ex 2 2 3   9
5. Lukáš Kovařík, Praha 1 2 1 1 2   7
6. Filip Hájek, Praha 1 ex 1 1 1   4

Poznámka: Jakub Ondroušek a Filip Hájek byli z rozjížďky s číslem tři vyloučeni za předjetí o kolo

Průběžné pořadí šampionátu:

  PHA CHA TOT
  19.4. 26.6.  
1. Michal Škurla 16 18 34
2. Zdeněk Holub 17 11 28
3. Michaela Krupičková 12 13 25
4. Lukáš Kovařík 10 7 17
5. Jakub Ondroušek 6 9 15
6. Patrik Mikel 11 NS 11
7. Miroslav Drahota 8 NS 8
8. Filip Hájek NS 4 4

Foto: Lubomír Hrstka