Téměř polovina startovní listiny ledařského mistrovství světa je známá

Mies – 10. listopadu
Tři finálové dvojzávody jsou plánovány pro světový šampionát ledařů pro příští sezónu. Berlín stáhnul svou přihlášku vinou problémů s ledem na stadiónu, zatímco nová trať v Kazachstánu musí dokončit jak trať, tak zázemí. Po únorové ouvertuře v Togliatti se tak závodníci představí o měsíc později v Inzellu, aby dějiště korunovace nového šampióna poskytl nizozemský Heerenveen. Jelikož FIM vedle termínů včera oznámila držitele stálých divokých karet, je takřka půlka startovní listiny známá.

 

Dinar Valejev se letos stal poprvé mistrem světa | foto GoodShoot/Reygondeau

Tradičně má účast jistou úřadující mistr světa, jímž je Dinar Valejev. Nicméně v otázce divokých karet mezinárodní motocyklová federace vzala další pořadí předchozího šampionátu do úvahy jen zčásti. Obzvlášť křiklavý je případ Igora Kononova, jenž v únoru o zlatou medaili přišel až v dodatkové jízdě.

Nicméně FIM při své volbě zohlednila předchozí zásluhy, zranění a v neposlední řadě reprezentanty zemí pořádající světová finále. S divokými kartami se proto kvalifikaci vyhnou Daniil Ivanov, Dmitrij Koltakov, Martin Haarahiltunen, Franz Zorn, Jasper Iwema a Johann Weber.

Lukáš Hutla pojede kvalifikaci ve Švédsku | foto GoodShoot/Reygondeau

Ostatní budou muset bojovat o osm postupových míst v lednové kvalifikaci v Örnsköldsviku. Česká republika bude mít v ohni dvě želízka. Prvním je Lukáš Hutla, který letos navzdory prodělanému onemocnění covid-19 atakoval první desítku.

Jméno druhého reprezentanta určí sportovní komise na základě aktuální situace. Nominaci je potřeba uzavřít až deset dnů před závodem. A kdo ví, zda paní Zima konečně nevycení ledové tesáky a po dvou letech nepůjdeme na ledařský šampionát republiky…

Stálé divoké karty pro mistrovství světa na ledové dráze 2022:

Danil Ivanov, RUS
Dnitrij Koltakov, RUS
Martin Haarahiltunen, FIN
Franz Zorn, A
Jasper Iwema, NL
Johann Weber, D