Richard Wolff dostal nečekaný dárek k pětatřicetinám

Mariánské Lázně – 10. června
V neděli odpoledne úderem čtrnácté hodiny odstartuje v Mariánských Lázních letošní sedmidílný seriál závodů mistrovství světa na dlouhé dráze. Právě zde loňské mistrovství světa končilo, vítězství z tohoto závodu obhajuje Stephan Katt, titul světového šampióna pak Fin Joonas Kylmäkorpi.

Do západočeského lázeňského města přijíždí sedmnáct nejlepších jezdců této disciplíny, kteří si účast vybojovali buď přímo umístěním v elitní sedmičce loňského mistrovství světa nebo následně v kvalifikační části kde se také radovalo sedm nejlepších.

Trojice jezdců pak obdržela takzvané divoké karty. Shodou okolnosti šlo o první tři jezdce mistrovství světa roku 2009, všichni tři Gerd Riss, Stephane Tresarrieu a Dirk Fabriek podstatnou část loňské sezóny vzhledem ke zranění neabsolvovali. Do Mariánských Lázní však přijedou jenom dva. Zranění nohy osminásobného mistra světa Gerda Risse se ukázalo jako natolik vážné, že bude muset oželet i letošní sezónu.

FIM následně jeho divokou kartu na celý seriál přidělilo našemu Josefu Francovi. Ten se zaskvěl právě v loňském finále kde obsadil páté místo a jeho výkon přítomné přední činovníky FIM, kteří do Mariánských Lázní míří velmi často, nadchl natolik, že dostává tuto skvělou příležitost.

Chybět na startu však bude další česká naděje v této disciplíně. Poté, co Aleš Dryml obsadil v letošním mistrovství České republiky třetí místo za Němcem Smolinskim a Josefem Francem, připravoval se na roli české divoké karty.

Tu má právo přidělit pořadatel každého finále na jediný závod. Aleš však měl před čtrnácti dny těžký pád a i když lékaři dělali maximum, posadit se na motocykl jedoucí rychlostí až 160 km/h mu nedoporučili. „Bohužel zdravotní stav se lepší každým dnem, ale hybnost ruky je zatím omezena a s tímto handicapem bych nemohl bojovat o co nejlepší umístění a nemá cenu se jenom zúčastnit,“ řekl Aleš Dryml.

Příležitost tak dostává další jezdec v pořadí českého šampionátu Richard Wolff. Ten tak dostal nečekaný dárek ke svým nedělním pětatřicátým narozeninám.

Vedle mistrovství světa uvidí diváci vložený závod o Pohár AČR. Pojede se systémem dvojic, které vytvoří páry Erik Eijbergen – Roman Tomany, Stefan Drofa – Sjoerd Rozenberg a Mathias Flick – Kaijo Baning.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)