Patrik Linhart vyhrál ve všech svých pěti rozjížďkách

Kostěnice – 28. října
Sváteční odpoledne přišlo s počasím jako vymalovaným z reklamního žurnálu. Kostěnický ovál si nemohl přát lepší aranžmá pro loučení s plochodrážní sezónou s jednadvacítkou na konci letopočtu. Hlavní kategorii speedway opanoval Patrik Linhart, jenž stál na nejvyšším stupínku pódia nad Josefem Novotným a Lukášem Hromádkou. Stopětadvacítky se staly kořistí Davida Hofmana. Ještě než odjel na hokejový zápas své Chrudimi proti Kolínu, musel se postavit v rozjezdu Luboši Hromádkovi. Ten mířil do cíle jako první, nicméně těsně před metou upadl. Nejlepším flat trackerem se stal přerovský Radek Bednář za řidítky krásné Suzuki specifikace FT Classics.

Hlavní závod: zleva Josef Novotný, Patrik Linhart, Lukáš Hromádka, Aleš Duben, Dan Macl a Milan Moravec | foto Antonín Škach

Pódium s náhradníky i čtyřmi flat trackery

Oba kolibříci se pravidelně střídali ve vítězstvích – na snímku David Hofman vede před Lubošem Hromádkou | foto Antonín Škach

Ani nádherné počasí a sváteční den nevylákaly na kostěnickou rozlučku takový počet závodníků jako v minulosti. Akce mohla ještě počítat s letním časem s pozdějším soumrakem a tak nebyl žádný extra důvod ke spěchu. I když vlastně ano, v kategorii Junior 125 ccm. Davida Hofmana totiž o půl čtvrté očekávalo hokejové utkání v Chrudimi proti Kolínu.

Kolibříci dorazili dnes pouze dva. Josef Štěpánek pro ně vypsal závod se čtyřmi rozjížďkami. Na úvod se prosadil Luboš Hromádka, ve druhé jízdě jeho triumf ve stylu start – cíl napodobil David Hofman. V rozjížďce s číslem tři zase kraloval Luboš Hromádka, aby si nakonec role suveréna opět prohodili.

Radek Bednář vede před Romanem Markem a Michalem Bořutou | foto Antonín Škach

Šestibodový pat musel být rozhodnutý rozjezdem, hokej, ne hokej! Dopředu se prosadil Luboš Hromádka. Zdálo se, že jej první vítězství kariéry, byť v závodě neoficiálního hobby charakteru už nemine. Jenže v posledním výjezdu vyletěl ven do pole.

Zdravotní nemohli najít nůžky, jimiž by rozstřihli závodníkovu kombinézu, sháněli se hlavně po kartičce zdravotního pojištění a nakonec pardubického kolibříka nechali odvézt do nemocnice. Vyšetření nakonec neodhalilo žádnou vážnější zdravotní újmu. Nicméně na stupních vítězů museli za oba závodníky přebírat věnce náhradníci.

Losování pozic pro rozjezd stopětadvacítek | foto Antonín Škach

Ztrátu zaznamenal také závod flat tracku. Kopřivnický Karel Marek zůstal stát již v jeho úvodní rozjížďce s přetrženým řetězem své ČZ. Kategorii veterán a značku ČZ zastupoval jeho syn Roman, bývalý plochodrážník. Mítink opanoval Radek Bednář.

Přerovský závodník se svým klasikem Suzuki vyhrál nejen všechny základní rozjížďky, nýbrž také závěrečné finále na deset kol o dvojnásobné body. Soupeřem mu byl především další Moravan Michal Bořuta. Příští sezónu hodlá vstoupit do kategorie FT Classics, ale dnes jezdil s motokrosovou Suzuki.

 

Exmistr republiky vrací úder

Aleš Duben (vlevo) v duelu s Milanem Moravcem | foto Antonín Škach

Kostěnickým podnikům letos dávaly zabrat nejen vládní anticovidová opatření, ale také deštivé počasí. Dnešní Rozlučka proto byla teprve druhým zdejším kláním sezóny s jednadvacítkou na konci letopočtu. Červnový Srandamač přinesl triumf Josefu Novotnému, když Patrik Linharta zradil motocykl na startu finálové jízdy.

Dnešní rozpis ovšem s žádným finále nepočítal. Každý z šesti přítomných hobíků měl vyjet na oválek celkem pětkrát. Nicméně síly docházely a tak celý pořad absolvovala jen trojice účastníků. Pravda, Lukáš Hromádka absentoval z jiné příčiny.

Klíčový triumf Lukáše Hromádky (vlevo) před Josefem Novotným | foto Antonín Škach

V tlačenici první zatáčky rozjížďky s číslem dvě upadl a po návratu do sedla už nemohl dostihnout druhého Josefa Novotného, natož pak excelujícího Patrika Linharta. Navíc musel v depu měnit píchlou pneumatiku, takže se třetí jízda musela obejít bez něho.

Vedl v ní dlouho Milan Moravec, jenže v posledním výjezdu vylétl do pole. Tři body přistály na kontě Aleše Dubna. Vidinu pódia mu však sebral závěrečný pád v rozjížďce s číslem osm. Hned poté upadl ještě jednou Milan Moravec.

Zato Patrik Linhart exceloval. Všech pět svých rozjížděk s velkým přehledem vyhrál. Na Josefa Novotného odstartoval hned dvakrát. Pardubičan skončil druhý, zatímco na třetí pozici se umístil Lukáš Hromádka. Základ svému zelenému věnci položil v rozjížďce s číslem pět.

Patrik Linhart právě odstartoval na Josefa Novotného | foto Antonín Škach

Vedl v ní od startu až do cíle. Přesto se pořád ohlížel. Měl pádný důvod, Josef Novotný překonal Aleše Dubna. Sápal se po vedení, které ale Lukáš Hromádka udržel. Nakonec se díval na výfuk Patrika Linharta, ale vinou pádů a vynechaných startů ostatních soupeřů mu devět bodů třetí příčku zajistily.

David Hofman niž hrál hokejové utkání, takže věnec za něho převzal jeho tatínek, zatímco Martin Kratochvíl stál na pódiu v zastoupení Luboše Hromádky | foto Antonín Škach
David Hofman niž hrál hokejové utkání, takže věnec za něho převzal jeho tatínek, zatímco Martin Kratochvíl stál na pódiu v zastoupení Luboše Hromádky | foto Antonín Škach

 

speedway:

 
1. Patrik Linhart, Slaný 3 3 3 3 3 15
2. Josef Novotný, Pardubice 2 3 2 3 2 12
3. Lukáš Hromádka, Kopřivnice 1 – 3 3 2 9
4. Aleš Duben, Úhřetická Lhota 1 3 1 1 F 6
5. Dan Macl, Úhřetická Lhota 2 2 2 – – 6
6. Milan Moravec, Úhřetická Lhota 2 1 2 – F 5

junioři 125 ccm:

 
1. David Hofman, Pardubice 2 1 2 1 6+3
2. Luboš Hromádka, Pardubice 2 1 2 1 6+F
Flat Track: Michal Bořuta, Radek Bednář, Roman Marek a Karel Marek | foto Antonín Škach

flat track:

FIN TOT
1. Radek Bednář, Přerov Suzuki – FT Classics 4 4 4 4 8 24
2. Michal Bořuta, Otrokovice Suzuki – FT1 3 3 3 3 5 17
3. Roman Marek, Štramberk ČZ – FT veterán 2 E 2 2 4 10
4. Karel Marek, Štramberk ČZ – FT veterán E – – – 0

Poznámka: všechny závody se konaly na větší dráze

Patrik Linhart (vlevo) letí před Lukáše Hromádku (vpravo) | foto Antonín Škach

Foto: Antonín Škach

Starmaršál Jan Poříz jako vítěze rozjezdu odmávne Davida Hofmana, protože Luboš Hromádka těsně před cílem padá | foto Antonín Škach