Emil Sajfutdinov má královskou korunu

Gniezno – 4. června
Stadion Startu Gniezno byl svědkem 4. Mezinárodního závodu jednotlivců o korunu Boleslawa Chrabrého, prvního krále Polska. Perfektně připravená dráha, vynikající startovní listina, vyprodané hlediště a nádherné počasí – to byly kulisy této podívané.

Hned ve třetí jízdě padl devět let starý rekord dráhy 62,64 sekund, který držel Krzysztof Cegielski. Novým rekordmanem se stal Miroslaw Jablonski časem 62,62, který v této rozjižďce porazil G.Lagutu, Nickiho Pedersena a Grega Hancocka.

Diváky ze sedadel zvedly i další krásné souboje mezi Jaroslawem Hampelem a Emilem Sajtfudinovem v osmé jízdě, Tomaszem Gollobem, Jasonem Crumpem a Nicki Pedersenem v jízdě devět, ve které se pořadí neustále měnilo a ve vedení se vystřídali všichni jezdci.

Ve dvanácté jízdě byla bitva mezi Andreasem Jonssonem a Emilem Sajtfudinovem až do cílové rovinky. Patnáctá rozjížďka pak přinesla tvrdý souboj na lokty Tomasze Golloba a Jaroslawa Hampela, stejně jako jízda s číslem šestnáct mezi Gregem Hancockem, Emilem Sajfutdinovem a Taiem Woffindenem. A dvacátá jízda neskutečný boj o prvenství mezi Emilem Sajfutdinovem a Tomaszem Gollobem.

Do finále postoupili Tomasz Gollob se třinácti body, Emil Sajfutdinov s dvanácti, Andreas Jonsson s desíti a Greg Hancock s devíti. V jízdě nejlépe odstartoval Emil Sajfutdinov z modrého pole, ale do konce musel odpírat nátlak nejprve od Andrease Jonssona, který startoval z červené dráhy, a později i Tomasze Golloba se žlutou přilbou.

Do cíle dojel první Emil Sajfutdinov před Tomaszem Gollobem, Andreasem Jonssonem a Gregem Hancockem a mohl si tak nasadit korunu Boleslawa Chrabrého.

Foto: Milan Mach