Definitivní verdikt padl až včera večer

Praha – 26. května
Na přihlášení závodníků do mistrovství světa je lhůta třicet dnů, nicméně Milan Špinka si své definitivní rozhodnutí ohledně složení týmu pro semifinále v Rawiczi nechal až po skončení včerejšího druhého kola české juniorky na plzeňských Borech. Jeho průběh a výsledky ho utvrdily v přesvědčení, že již dříve přihlášená pětice je skutečně to nejlepší, co v dané chvíli ve věkové kategorii do jednadvaceti let máme.

Bezprostředně po dekorování trojice nejlepších, Milan Špinka svolal operativní brífink s Michaelem Hádkem, Romanem Čejkou, Janem Holubem, Václavem Milíkem a Michalem Dudkem. Připomněl, aby si vedle licencí, které si oba Slaňáci museli ještě koupit, nezapomněli také průkaz totožnosti, jenž je u přejímky vyžadován. Seznámil reprezentanty se skutečností, že polský pořadatel neposkytuje metyl a vyžaduje permanentní nošení svých vest nejen během závodu, ale i tréninku.

A pak už mě chvilku, aby se svěřil se svými ambicemi. „To víš, Poláci jsou doma a jsou tam i Švédové a Ukrajinci,“ krčil rameny. „Můžeme překvapit, ale teoreticky moc velké šance nejsou. Ale jsou to závody, něco se stane a je všechno jinak. Neházíme flintu do žita, musí se bojovat.“

Kvůli termínové kolizi s pražskou Grand Prix ovšem český národní tým povede pardubický Lubomír Vozár. Úspěšný kouč letos se svěřenými družstvy prohrál z pěti startů jen jednou a to pouze o jediný bod. Jako manažer v mistrovství světa se představil už v osmadevadesátém v ruském Togliatti, kam navíc přivezl podstatnou část výpravy za volantem Karosy pardubického Racku.

Český tým v sobotním juniorském mistrovství světa v Rawiczi:

1 Michael Hádek
2 Roman Čejka
3 Jan Holub
4 Václav Milík
5 Michal Dudek

Český tým v historii MS juniorských družstev:

  semifinále finále
2005 dosazen Pardubice
    4.
 
2006 Kumla  
  2.  
 
2007 Debrecen Abensberg
  2. 3.
 
2008 Pardubice  
  2.  
 
2009 Pardubice Gorzow
  1. 4.
 
2010 Plzeň  
  3.  

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)