Postoupit do finále evropských devatenáctek je kumšt

Güstrow – 7. května
Se čtyřmi pořádanými semifinálovými závody mistrovství Evropy do devatenácti let je skutečný kumšt postoupit do finále. Cesta dopředu je otevřena pouze pro čtveřici nejlepších z každého z nich. O jaký obtížný úkol se jedná se přesvědčil Roman Čejka v německém Güstrowě.

Slánský junior začal dvěma třetími místy, aby v rozjížďce s číslem devět narazil na Szymona Wozniaka. Ten ve druhé sérii zachránil bod, až když dotlačil porouchaný motocykl do cíle. Nyní v první zatáčce upadl Kai Huckenbeck. Jeho stroj poskakoval a u výjezdu do depa spadl i Szymon Wozniak.

Při opakování však hrál prim Roman Čejka. Výborně odstartoval a vedl od startu až do cíle, přestože se na něho Szymon Wozniak neustále tlačil. Vzápětí se však závod na hodinu zastavil. Ve druhém oblouku jedenácté jízdy spadl Oskar Fajfer. Nevybral zatáčku, najel do prken a jeho motocykl se odrazil a shodil Brendana Johnsona. Angličan odešel po svých, ale Poláka odvezla sanitka do nemocnice.

V rozjížďce s číslem čtrnáct Roman Čejka opět vyhrál, aby po prohře s Piotrem Pawlickim uzavřel své skóre na deseti bodech. Pořadí prvních třech bylo jasné – Piotr Pawlicki, Kacper Gomolski a Danny Maassen.

Vedle Romana Čejky měli deset bodů ještě Kai Huckenbeck a Szymon Wozniak. Poslední postupové místo si zajistili Němec, Polák byl druhý a náš reprezentant poslední. Moc dobře neodstartoval, navíc tam byly čachry s místem startu pro Kaie Huckenbecka.

Hlasy z depa
„Když jsem přijel do Güstrowa, docela jsem čuměl,“ netajil se Roman Čejka. „Kraoučká dráha, ale když jsem tam jel o tréninku, říkal jsem si, že na lepší jsem ještě nejel. První jízda nic moc, ale byla nabitá. Ve druhý jsem měl udělat dva body, ne jeden. Na Francouze (Davida Bellega – pozn. redakce) jsem měl, kdybych ho porazil, postoupil jsem. Další jízdy byly v pohodě a nakonec blbej‘ rozjezd. V závodě jsem je porazil, ale teď jsem odstartoval druhej‘. Wozniak mě předjel a já skončil šestej‘. Čtyři na postup ze šestnácti je nabitý, škoda snad se mi podaří postoupit příští sezónu, kdy to pojedu poslední rok.“

Slánský závodník se vrátil domů plný dojmů. „Hezky jsem si zajezdil,“ řekl. „Akorát mi před první jízdou shořel filtr. Zkoušíme molitanový filtry, dostal se tam metyl a najednou to čaplo. Pan Polák to naštěstí rychle vytrh‘ a udupal na zemi. Dal tam novej‘ a já rychle pospíchal na jízdu. Pak jsem ještě asi v půlce závodu spálil spojku.“

Foto: Ivana Poláková