Petr Chlupáč si dnes užíval závodění naplno

Pardubice – 1. září
Jan Macek se rozhodl šetřit novou pneumatiku na druhou půli dnešního přeborového klání v Pardubicích, protože jej čekali silnější soupeři. Osud mu zvednul vztyčený prst již v rozjížďce s číslem jedna. Se silně sjetou hranou předčil Daniela Šilhána až v nájezdu do třetího kola, vedoucího Filipa Hájka podjel v posledním oblouku. Riskoval i nadále a nepřezul, jenže jeho zadní guma řekla v sedmé jízdě dost a praskla. Novopečený juniorský šampión místo jistých třech bodů tlačil svůj stroj do depa a bylo rázem mimo hru o vítězství. Od druhé série, v níž předjel Hynka Štichauera, na hrotu aktuální klasifikace osaměl Petr Chlupáč. Dle svých slov si závodění náramně užíval, šel od vítězství k vítězství a nakonec v devatenácté jízdě přechytračil Jana Macka. Sebral mu nejen výhru, ale i poslední naději na rozjezd. Druhá příčka patřila Danielu Klímovi, třetí Hynku Štichauerovi, doprovodné mistrovské stopětadvacítky opanoval Maksymilian Pawelczak.

Daniel Klíma, Petr Chlupáč a Hynek Štichauer stojí na pódiu

Petr Chlupáč míří rychle do čela

Milan Dobiáš (modrá) v kvalifikaci ujíždí Matouši Kameníkovi (červená) a Josefu Novotnému (bílá)

Pardubická dráha je velká a široká. Pořadatelé dnes využili její propustnost a nechali trénovat šest závodníků najednou. Vysvětlení bylo nabíledni. Dvaceti jízdám přeboru předcházely tři kvalifikační rozjížďky. K tomu šestnáct jízd stopětadvacítek a nikoliv nereálná vidina možných rozjezdů. Suma sumárum, pádný důvod ke spěchu.

Jaroslav Vaníček se v přeboru objevil již v minulosti. To ovšem musel sedlat motocykl o zdvihovém objemu 250 ccm. Na svůj start s pětistovkou si musel počkat na své patnácté narozeniny a dnes již na startu nechyběl. Stylem start – cíl opanoval první kvalifikační jízdu a na první pokus se dostal do hlavní šestnáctky.

Podobný kousek se vzápětí povedl Matouši Kameníkovi, zatímco dvě dvojice poražených dostaly ještě jeden pokus v rozjížďce s číslem tři. Její start se opakoval kvůli letmáku Michala Bašteckého. Pražský závodník dostal varování, ale po restartu skončil druhý za Matoušem Kameníkem s pekelně rychlou dvěstěpadesátkou. A tak se i on mohl chystat na hlavní závod, který začal velkým překvapením.

Jan Macek vysvětluje své problémy v rozjížďce s číslem jedna:

„Nevyplatí se riskovat novou gumu, měl jsem hrozně sjetou hranu, ale teď už to bude dobré, doufám.“

Jan Macek (bílá) ve zdánlivě beznadějné situaci – jezdí třetí za Danielem Šilhánem (červená) a Filipem Hájkem (modrá)

S letem pásky vstříc prosluněnému svítkovskému nebi vypálil dopředu Daniel Šilhán. Ve druhé zatáčce jej ovšem podjel Filip Hájek. A Jan Macek, novopečený juniorský šampión republiky trčel vzadu a za svým výfukem měl pouze Jaroslava Vaníčka. Avšak bílý ručník do ringu neletěl.

Jan Macek útočil a v nájezdu do třetího kola za svá záda odsunul Daniela Šilhána. A pak se tlačil na Filipa Hájka, jehož ovšem v Pardubicích je možné jen obtížně předjet. Pražskému junioru si manévr povedl až v poslední zatáčce, kde se spodní stranou výjezdu v hodině dvanácté zmocnil třech bodů.

Další triumfy první série již nebyly tak dramatické. Hynek Štichaur vyhrál druhou jízdu stylem start – cíl, Jan Jeníček podjel Jakuba Exlera již v prvním výjezdu. Rozjížďka s číslem čtyři musela být opakována kvůli pádu Petra Chlupáče po souboji s Danielem Klímou. Ovšem o při repete byl Petr Chlupáč po startu první.

Pražský junior svůj triumf zopakoval hned po první přestávce. Jenže do cesty se m postavil Hynek Štichauer, který jej předčil po vnější straně první zatáčky. Petr Chlupáč se ovšem nevzdal. V úvodní zatáčce závěrečného okruhu přichystal překvapivý útok. Na protilehlou rovinu vyjel pod pardubickým závodníkem.

Petr Chlupáč (žlutá) vede před Danielem Klímou (bílá) a Jaroslavem Petrákem (modrá)

Se šesti body na kontě se ujal vedení v aktuální klasifikaci. Suverénním primátem v rozjížďce s číslem dvanáct své vedení jen posílil. V té chvíli již stál jednou nohou na nejvyšším stupínku pódia, protože na svého nejbližšího pronásledovatele měl k dobru dva body.

 

Juniorský mistr není v přeboru prorokem

Jaroslav Vaníček (červená) drží v šachu Daniela Klímu (žlutá) a Milana Dobiáše (modrá)

Dnešní přeborový mítink byl totiž doslova těhotný událostmi. „Chybička se vloudila, škoda jednoho bodu,“ komentoval Václav Kvěch jednu z nich. V rozjížďce s číslem šest totiž jezdil třetí, když v předposlední zatáčce bouchnul bokem svého motocyklu do nafukovacího mantinelu. Udržel se v sedle, ovšem Jan Jeníček jej při jeho extempore předjel.

V sedmé jízdě zase nejprve odstoupil Pavel Kuchař. Byl na druhé pozici, když mu na konci druhého kola spadly oba řetězy. Jen o pár metrů dál zastavil s prázdnou pneumatikou vedoucí Jan Macek. Tři body spadly do klína Matouši Kamenikovi. A to i přesto, že sedlal rezervní stroj, jelikož svou rychlou dvěstěpadesátku od Václava Hromase zadřel již ve třetí jízdě.

Kromě Hynka Štichauera se o bod za vedoucího Petra Chlupáče zařadil Daniel Klíma. Bojoval však s nastavením svého motocyklu na starty, což musel dohánět ofenzívní jízdou. Jako v osmé jízdě, v níž na čele usadil Jaroslav Vaníček, zatímco on se ze žluté pozice na startovním roštu probil na druhou příčku.

Hynek Štichauer (modrá) vede před Filipem Hájkem (žlutá) a Michalem Bašteckým (bílá)

Daniel Klíma se však pustil do útoků, jejichž intenzita rostla s klesajícím počtem kol, která zbývala k šachovnicové vlajce v rukou Jaroslava Kocka. Jenže před benjamínka svého klubu se ve třetím okruhu nedostal ani venkem první, ani vnitřkem té druhé zatáčky. A tak to v předposledním oblouku vzal zkrátka a nekompromisně a vedení vskutku převzal.

Jaroslav Vaníček komentuje ztrátu první příčky v rozjížďce s číslem osm:

„Málem jsem šel na držku. Dan mě podjel a vytlačil mě. Najel jsem do materiálu, motorka se zvedla a měl jsem co dělat, abych ji udržel.“

Večerní závod nabízí efekty, které předvádí Jakub Exler

Třetí pětina závodu rozložení sil na čele aktuální klasifikace nikterak nezměnila. Daniel Klíma ovládl devátou, Hynek Štichauer zase devátou jízdu. O třetím vítězství Petra Chlupáče v rozjížďce s číslem dvanáct již víme. Mezitím se na vítěznou dráhu vrátil Jan Macek. Okolnosti jej konečně donutily přezout pneumatiku. A v jedenácté jízdě odrazil smělý útok Jaroslava Petráka po venku první zatáčky.

Bodů se mu však nedostávalo, ačkoliv v patnácté jízdě odstartoval na Daniela Klímu. Nůžky mezi ním a leaderem se rozevřely, protože Petr Chlupáč předtím podobně naložil s Hynkem Štichauerem a přivezl si čtvrtou trojku. Za neporaženým Pražanem byl Daniel Klíma pozadu o dva, Hynek Štichauer o tři a Jan Macek dokonce o čtyři body.

Po šestnácti rozjížďkách bylo o obsazení stupňů vítězů ve své podstatě rozhodnuto. Další vývoj pravděpodobné predikce jen potvrdil. Daniel Klíma v rozjížďce s číslem osmnáct za svá záda rychle poslal Filipa Hájka a mohl počítat s druhým místem. Vzápětí se Petr Chlupáč rozhodně nesmířil s postavením hráče druhých houslí, ačkoliv měl vítězství v kapse.

Petru Chlupáčovi (bílá) neodolal ani Jan Macek (červená)

Byť Jana Macka nestihnul v první zatáčce, nesložil zbraně. V nájezdu do třetího kola jel zprava, aby hned v nejbližší zatáčce zlomil svůj motocykl dovnitř a vedoucího závodníka podjel. Na nejvyšší stupínek posléze vyskočil s patnáctibodovou parádou. Hynek Štichauer si nakonec sólem ve dvacáté jízdě pojistil třetí místo.

 

Opět pod polským osminkovým diktátem

Adam Nejezchleba (modrá) zatím vede před Matějem Frýzou (žlutá), Dominikem Hrbkem (bílá) a Štěpánem Ševčíkem (červená)

Také stopětadvacítky, jež se svým mistrovským závodem postaraly přeboru o doprovod, trénovaly ve větších skupinách. Štěpán Ševčík zastavil kvůli prázdné nádrži. Josef Černý zase musel osedlat motocykl s dvouventilovým motorem, jelikož svůj čtyřventil zadřel o pondělním tréninku na Borech.

Trojice úvodních jízd přišla na řadu hned po úvodu kvalifikace. Petr Marek, Karel Průša a Matěj Frýza splnili úlohu favoritů beze zbytku. Sotva Matouš Kameník projel vítězně cílem poslední kvalifikační jízdy pro přebor, dostal se ke slovu také Maksymilian Pawelczak.

Maksymilian Pawelczak opět neztratil jediný bod

Ryšavý Polák, kvůli němuž se na poslední chvíli měnil rozpis se také vůbec nerozpakoval sebrat tři body naráz. V sedmé jízdě Petr Marek objel Adama Nejezchlebu, který na velké trati debutoval, v první zatáčce a stal se prvním neporaženým. Stejné mety hned na to dosáhl rovněž Maksymilian Pawelczak.

Jeho počin však byl o to cennější, že přinesl skalp hned dvou vážných rivalů. Matěje Frýzu nechal za sebou ve druhé zatáčce. Karel Průša byl v ten moment až třetí, ale v nájezdu do druhého kola minul plzeňského borce také on. Závod však teprve dospěl do své poloviny.

Maksymilian Pawelczak zatroubil velké sólo v rozjížďce s číslem devět, Matěj Frýza hned vzápětí. Do cíle jedenácté jízdy přivedl Karel Průša nestále útočícího Petra Marka. Polák tím pádem zůstal na čele závodu sám, Slaňák s Chabařovičanem na něho ztráceli bod, Plzeňan již dva.

Luboš Hromádka (žlutá) v duelu s Mariánem Jiroutem (modrá)

Matěj Frýza se však ze třinácté jízdy vrátil se třemi body. To samé Karel Průša ze čtrnácté. Rozjížďka s číslem patnáct přinesla řešení pódiového rébusu jen z části. Maksymilian Pawelczak odstartoval na Petra Marka a se svými dvanácti body měl vystaráno. Stejně tak Karel Průša na druhé pozici.

Zato o třetí místo musel být vypsán rozjezd.  Po letu pásky vyrazil dopředu Matěj Frýza. Jenže Petr Marek se spodem druh zatáčky ujal vedení manévrem, nad jehož překvapivou odvážností a bravurním provedením poklesla čelist všem přihlížejícím. Matěj Frýza se snažil o odvetu, avšak v úvodním výjezdu druhého okruhu upadl.

 

Hlasy z depa

Petr Chlupáč si dnes závodění náramně užil

„Dlouho jsem si takhle nezazávodil,“ radoval se Petr Chlupáč. „Už to chtělo lepší výsledek, jsem rád. Pěkný manévry, nádherná dráha, takovou jsem tady snad ani nezažil. Kdyby taková byla i na Zlatou přilbu, taková přilba tady ještě nebyla.“

„Nic moc,“ nebyl Hynek Štichauer spokojený. „Zkoušeli jsme hodně motorku a nakonec jsme nebyli spokojený s ničím. Potřebuju se do toho dostat, je to takový vokurkový teďka.“

„Měl jsem problém se starty,“ svěřoval se Daniel Klíma. „Zvedala se mi motorka, než jsem to dostal dolů, předjížděli mě. Bedna byla se štěstím, Máca píchnul kolo.“

Hynek Štichauer (žlutá) odolává náporu Daniela Klímy (červená)

„Škoda defektu,“ želel Jan Macek. „A poslední jízdu Péťa vyhrál, byl rychlejší. Pěkné závody, perfektní, motorka mi jela, ale prostě smůla.“

„Začal trénink,“ vzal zamračený Jaroslav Petrák své vyprávění poněkud zeširoka. „A motorka jako když nejde. Tak to řešíš, vymýšlíš, víš, co tady funguje. Ale nefungovalo to. Deset bodů je taky dobrejch. Ale mohlo bejt jedenáct.“

„Čekal jsem, že tu první jízdu dotáhnu,“ připouštěl Filip Hájek. „Udělal jsem dvě chybky, bylo to nakropený a podjel mě p lajně. Ale krásnejch deset bodů, pěkná dráha.“

Petr Chlupáč (červená) útočí na Hynka Štichauera (bílá)

Kvalifikace:

1.j 2.j 3.j
1. Jaroslav Vaníček, Praha 1.
2. Milan Dobiáš, Slaný 1.
3. Matouš Kameník, Divišov (250 ccm) 2. 1.
4. Michal Baštecký, Praha 2. 2.
5. Josef Novotný, Pardubice (250 ccm) 3. 3.
6. Jakub Sazovský, Kopřivnice 3. 4.

Poznámka: varování za startovní přestupek Michal Baštecký ve třetí jízdě

Hlavní závod:

1. Petr Chlupáč, Pardubice 3 3 3 3 3 15
2. Daniel Klíma, Praha 2 3 3 2 3 13
3. Hynek Štichauer, Pardubice 3 2 3 1 3 12
4. Jan Macek, Praha 3 E 3 3 2 11
5. Daniel Šilhán, Pardubice 1 1 2 3 3 10
6. Jaroslav Petrák, Pardubice 1 3 2 2 2 10
7. Filip Hájek, Praha 2 2 2 2 2 10
8. Jan Jeníček, Pardubice 3 1 1 0 2 7
9. Jaroslav Vaníček, Praha 0 2 2 2 1 7
10. Václav Kvěch, Plzeň 1 0 1 3 1 6
11. Michal Baštecký, Praha 0 2 1 1 0 4
12. Pavel Kuchař, Praha 2 E E 1 1 4
13. Milan Dobiáš, Slaný 0 1 1 1 1 4
14. Matouš Kameník, Divišov (250 ccm) 0 3 0 0 0 3
15. Jakub Exler, Praha 2 0 0 0 0 2
16. Vojtěch Zamazal, Slaný 1 0 0 0 0 1
17. Josef Novotný, Pardubice (250 ccm) DNR
18. Jakub Sazovský, Kopřivnice DNR

Poznámka: varování za startovní přestupek Jan Macek v první jízdě

Smolař Jan Macek

Průběžné pořadí seriálu:

PHA PCE SLA PLZ KOP PLZ PCE TOT
4.5. 5.5. 23.6. 27.6. 10.7. 24.7. 1.9.
1. Daniel Klíma, Praha 13 10 12 14 14 11 13 87
2. Petr Chlupáč, Praha 13 10 13 15 13 15 79
3. Hynek Štichauer, Pardubice 10 10 15 11 15 12 73
4. Jan Macek, Praha 10 12 13 13 10 11 69
5. Jaroslav Petrák, Pardubice 5 6 3 10 8 11 10 53
6. Martin Málek, Březolupy 7 9 11 12 10 49
7. Jan Kvěch, Praha 15 15 15 45
8. Filip Hájek, Praha 11 10 11 10 42
9. Václav Kvěch, Plzeň 2 5 7 9 0 9 6 38
10. Ondřej Smetana, Praha 8 7 10 13 38
11. Pavel Kuchař, Praha 6 3 8 o 6 7 4 34
12. Jan Jeníček, Pardubice 5 7 5 9 7 33
13. Daniel Šilhán, Pardubice 0 7 9 10 26
14. Josef Franc, Praha 12 13 25
15. Eduard Krčmář, Slaný 11 13 24
16. Jakub Exler, Praha 3 3 4 2 4 4 2 22
17. Bruno Belan, Slaný 5 6 4 15
18. Michal Baštecký, Praha 3 2 0 4 4* 13
19. Vojtěch Zamazal, Slaný 2 0 5 5 1 13
20. Matouš Kameník, Divišov (250 ccm) 4 2 3* 9
21. Adam Bednář, Praha (250 ccm) 8 8
22. Jaroslav Vaníček, Praha 7* 7
23. Milan Dobiáš, Slaný 3 4* 7
24. Patrik Linhart, Slaný 5 5
25. Jakub Sazovský, Kopřivnice 4 DNR* 4
26. Vojtěch Šachl, Chabařovice (250 ccm) 4 4
27. Jan Hlačina, Pardubice (250 ccm) 3 3
28. Lukáš Hromádka, Kopřivnice 1 1
29. Radek Bambuch, Kopřivnice 1 1
30. Josef Novotný, Pardubice (250 ccm) DNR* 0
NC Václav Milík, Pardubice o o

Poznámky: * účastník kvalifikace

Karel Průša, Maksymilian Pawelczak a Petr Marek na stupních vítězů

MR 125 ccm:

1. Maksymilian Pawelczak, PL 3 3 3 3 12
2. Karel Průša, Slaný 3 2 3 3 11
3. Petr Marek, Chabařovice 3 3 2 2 10+3
4. Matěj Frýza, Plzeň 3 1 3 3 10+F
5. Dominik Hrbek, Pardubice 2 3 1 3 9
6. Oliver Schmid, Plzeň 2 2 2 1 7 (los)
7. Adam Nejezchleba, Chabařovice 1 2 2 2 7 (los)
8. Štěpán Ševčík, Chabařovice 0 3 3 0 6
9. Tony Katra, Slaný 2 0 2 2 6
10. Luboš Hromádka, Pardubice 2 1 1 1 5
11. Marián Jirout, Pardubice 1 2 1 0 4
12. Josef Černý, Pardubice 1 1 E 2 4
13. David Hofman, Pardubice 0 1 0 1 2

 

Průběžné pořadí seriálu:

PLZ PCE CHA PLZ PCE TOT
27.6. 30.6. 3.7. 24.7. 1.9.
1. Maksymilian Pawelczak, PL 12 12 12 11 12 59
2. Karel Průša, Slaný 10 9 10 12 11 52
3. Petr Marek, Chabařovice 8 10 7 7 10 42
4. Dominik Hrbek, Pardubice 4 6 8 6 9 33
5. Matěj Frýza, Plzeň 5 9 8 10 32
6. Oliver Schmid, Plzeň 10 3 5 6 7 31
7. Štěpán Ševčík, Chabařovice 4 5 6 8 6 29
8. Josef Černý, Plzeň 2 2 4 1 4 13
9. Luboš Hromádka, Pardubice 2 3 1 1 5 12
10. Adam Nejezchleba, Chabařovice 7 7
11. Damirs Filiponovs, LAT 7 7
12. Tony Katra, Slaný 6 6
13. Marián Jirout, Pardubice 4 4
14. David Hofman, Pardubice 1 0 2 3
15. Alina Sassenhagen, D 2 2
Maksymilian Pawelczak v plném tempu

Foto: Karel Herman