Matěj Frýza kraluje poháru stopětadvacítek

Praha – 26. srpna
Pražská obloha zůstávala dlouho nerozhodná, zda se má rozplakat či nikoliv. A tak další díl seriálu PRO-TEC Speedway Mini Cup provázely dešťové kapky, ale naštěstí jen sporadicky a nikoliv v takové intenzitě, aby deštníky musely být otevřené příliš dlouho. Trojice hlavních favoritů přijela již na startovní rošt rozjížďky s číslem jedna. Černý Petr jednoho bod zůstal v rukou Karla Průši, který se později zahojil vítězstvím ve finále B po tuhém duelu s Adamem Nejezchlebem. Matěj Frýza šel za to od vítězství k vítězství. V áčku za sebou nechal Olivera Schmida, jenž stál poprvé na pohárovém pódiu, a Petra Marka.

Oliver Schmid, Matěj Frýza a Petr Marek na stupních vítězů

Když se esa potkají hned na úvod

Matěj Frýza vede před Adamem Nejezchlebem a Dominikem Hrbkem

Slunečná slánská středa zmizela jako mávnutím kouzelného proutku. Pražská obloha skrývala sluníčko jako vzácné zboží, nicméně na zahájení dalšího poháru kolibříků alespoň nepršelo. Los závodu přinesl první velký okamžik již do rozjížďky s číslem jedna. Na její startovní rošt přijeli hned tři borci s aspiracemi na finále A.

V první zatáčce bylo těsno, což Karel Průša odskákal pádem. Zato Matěj Frýza rovněž napodruhé odstartoval nejlépe, odrazil počáteční nápor Petra Marka a Karla Průši a zatížil své konto třemi body. Seznam vítězů se samozřejmě dále rozšiřoval. Tony Katra, Dominik Hrbek, Adam Nejezchleba a konečně Oliver Schmid.

Karel Průša vodí Olivera Schmoda

Formule závodů stopětadvacítek na malých oválech neodpouští příliš velké bodové ztráty. A již druhá série řady aspirantů na pódium pořádně prosila. Nebesa si zase usmyslela, že z nich bude pršet, naštěstí ne dlouho. V rozjížďce s číslem sedm Matěj Frýza odvedl Adama Nejezchlebu. A Dominik Hrbek zůstal až za nimi.

Na své úvodní vítězství dokázal navázat již jen Oliver Schmid. Devátá jízda jej zastihla na čele před Tonym Katrou a Lubošem Hromádkou již s vylétnutím pásky. Situaci na hrotu aktuálního pořadí navíc zahušťovali poražení borci z úvodní jízdy. Karel Průša vládl šesté, Petr Marek zase sedmé jízdě.

A pak již šlo do tuhého. Oliver Schmid odstartoval do rozjížďky s číslem jedenáct jako první, nicméně Karel Průša jej objel již v prvním výjezdu. Dominik Hrbek zažil něco podobného ob jízdu později. Ujal se vedení a vezl Petra Marka až k mantinelu první zatáčky. Ovšem chabařovický závodník zlomil motocykly na spodní stranu a vedení mu stejně sebral.

Dominik Hrbek vzdoruje Petru Markovi

Tony Katra ve druhém oblouku čtrnácté jízdy podjel vedoucího Štěpána Ševčíka. Matěj Frýza a Adam Nejezchleba své jízdy vyhráli ve stylu start – cíl. Déšť se ještě jednou chopil vlády, než nakonec zmizel ve věčných meteorologických lovištích. A na malé Markétě se rýsoval dramatický závěr.

 

Pro finále A více povolaných než vyvolených

Štěpán Ševčík je první v cíli finále D

Neporažený Matěj Frýza se mohl chlubit devíti body. Petr Marek, Adam Nejezchleba, Oliver Schmid a Tony Katra osmi, Karel Průša sedmi. Oliver Schmid byl první na řadě, aby učinil krok k áčku. Plzeňský závodník v sedmnácté jízdě nezaváhal a přivedl do cíle za sebou Davida Hofmana.

Tony Katra kontroval triumfem hned vzápětí, Petr Marek v osmnácté jízdě. V předposlední rozjížďce zkompletoval Matěj Frýza své výhry v základní části. Ta vyvrcholila nervy drásajícím duelem s mnoha kontakty, v němž Karel Průša předčil Adama Nejezchlebu. Slaňákovi však ani třetí primát na finále A nestačil, ale sebral jej chabařovickému borci.

Karel Průša (1) upaluje na čele béčka před Adamem Nejezchlebem (12) a Tony Katrou (4)

Nicméně klíčovou jízdu o určení stupňů vítězů měl jistou jen neporažený Matěj Frýza. O dvě další místa na startovním roštu musel být vypsán rozjezd. V něm si o první áčko své kariéry řekl Oliver Schmid, když hned po startu ujel Petru Markovi a Tony Katrovi, jenž musel z kola ven.

Obvyklý pořad finálových jízd odstartoval Luboš Hromádka, když si obkroužil čtyři osamocená kolečka ve finále E. Vzápětí v déčku kraloval Štěpán Ševčík před Štrěpánkou Nyklovou a Mariánem Jiroutem, jenž doplatil na počáteční problémy s řazením.

Céčko přineslo neskutečné drama. Dominik Hrbek neměl vůbec snadné vítězství, když se musel vypořádat s dotírajícími Davidem Hofmanem a Josefem Černým. Druhou příčku nakonec bral Plzeňan. Haprující páska mírně opozdila béčko. Konečně letěla vstříc šedivému pražskému nebi!

První zatáčka byla klíčová pro výsledek finále A: vede Matěj Frýza, za ním útočí Petr Marek, zatímco Oliver Schmid se drží vnitřní čáry

Karel Průša v první zatáčce vyvezl Adama Nejezchlebu, který přitom ještě stačil objet Tonyho Katru. Pak se pustil do stíhání vedoucího závodníka. Na cílové metě mu však k vítězství chybělo pár centimetrů.

Nakonec Matěj Frýza vyhrál celý dnešní závod stylem start – cíl. Oliver Schmid držel v úvodním oblouku vnitřní stopu, zatímco Petr Marek se nechal vynést moc ven. Bylo rozhodnuto. Matěj Frýza upevnil postavení leadera, Oliver Schmid si prvně užíval pohárové pódium a Petr Marek získal opět své charakteristické umístění.

Matěj Frýza (2) vede finále A před Oliverem Schmidem (14) a Petrem Markem (3)
1. Matěj Frýza, Plzeň 3 3 3 3 3 15
2. Oliver Schmid, Plzeň 3 3 2 3 2 13
3. Petr Marek, Chabařovice 2 3 3 3 1 12
4. Karel Průša, Slaný 1 3 3 3 3 13
5. Adam Nejezchleba, Chabařovice 3 2 3 2 2 12
6. Tony Katra, Slaný 3 2 3 3 1 12
7. Dominik Hrbek, Pardubice 3 1 2 2 3 11
8. Josef Černý, Plzeň 2 2 2 1 2 9
9. David Hofman, Pardubice 1 3 2 2 1 9
10. Štěpán Ševčík, Chabařovice 2 2 2 1 3 10
11. Štěpánka Nyklová, Slaný 1 2 1 2 2 8
12. Marián Jirout, Pardubice 2 1 1 2 1 7
13. Luboš Hromádka, Pardubice 2 1 1 1 3 8

Poznámka: rozjezd o finále A – 1. Oliver Schmid, 2. Petr Marek, 3. Tony Katra

Duel na ostří nože – Karel Průša (vpředu) vs. Adam Nejezchleba

Foto: Eva Palánová

Všichni startující pěkně pohromadě