Pardubice zvládly těsný finiš nejlépe

Pardubice – 21. července
Letošní extraliga začala jiskřit, ještě než poprvé páska letěla k pardubickému nebi. Milan Mach původně počítal s Tobiasem Musielakem, avšak musel své plány změnit, protože závodník jezdí polskou první ligu a nemůže nahradit zraněného Eduarda Krčmáře ze druhé ligy. Protiakce na sebe nenechala dlouho čekat. A Blažej Skrzeszewski narychlo hledal náhradu za Norberta Krakowiaka. Našel ji v osobě Larse Skupieně, který ale nezačal optimálně. Hned v první jízdě musel na trestnou čáru za najetí do pásky, nebodoval a do depa se vracel s prázdnou zadní pneumatikou. Problémy měly také české týmy. Jan Kvěch zůstal ve druhé jízdě stát, protože nic neviděl, Jan Macek si zase v rozjížďce s číslem tři vysloužil výstrahu za ulitý start. Navíc zadřel motor na pístu, ale v repete vyhrál i na rezervním stroji. Den blbec prožívala Markéta. Daniel Klíma po pádu Ričardse Ansviesulise ve čtvrté jízdě zpomalil, avšak Pavel Kubeš situaci z nebetyčné výše věže rozhodčího situaci viděl jinak a červená světla nespustil. Jan Kvěch nebodoval ani jako žolík a vyhrál, až když okázale před zraky hlavní tribuny vyměnil v devatenácté jízdě motocykl. Pražané neopustili poslední místo průběžné klasifikace, jejíž hrot opanovaly Pardubice. Do čela je dostaly výhry Mateje Žagara a Hynka Štichauera, jenž v úvodu létal po ovále jako utržený vagón. Václav Milík se omlouval fanouškům za své špatné starty, ale svým manévrem, kdy se v posledních metrech dvanácté jízdy posunul ze čtvrtého na druhé místo, sklidil zasloužený aplaus. V závěru se na domácí lepili Slánští i Poláci jako žvýkačka. Bod Václava Milíka v závěrečné rozjížďce na vítězství stačil. Marcin Nowak prodloužil svou vítěznou šňůru na úkor Grzegorze Walaska a vynutil si rozjezd o druhé místo. V něm mu však jeho krajan předchozí porážky oplatil, zvítězil o pár centimetrů a na levý stupínek pódia posadil Slaný.

Vyhlášení vítězů proběhlo tradičně v dep
Vyhlášení vítězů proběhlo tradičně v depu

Pardubice úřadují

Josef Franc (bílá) má za sebou Grzegorze Walaska (modrá) a Mateje Žagara (červená)

Že potřebuje Milan Mach náhradu za Eduarda Krčmáře, věděl již od chvíle, kdy se jeho eso v červnu vrátilo z mistrovství světa s komplikovanou frakturou klíční kosti. Při současných personálních možnostech bylo v jeho zájmu pochopitelně rozhodit sítě v polských vodách.

„Když jsem se ptal, koho můžu pozvat, řekli mi, koho chci,“ svěřoval se slánský kouč s důvody, proč ostrý boj v letošní extralize odstartoval ještě dříve, než ve svítkovských boxech vyložil první závodník svou dodávku. Když si totiž Milan Mach zajistil Tobiase Musielaka, narazil.

„Jezdí prý první polskou ligu a nemůže nahradit Edu, který má smlouvu ve druhé,“ pokračoval. Když tedy v sestavě Gniezna objevil Norberta Krakowiaka, jeho start okamžitě rozporoval argumentem o Polákových startech v extralize, přičemž pro polského nováčka v naší soutěži by měla být limitem první liga, v níž v zemi našich severních sousedů startuje.

Ričards Ansviesulis (modrá) padá za zády Marcina Nowaka (žlutá)

Blažej Skrzeszewski rozhodně neměl klidný večer. „Ve dvaadvacet,“ odtušil odpověď, kdy jako čtvrtého muže své sestavy sehnal Larse Skupieně. Dnešek již probíhal v obligátním předzávodním rytmu. Počasí přálo a extraliga se po dvou letech opět dočkala klasického nástupu. A další dramata se nesla výhradně v režii samotných závodníků.

Právě Lars Skupieň hned v rozjížďce s číslem jedna skočil do pásky a musel o patnáct metrů dozadu na trestnou čáru. Neměl z ní žádnou šanci a to tím spíše, když z jeho zadní pneumatiky začal unikat vzduch. Nejpohotovější reakci na startu se mohl pyšnit Grzegorz Walasek, jenže vnitřkem úvodní zatáčky se řítil Josef Franc.

Než bys řekl švec, ve výjezdu nebyl třetí, ale jel na čele. Jenže pokoření se pomstili již ve druhém okruhu. V jeho úvodní zatáčce Matej Žagar, ve druhé i Grzegorz Walasek. Tomáš Topinka hned nato potvrdil svou očekávanou strategii. Nechal v boxu Filipa Hájka a na ovál zamířil náhradník Jan Kvěch. Režie se však ujal Hynek Štichauer.

Hynek Štichauer (červená) míří ke svému druhému vítězství před zraky Grzegorze Walaska (modrá), Daniela Klímy (bílá) a Mikolaje Czaply (žlutá)

Šel tvrdě do čela, které ve své podstatě nebyl již v první zatáčce, ačkoliv Adrian Gala kousal až do cíle. Ondřej Smetana podjel Jana Kvěcha, který ve druhém kole zastavil, protože po zásahu cejchou nic neviděl. Praha neměla ideální vstup do závodu, avšak juniorská jízda s Petrem Chlupáčem dávala naději na zvrat.

Jan Macek popisuje juniorskou rozjížďku:

„Při prvním startu jsem zadřel motor. To mě rozhodilo, skočil jsem na druhou motorku. Jak jsem byl nasraný, tak jsem vyhrál.“

Krátce po letu pásky se rozblikala červená světla. Jan Macek dostal warning za ulitý start, ale v ten moment řešil jiné starosti. Hned za vraty do depa odstavil svůj motocykl a přesedl na druhý. Nejen, že si dal sakra pozor, aby nebyl diskvalifikován, ale vypálil do vedení, přičemž odvedl i Petra Chlupáče.

Josef Franc (bílá) svůj druhý výjezd na svítkovský ovál proměnil ve vítězství před Ričardsem Ansviesulisem (modrá) a Adrianem Galou (žlutá)

Slaný srovnal krok s vedoucími Pardubicemi, leč domácí se do něho odpoutali již v rozjížďce s číslem čtyři. Debutant v jeho extraligové vestě Ričards Ansviesulis, se po startu dostal do kontaktu s Marcinem Nowakem. Největší profit z toho měl Daniel Klíma, jenže ve vedení nebyl dlouho.

Marcin Nowak jej záhy objel. Pražan musel čelit také hrozbě od Ričardse Ansviesulise. Ten se však v úvodním výjezdu druhého kola převrátil dozadu. Daniel Klíma zpomalil, nicméně očekávané zastavení nepřišlo a na druhé místo se posunul Václav Milík.

 

Domácím vychází vše, Praze vůbec nic

Václav Milík (červená) v duelu s Janem Kvěchem (bílá)

Pardubice osm, Gniezno a Slaný po šesti a Praha čtyři. S takovými zisky vstupovaly celý do druhé série. Už na jejím počátku nic nenasvědčovalo, že by domácí měli přijít o svou vedoucí pozici. Matej Žagar se totiž usadil na čele rozjížďky s číslem pět. Marcin Nowak jej sice ve druhé zatáčce podjel, nicméně Pardubičané ani náhodou nemuseli ustupovat ze svých pozic. Navíc v šesté jízdě opět řádil Hynek Štichauer, který vedl od startu až do cíle. Mikolaj Czapla ke všemu vyšel bez bodu, zatímco Grzegorz Walasek skončil druhý. Předtím Ondřej Smetana bral bod na úkor Petra Chlupáče, takže Slaný srovnal svůj krok s Poláky.

Praha uzavírala řadu, avšak v rozjížďce s číslem sedm zvedla hlavu díky Josefu Francovi. Dopředu původně zamířil Adrian Gala, jenže pražský rutinér jej předčil již v úvodním nájezdu. Nadto Poláka trápil Ričards Ansviesulis, jenž se vskutku ve třetím okruhu prosadil na druhé místo. Sotva Jan Kvěch v osmé jízdě vystřihnul skvělý start, mohlo se vskutku zdát, že se blýská na lepší pražské časy.

A to navzdory faktu, že Václav Milík byl v první zatáčce rychlejší než pražský junior. Lars Skupieň v zatáčce u depa ještě v úvodním kole podjel třetího Jana Macka. Díky tomu mělo Gniezno se svěřenci Tomáše Topinky vyrovnané skóre, zatímco Slaný byl o jeden a Pardubice o šest bodů napřed.

Petr Chlupáč (bílá) stíhá Grzegorze Walaska (modrá)

Leč začátek třetí pětiny přinesl Praze skutečnou pohromu. V deváté jízdě Matej Žagar zvýšil hodnotu pardubický akcií svým suverénním triumfem. Jan Macek si pohlídal druhou příčku, zatímco tu třetí na začátku druhého kola Adrian Gala sebral Danielu Klímovi.

Otálet by mohlo být fatální. Tomáš Topinka se proto rozhodl v rozjížďce s číslem deset vystřídat Petra Chlupáče Janem Kvěchem a navíc mu do rukou vložit žolíka. Start se musel opakovat. Pavel Kubeš vyhodnotil počínání Larse Skupieně jako letmák a udělil Polákovi varování. Faktem však zůstává, že Lars Skupieň vypálil do čela, i když páska letěla k pardubickému nebi podruhé.

Ričards Ansviesulis jej zvenčí první zatáčky nestihnul, ale udržel Hynka Štichauera, jenž ve druhém oblouku podjel Jana Kvěcha. Jeho motocykl byl evidentně pomalý. Pražský junior nakonec ani neprojel cílem. Tomáš Topinka samozřejmě nemusel dávat do kalkulačky, čemu se rovná dvakrát nula. Místo planých úvah, reagoval bezprostředně, stáhnul Jana Kvěcha z následující jedenácté jízdy a do akce místo Filipa Hájka poslal Petra Chlupáče.

Václav Milík (červená) dotírá na Adriana Galu (žlutá)

Svou triumfální šňůru protáhnul Marcin Nowak o třetí zářez, když v první zatáčce objel Grzegorze Walaska. Petr Chlupáč dojel na bod, který uzmul Janu Jeníčkovi, jenž se dočkal svého extraligového debutu. A tak se pražských záležitostí ujal opět Josef Franc. Rychlý start jej vynesl do čela rozjížďky s číslem dvanáct.

Václav Milík komentuje těsný dojezd rozjížďky s číslem dvanáct:

„Hezky jsem si zazávodil, ale to jsem v plánu neměl.“

Václav Milík měl opět důvod láteřit na svůj start. Hnal se však dopředu po vnější straně úvodní zatáčky. Avšak málem se ve výjezdu zachytil o mantinel. Krizový moment zvládl na výbornou, nicméně propadl se na poslední příčku. Takový propade jej ovšem nezlomil a stále zůstával v bitevní vzdálenosti.

Finiš stál doopravdy za to! Václav Milík v poslední zatáčce překonal zvenčí Ondřeje Smetanu a na cílové rovince vzal z jedné vody na čisto také Mikolaje Czaplu. Jemu nezůstal ni bod, protože Pražan ve slánské vestě protnul metu o chvilku dříve.

 

Slaný nepojede rozjezd o vítězství, nýbrž o druhé místo

Josef Franc si připravuje kolej na startovním roštu

Pardubický kapitán upevnil svému týmu aktuální vedení, Gniezno a Slaný byly o čtyři a Praha o celých osm bodů pozadu. Na prahu předposlední série ale nemohlo být v dramatickém klání ještě nic rozhodnuto. V rozjížďce s číslem třináct Marcin Nowacki potvrdil, že je dnes suverénem svítkovského oválu. Všechny však překvapil Jan Macek, který celá čtyři kola strávil před Hynkem Štichauerem a Josefem Francem. Vzápětí nepoznal sobě rovného Matej Žagar. Jan Kvěch marně proháněl Ričardse Ansviesulise. Mikolaj Czapla dovezl opět nulu, ale to už se na scénu chystal jeho kolega Lars Skupieň.

Záskok v sestavě libereckého Gniezna se na svítkovském letišti evidentně našel. Rozjížďka s číslem čtrnáct viděla jeho triumf ve stylu start – cíl. Daniel Klíma se ubránil náporu Ondřeje Smetany, když Daniel Šilhán vraštil čelo nad svou třetí nulou.

Grzegorz Walasek se konečně dočkal triumfu v rozjížďce s číslem šestnáct. V úvodním výjezdu poslal za svá záda Adriana Galu, pod nímž se současně prosmýkl také Václav Milík. Pardubičan se však z druhé příčky netěšil dlouho. V nájezdu do čtvrtého okruhu se okolo něho Adrian Gala prohnal zprava.

Jan Kvěch po výměně motocyklu v poslední jízdě ožil jako politý živou vodou

Petr Chlupáč dominoval druhé juniorské jízdě, v níž Mikolaj Czapla uhlídal Jana Macka. Daniel Šilhán byl poslední. Závod dostával nový rozměr. Vedlo Gniezno, byť o jediný bod před Pardubicemi a Slaným, zatímco Prahu od vedoucí pozice dělila již celá osmička. Během vteřin bylo všechno vzhůru nohama.

Matej žagar si v osmnácté jízdě dorazil pro hladký triumf, během něhož vykázal Ričardsu Ansveisulisovi místo za svými zády již v úvodním oblouku. Poslední bod bral Adrian Gala a tak se pro Prahu uzavřela i nejvíce teoretická možnost stanout na pódiu.

Jan Kvěch vysvětluje své extempore cestou na startovní rošt devatenácté jízdy:

„V jízdě předtím něco odešlo, motorka zeslábla, vyměnili jsme zápalko, zkusil jsem si start, motorka se mi nelíbila, tak jsem ji zahodil a vzal si druhou.“

Jan Kvěch přesto vyrazil na startovní rošt devatenácté jízdy jako hasiči k ohni. Nicméně spadl, načež mu Filip Hájek přivezl druhý motocykl. Start vyšel nejlépe Hynku Štichauerovi. Jan Kvěch byl zprvu třetí, ale v prvním výjezdu podjel Ondřej Smetanu. Na konci druhého kola předčil také Hynka Štichauera.

Marcin Nowak (žlutá) vede před Grzegorzem Walaskem (modrá), Václavem Milíkem (červená) a Josefem Francem (bílá)

Pardubičan jej nechal jet. Praha na rozdíl od ostatních týmů již pro bílého koníka nepředstavovala žádné nebezpečí. Soustředil se raději na zisk dvou bodů, které jeho celek postavily na samotný práh domácího prvenství. Taková strategie se vskutku vyplatila, byť se na stranu spojenců domácích v závěru postavil Marcin Nowak.

Zprva první zatáčky předčil Grzegorze Walaska, čímž Slaný přišel o šanci jet rozjezd o vítězství. Jeden bod, který Václav Milík ukořistil na úkor Josefa France, stačil Pardubicím na triumf. Diváci se však přesto nezvedali ze svých sedadel. Hnězdenský závodník totiž svými třemi body srovnal skóre se Slaným. V dodatkové jízdě ale jeho vítězná šňůra praskla. Grzegorz Walasek jej nejen odvedl od pásky, ale navíc zmařil všechny jeho nájezdy, jimiž ho krajan častoval po celé čtyři okruhy.

 

Hlasy z depa

Hynek Štichauer zajel povedený závod

„Velká radost,“ zářil Hynek Štichauer jako vousaté sluníčko. „Jsou to závody družstev, každej musí něco přidat. Začátek byl super, nechtěli jsme se v tom vrtat. Pak jsme udělali změnu, dali jsme řeč s klukama a na poslední jízdu už to bylo lepší. Už jsem věděl, že Praha nás neohrozí, nechal jsem Honzu a soustředil jsem se, abych neudělal žádnou chybu.“

„Ze svý strany jsem hlavně rád, že jsme vyhráli,“ svěřoval se Václav Milík. „Nestartoval jsem, sedím na tom jinak, posledních pět závodů se trápím, už nevím… Je to výhra pro Pardubice, ale na domácí dráze nestartovat, to je pro mě velká prohra. Musím zapracovat na startech, bude spousta důležitejch závodů. Tam si nemůžu dovolit nestartovat. Omlouvám se pardubickejm fanouškům, očekávali ode mě větší výkon. Napravím chybičky a vrátím se silnější.“

„Dneska taková honička,“ přemítal Jan Jeníček s pohárem v rukou nad svým extraligovým debutem. „První extraligy, byly nervy. Trošku s motorkou, bylo něco špatnýho, když jsme nastartovali a vypli sytič, chcíplo to. Naštěstí nám to Mário Jirout opravil.“

„Začátek byl dramatický,“ připomínal Jan Macek juniorskou rozjížďku. „dráha byla perfektní, super. Jsem spokojený, za mě krásná práce. Děkuju aj týmu, ale za mě krásné závody.“

Ondřej Smetana (modrá) jede před Petrem Chlupáčem (bílá)

„Pět bodů z pěti jízd nezní dobře,“ povzdechl si Ondřej Smetana.  „Ale myslím, že byly vybojovaný. Chyběj‘ mi dobrý starty, jinak bych měl víc. Musím začít startovat.“

„Divoký,“ komentoval dnešní závod Jan Kvěch. „Dneska jsem se dost natrápil. Extraliga pro nás nezačíná dobře.“

I z této ošemetné situace dokázal Václav Milík vytěžit dva body, když v samotném závěru překonal Ondřeje Smetanu (modrá) a Mikolaje Czaplu (žlutá) a nestačil jen na Josefa France (bílá)

 

1. AMK ZP Pardubice 33
Václav Milík 2 3 2 1 1 9
Daniel Šilhán 0 0 – 0 0 0
Hynek Štichauer 3 3 1 1 2 10
Matej Žagar, SLO 3 2 3 3 3 14
Jan Jeníček 0 0
2. AK Slaný 32
Grzegorz Walasek, PL 2 2 2 3 2 11+3
Ondřej Smetana 1 1 1 1 1 5
Ričards Ansviesulis, LAT F 2 2 2 2 8
Jan Macek 3 0 2 2 1 8
Martin Málek DNR
3. Aforti Start Gniezno Liberec 32
Adrian Gala 2 1 1 2 1 7
Lars Skupieň 0 1 3 3 0 7
Mikolaj Czapla 1 0 0 0 2 3
Marcin Nowak 3 3 3 3 3 15+2
4. AK Markéta Praha 23
Petr Chlupáč 2 0 – 1 0 3 6
Daniel Klíma 1 1 0 2 0 4
Filip Hájek – – – – DNR
Josef Franc 1 3 3 0 0 7
Jan Kvěch R 2 R* 1 3 6

Poznámka: varování za startovní přestupek, Jan Macek ve třetí a Lars Skupieň v desáté jízdě

Marcin Nowak (žlutá) vede před Grzegorzem Walaskem (modrá), Václavem Milíkem (červená) a Josefem Francem (bílá)

Aktuální extraligová tabulka:

malé body velké body
1. Pardubice 33 4
2. Slaný 32 3
3. Gniezno – Liberec 32 2
4. Praha 23 1
Lars Skupieň (žlutá) byl do týmu povolán na poslední chvíli – na snímku vede před Ričardsem Ansviesulisem (mpdrá) a Hynkem Štichauerem (červená)

Foto: Karel Herman, Pavel Fišer a Petr Čunek

Zájem diváků o extraligu byl velký