Petr Chlupáč úřadoval naplno

Plzeň – 27. června
Bory dnes vítaly přijíždějící nejen známou stavbou věznice, ale i počasím jakoby vystřiženým z reklamy na léto. Závodníci byli překvapeni skvěle připravenou dráhou, na níž svým čtvrtým dílem pokračoval přebor, jemuž se o doprovod postarali kolibříci. Fanoušci si užívali vylepšené prostory na diváckém svahu, ale především krásnou a vyrovnanou podívanou. Vždyť prvních deset v závěrečné klasifikaci se za sebou seřadilo s pravidelnými jednobodovými odstupy! Prim hrál Petr Chlupáč. Když v rozjížďce s číslem deset odvedl také doposud nepokořeného Daniele Klímu, jen největší pošetilec by vsadil více než zlámanou grešli, že se nepostaví na nejvyšší stupínek vítězů s maximálním ziskem patnácti bodů. Daniel Klíma skončil druhý, když se vypořádal s Janem Mackem, jímž se společnost na pódiu uzavřela. Stopětadvacítky opanoval Maksymilian Pawelczak. Stejně jako vítěz hlavního klání nepoznal hořkost porážky. Své postavení potvrdil také na závěr v Memoriálu Romana Mádyho, jenž stejně jako loni nabídl stejně skvělou jako dojemnou vzpomínku na zesnulého plzeňského závodníka.

Daniel Klíma, Petr Chlupáč a Jan Macek stojí na stupních vítězů

Z trojice leaderů zbývá jen Petr Chlupáč

Petr Chlupáč vyhrával od první do poslední rozjížďky

Matouš Kameník vyslyšel výzvy sportovní komise a přijel se svou dvěstěpadesátkou posílit startovní pole. Na druhou stranu scházel Pavel Kuchař, který se předevčírem zranil na poháru přátelství v Kršku. Počet účastníků čtvrtého přeboru tak zůstal na třinácti.

V palčivém vedru diváci spatřili něco nevídaného. Klasický slavnostní nástup se u nás letos ještě nekonal. Závodní program otevřela dvojic jízd mistrovských kolibříků. A pak na excelentně připravenou trať, o níž depem šla jen chvála, vyrazily půllitry. Petr Chlupáč, Jan Macek a Daniel Klíma slavili triumfy ve stylu start – cíl. Jaroslav Petrák vlastně taky. Jana Jeníčka v rozjížďce s číslem čtyři předčil ještě v úvodním nájezdu.

Pardubický matador posléze jako první své úvodní vítězství obhájil. V páté jízdě hrál opět velké sólo. Václav Kvěch se po vylétnutí pásky dostal jen před dvěstěpadesátku Petra Bednáře, jíž ve třetím okruhu spadl sekundární řetěz a její majitel musel pro bod oběhnout celý jeden okruh.

Bruno Belan začal dnešní závod pádem

Po dvou sériích se Jaroslav Petrák o průběžné vedení dělil s dvojicí pražských juniorů. Petr Chlupáč v šesté jízdě odvedl Martina Málka. Daniel Klíma se zase nenechal zaskočit povedeným startem Jana Macka v rozjížďce s číslem osm a rychlým venkem převzal vedení již v úvodním nájezdu.


Petr Chlupáč komentuje svůj třetí triumf v rozjížďce s číslem deset:

„S Čendou to byla těžká jízda, ale docela jsem si to užil.“


Boj o vítězství začal gradovat desátou jízdou. Petr Chlupáč odstartoval na Daniela Klímu, jehož posléze vodil za sebou až k šachovnicové vlajce. Na čele aktuální klasifikace přitom zůstal sám. Jaroslav Petrák poněkud podcenil Filipa Hájka a nechal na svém motocyklu sjetou hranu pneumatiky. Pražského závodníka pak mohl celé čtyři okruhy sledovat před sebou.

 

Verdikt poslední série

Jaroslav Petrák vede před Janem Janíčkem a Jakubem Exlerem

Na osm bodů, které měli po třech sériích Jaroslav Petrák a Daniel Klíma, se posunul rovněž Jan Macek. Bruno Belan proti němu neměl v jedenácté jízdě sebemenší šanci. Rozjížďka s číslem čtrnáct však byla úplně o něčem jiném. Na její rošt vedle Jana Macka dorazili také Petr Chlupáč a Jaroslav Petrák.

Páska letěla k nebi. A před Janem Mackem byli oba jeho rivalové, pražský junior v čele, pardubický rutinér hned za ním. Kopřivnický odchovanec se však nevzdával. Když Jaroslav Petrák ve druhém kole nechal ve druhé zatáčce moc místo po své levici, protáhnul se tudy pro dva body. Dohromady jich měl deset stejně jako Martin Málek.

Jan Macek (modrá) zatím vede před Danielem Klímou (bílá), Filipem Hájkem (červená) a Jakubem Exlerem (žlutá)

Moravan po úvodních dvojkách vyhrál devátou i šestnáctou jízdu, v níž odstartoval na Filipa Hájka. Daniel Klíma po suverénním primátu v rozjížďce s číslem třináct disponoval jedenáctibodovým skóre. Neporazitelný Petr Chlupáč pochopitelně vedl.


Filip Hájek líčí své drama v poslední jízdě:

„Zapomněl jsem si povlak, ale naštěstí to nakonec bylo tak akorát. Přesně deset sekund…“


Závěrečnou fázi dnešního klání odstartoval nejlépe Jan Macek. V sedmnácté jízdě proti mladším soupeřům, z nichž dva sedlali dvěstěpadesátky, nemohl nic ztratit ani omylem. I když… Petr Chlupáč hned vzápětí v podobně obsazené rozjížďce s číslem osmnáct vedl. Na sklonku třetího kola spadl Jakub Exler. Jezdil druhý, zatímco v předchozí sérii jej pád připravil o první příčku.

Jakub Exler (červená) se pádem připravil o první místo před Janem Kvěchem

Petr Chlupáč brzdil v domnění, že je jízda zastavena. Pravý stav si uvědomil právě včas, aby jej nepředjel Vojtěch Šachl. Přidal, projel cílem jako první a s patnácti body vyhrál i celý mítink. Hned na to Daniel Klíma odvedl Martina Málka a mohl se chystat na druhý stupínek pódia, na jehož opačné straně stanul Jan Macek. Závěrečný triumf připadl Filipu Hájkovi, byť měl namále. Zachránil jej Michael Hádek, který mu na trať přinesl zapomenutý povlak.

 

Desátou jízdou drama nekončí

Dlouhodrážní styl Olivera Schmida

Mistrovské stopětadvacítky se při prvním díle svého klasického šampionátu rozhodně nechtěly dát od velkých hochů zahanbit. Startovní číslo tři zůstávalo volné, ovšem když se v borském depu objevil starý známý Maksymilian Pawelczak, bylo jasné, že závod dostává favorita navíc.

A vskutku, ryšavý Polák ještě před úvodní zatáčkou rozjížďky s číslem jedna připravil Dominika Hrbka o vedení, které získal pohotovým startem. Suverénem druhé jízdy se stal Karel Průša, který za sebou nechal kompletní plzeňský gang. Oliver Schmid aplikoval dlouhodrážní styl a byl v cíli druhý před Matějem Frýzou a Josefem Černým.

Přebor si dopřál svou první sérii a po ní byl Maksymilian Pawelczak zase první v cíli. Petr Markovi odešla převodovka, rychlostí stupně mu poskakovaly jako gumídci. Chabařovický borec mohl jen sledovat, kterak Oliver Schmid před ním míří ke druhé pozici. Ve čtvrté jízdě Karel Průša svým letmým startem rozblikal červená světla. Vysloužil si varování, nicméně i tak při repete vyhrál stylem start – cíl.

Maksymilian Pawelczak (červená) vede před Karlem Průšou (žlutá), Petrem Markem (bílá) a Dominikem Hrbkem (modrá)

Pátá jízda přišla s prvním nápovědou pro vyřešení tajenky obsazení stupňů vítězů. Maksymilian Pawelczak rozhodně nepronesl větu hasta la vista, baby, ale jinak roli terminátora zvládl na výtečnou, Karel Průša přišel o řadicí páku, druhé místo ve prospěch Matěje Frýzy a postavení průběžného leadera.

Navíc na ovál mířil Oliver Schmid, který měl už porážek evidentně plné zuby. Perfektní start jej vynesl do vedení, a byť Petr Marek kousal jako aligátor propuštěný z hladomorny, zůstal za plzeňským závodníkem. Ten se mohl opřít o sedm bodů. Takové skóre měl jen Karel Průša, samozřejmě pomineme-li Maksymiliana Pawelczaka.

Polák zkompletoval své dvanáctibodové maximum hladkým triumfem v osmé jízdě. Boj o druhé místo však pokračoval. První eso v něm vynesl Karel Průša. Po startu rozjížďky s číslem sedm zaostal vzadu, ale rázem se z posledního místa přenesl rovnou do čela. Odpověď Olivera Schmida na sebe nechala čekat jen pár minut, než pětistovky napsaly další kapitolu v knize svého přeboru.

Vzpomínka na Romana Mádyho se nesla celým dnem

Devátou jízdu proměnil ve své velké sólo před nešťastným Matějem Frýzou, jehož rozbitá převodovka v rozjížďce s číslem osm donutila usednout na starší dvouventil. Oliver Schmid již věděl, že jej čeká první pódium kariéry, byť umístění při bodové rovnosti s Karlem Průšou zůstávalo stále otevřené.

Než se oba rivalové postavili na start rozjezdu, depo prožila drama Aliny Sassenhagen, která s rukou v dlaze a bolestmi hlavy opouštěla závodiště v sanitce. V repete pak Petr Marek sebral na začátku druhého kola vítězství Josefu Černému.

A konečně rozjezd! Oliver Schmid se ujal vedení, Karel Průša však nepřestával dotírat. Ve druhém kole udeřil v první zatáčce. Dostal se dopředu, Plzeňan upadl, přesto bylo druhé místo jeho. Rozhodčí Adam Jacksch označil za viníka slánského závodníka, jehož by i bez incidentu se zastavením čekala diskvalifikace za přejetí vnitřní čáry.

Karel Průša (červená) útočí na Olivera Schmida v rozjezdu

Dojemnou a důstojnou tečku za skvělým odpolednem přinesl Memoriál Romana Mádyho. Jeho start ozdobil Petr Marek. Jenže během pár metrů se kolem něho přehnal Maksymilian Pawelczak jako namydlený blesk. Záhy jej následoval také Oliver Schmid. Cestu ke druhému místu si dláždil Karel Průša. Ve druhém oblouku podjel Petra Marka, na začátku třetího kola podobným stylem překonal rovněž Olivera Schmida.

 

Hlasy z depa

Petr Chlupáč (žlutá) vede před Danielem Klímou (červená)

„Dráha hezká, pár pěknejch‘ jízd,“ pochvaloval si Petr Chlupáč. „S Čendou to byla těžká jízda, ale docela jsem si to užil. Dráha byla nádherná, ta se jim fakt povedla. Obrovská spokojenost, byl to hezkej den.“

„Ty třetí místo mi už trošičku serou,“ usmíval se Jan Macek. „Ale pořád lepší než brambory. Chtělo by to ještě lepší, letos přes zimu jsme makali, tak jsem se zlepšil. Musím makat ještě víc, čím větší fyzička, tím lepší výkon, ale jde to i obráceně. Plzeň nemám rád, nejde mi to tady, takže pěkné. Dráha byla krásná, super, bez děr, perfektní.“

„Je to čím dál náročnější,“ vzdychal Martin Málek. „Asi stárnu… Kluci z Prahy jsou fakt dobře rozjetí, i když Michael Hádek má na ně asi jiný názor (smích). Jsem spokojený, zase jedu v pořádku domů, děkuju manželce, že mě sem dobrovolně dovezla. Jak říkám, jsem spokojený, super dráha, takovou jsem tu dlouho neviděl.“

Jaroslav Petrák a Filip Hájek byli spokojeni

„Viděl jsem to dobře,“ svěřoval se Filip Hájek. „Docela jsem si to užil. Krásná dráha, bodoval jsem, to je důležitý. Super závody. Jen tak dál. Snad to tak dál půjde.“

„Pouhých deset bodů,“ kroutil hlavou Jaroslav Petrák. „Mohl jsem mít víc, ale nerozvážností jsem se o ty body připravil. Na začátku dobrý, jak mě to vytáhlo, Macek mě vzal, na Filipa jsem nedal gumu, což byla možná chyba, ale nejde o život. Je to sport. Spravil jsem si chuť po dlouhý době, což jsem potřeboval.“

Petr Chlupáč (červená) právě odstartoval na Jaroslava Petráka (modrá)

Přebor – O Pohár AČR

1. Petr Chlupáč, Praha 3 3 3 3 3 15
2. Daniel Klíma, Praha 3 3 2 3 3 14
3. Petr Macek, Praha 3 2 3 2 3 13
4. Martin Málek, Březolupy 2 2 3 3 2 12
5. Filip Hájek, Praha 2 1 3 2 3 11
6. Jaroslav Petrák, Pardubice 3 3 2 1 1 10
7. Václav Kvěch, Plzeň 1 2 1 3 2 9
8. Adam Bednář, Praha (250 ccm) 1 1 2 2 2 8
9. Jan Jeníček, Pardubice 2 3 0 1 1 7
10. Bruno Belan, Slaný F 2 2 2 0 6
11. Matouš Kameník, Divišov (250 ccm) 2 1 0 1 0 4
12. Vojtěch Šachl, Chabařovice (250 ccm) 0 1 1 T 2 4
13. Jakub Exler, Praha 1 0 1 F F 2

Poznámka: z původně přihlášených nestartoval Pavel Kuchař, zraněný při pátečním závodě Friendship Cup v Kršku; do startovní listiny byl dodatečně zařazen Matouš Kameník

Oliver Schmid, Maksymilian Pawelczak a Karel Průša stojí na pódiu stopětadvacítek

MR 125 ccm:

1. Maksymilian Pawelczak, PL 3 3 3 3 12
2. Oliver Schmid, Plzeň 2 2 3 3 10+3
3. Karel Průša, Slaný 3 3 1 3 10+U
4. Petr Marek, Chabařovice 1 2 2 3 8
5. Matěj Frýza, Plzeň 1 2 E 2 5
6. Štěpán Ševčík, Chabařovice 2 L 2 0 4
7. Dominik Hrbek, Pardubice 2 0 1 1 4
8. Josef Černý, Plzeň 0 0 0 2 2
9. Luboš Hromádka, Pardubice 0 0 1 1 2
10. Alina Sassenhagen, D 1 1 E X 2

Poznámka: varování za startovní přestupek Karel Průša ve čtvrté jízdě

Memoriál Romana Mádyho: Karel Průša, Maxmylian Pawelczak, Oliver Schmid a Petr Marek

1. Memoriál Romana Mádyho:

Maksymilian Pawelczak, Karel Průša, Oliver Schmid, Petr Marek
Oliver Schmid (modrá) vede před Petrem Markem (bílá), Štěpánem Ševčíkem (žlutá) a Lubošem Hromádkou (červená)

Foto: Pavel Fišer