Antonín Klatovský starší získal bronz po dvaceti letech

Berlín – 26. a 27. února
Česká plochodrážní reprezentace vybojovala po dvaceti letech medaili v závodech mistrovství světa družstev na ledové ploché dráze. Po sobotě velmi dobře rozjetý závod však zkomplikovala první jízda nedělního programu. Jan Klatovský vinou Fina Henriho Malinena upadl a byl s hlubokou tržnou ránou na ruce převezen do nemocnice a jeho ruku nyní zdobí třicet stehů.

Jeho starší bratr Antonín však tři jízdy dokázal vyhrát. Jedním druhým místem připravil o bod Rakušany a v přímém souboji se Švédy podlehl sice Stefanu Svenssonovi, ale to už bylo ve chvíli, kdy věděl, že druhé místo přinese české ploché dráze dlouho očekávanou medaili.

Tu poslední získal v Inzellu v roce 1991 shodou okolností otec našich jezdců Antonín Klatovský spolu s Bronislavem Francem a Stanislavem Dykem. Právě on byl o víkendu manažerem úspěšného týmu.

„Anton patří mezi špičku,“ komentuje kouč zisk bronzové medaile. „Ležela na něm obrovská zodpovědnost a on to zvládl. Pouze s Rusama závodit nemůžeme, ten jejich výkonnostní náskok je obrovský. Musím také přiznat, že Rakušané Zorn se Simonem byli prostě lepší.“

Třetí místo však bylo reálným cílem. „Soustředili jsme se na boj o bronz, a i když nás postihlo zranění Honzy, Andrej Diviš těch pět důležitých bodů dokázal vybojovat. Jsem strašně šastný a vše kazí jen to Honzovo zranění, ale snad ho sešijou a bude v pořádku. Pak budeme vzpomínat na to, jak pro medaili cedil krev,“ již s úsměvem hodnotil naše vystoupení Antonín Klatovský starší.

Plochodrážní jezdci Ruska získali titul po dvacáté deváté v historii. V Berlíně si jedinou ztrátu zavinili sami, když první den sám upadl v souboji s Rakušany Dmitrij Chomicevič. Jinak byli absolutní suveréni této disciplíny, vždy tuto soutěž nevyhráli pouze čtyřikrát, zcela bezchybní.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)

Zdroj: oficiální tisková zpráva VV SPD