Mistr vzejde z čistého ledu

Růžená – 17. února
Současná zima a nadšení pořadatelských týmů letos překonává historické rekordy v počtu ledařských závodů. Pět uskutečněných mítinků v Hamru na Jezeře, Růžené a Mělicích už samo o sobě přináší rekord samostatné České republiky. Šesté klání, které je na programu v Růžené, dostává sezónu 2011 na úroveň zlaté éry konce sedmdesátých let. Šest ledových podniků mohli totiž diváci vidět naposledy roku 1978. Jen o rok starší je československý rekord, kdy k pěti kolům mistrovství republiky 1977 přibyla dvojice pouáků. Mnohem důležitější než statistika však na hrázi Pařezitého bude boj o letošní titul v soutěži družstev.

S klidným svědomím se dá předpokládat, že ho může rozhodnout každý jednotlivý bod. Andrej Diviš s Petrem Klauzem se dostali do čela na výsostném území obhájců zlatých medailí v Hamru na Jezeře. Jan Pecina s Lukášem Volejníkem svou ztrátu smazali hned příští víkend v Mělicích, avšak nakonec závod skončil patem.

Rozjezd pouze určil výsledky závodu a jednobodový náskok dvojici Andrej Diviš – Petr Klauz zůstal. V Čechách bývá zvykem, že rozhodující rozjížďky jsou plánovány na samotný konec mítinků, aby drama adekvátně gradovalo. Pozítří tomu bude ovšem jinak. VV SPD ve snaze, aby boj o titul proběhl především na čistém ledu, rozlosoval startovní čísla, aby oba pretendenti mistrovského trůnu změřili své síly ještě v úvodní třetině.

Andrej Diviš a Petr Klauz v rozjížďce s číslem jedna narazí na oba bratry Klatovského. Hned vzápětí Jan Pecina a Lukáš Volejnik nastoupí proti týmu Ebnerových, jehož barvy kvůli zranění otce i syna ponesou Thomas Rathgeb a Markus Jell. A pak už všichni budou netrpělivě vyhlížet pátou jízdu, v níž se střetnou oba vedoucí páry.

Bylo by však velkou chybou pokládat bitvu o zlato rozhodnutou máváním šachovnicového praporku na konce rozjížďky s číslem pět. Sestavy jsou nabité, ambice vysoké a na závodech se může přihodit cokoliv. A ve hře je nejen sobotní pódium, avšak i celkové třetí místo.

V něm však mají Ebnerovi výhodu, že v Hamru na Jezeře bojovali konzistentně v průběhu celého klání netradičně vypsaného na sedm jízd pro každý tým. Jejich pronásledovatelé buď nebyli přítomni, nedokončili podnik v kompletní sestavě, eventuálně o nějaký bodík přišli kvůli personálním škatulatům.

Startovní listina: MR družstev – 3. závod: Růžená – sobota 13:00:

1 Antonín Klatovský – 2 Jan Klatovský (KLABO TEAM)
3 Andrej Diviš – 4 Petr Klauz
5 Jan Pecina – 6 Lukáš Volejník (SK Osečná)
7 Markus Jell, D – 8 Thomas Rathgeb, A
9 Miroslaw Daniszewski, PL – 10 Kevin Rowand, GB
11 Radek Hutla – 12 Lukáš Hutla (Hutla Racing Team)
13 Martin Běhal – 14 Robert Růžička

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II), Jiří Havlíček a Michal Kohout