Ani úvodní suverenita nestačila na postup do evropského finále

Pardubice – 22. května
Po dvou sériích evropského challenge v Pardubicích se na hrotu aktuální klasifikace hřáli dva borci. Timo Lahti a Daniel Bewley neztratil ani bod. Jenže osud jim pro další působení v šampionátu evropského kontinentu určil zcela rozdílné role. Angličan stál na druhém stupni pódia, když jej v dodatkové jízdě o vítězství porazil Patryk Dudek. Naproti tomu Fin zůstal vyřazený, protože mu poslední postupovou příčku v rozjezdu sebral Patrick Hansen. A snad aby dodatkových jízd nebylo málo, Sergej Logačev musel pro svůj skok na třetí místo porazit Andrzeje Lebeděvse. Josef Franc skončil patnáctý, Eduard Krčmář díky jedinému akčnímu výjezdu na svítkovský ovál šestnáctý a Hynek Štichauer se zkratkou DNR v oficiálních výsledcích osmnáctý.

Daniel Bewley, Patryk Dudek a Sergej Logačev stojí na stupních vítězů

Plochodrážní pohádka

Timo Lahti (červená) – na snímku před Nicolasem Covattim – vedl ještě ve dvou pětinách závodu, ovšem nakonec nepostoupil

Ještě předloni by si takovou situaci nedokázal představit snad nikdo. Challenge o finále mistrovství Evropy v Pardubicích by určitě lákalo do svítkovských ochozů zástupy fanoušků. Závod takové úrovně byl pochopitelně atraktivní i letos, jenže ještě dlouho před jeho konáním nebylo zřejmé, zda stadión neotevře své brány jen závodníkům a omezenému počtu žurnalistů.

Naštěstí na hlavní tribunu mohlo usednout šest stovek diváků. Museli dodržovat řadu opatření, sekuriťáci jim u vchodu odebírali kelímky s pivem či limonádou. Pravda, brblalové se našli. Sušit hubu na sluníčku byl nepříjemné, ale taková daň za možnost vidět na vlastní oči po sedmi měsících byla vskutku marginální.

Josef Franc (červená) atakuje Davida Bellego (bílá)

Navíc závod s velkým Z! Bitva o pět postupových míst ve finálové sérii odstartovala již v úvodu. Startovní rošt byl vinou předchozích intenzivních dešťů posunut více ven. U vnitřní čáry bylo pole přeškrtnuto obrovským písmenem X. Hned vedle v první jízdě stál Timo Lahti.

Finský blonďák se stal prvním dnešním vítězem. Svůj primát zopakoval v rozjížďce s číslem pět, v jejíž první zatáčce před sebe nepustil Aleksandera Loktajeva, který se zleva dral do čela. Timo Lahti začal šesti body, ale přesto nakonec musel spoléhat na přízeň promotéra s divokou kartou. Naproti tomu Andrzej Lebeděvs stál málem na pódiu, byť je v první jízdě Jaroslav Kocek svou šachovnicovou vlajkou vítal jako posledního daleko za vítězným finským borcem.

Jisté je jasné jen, že jisté není vůbec nic

Sergej Logačev (bílá) na čele před Pontusem Aspgrenem (modrá) a Vadimem Tarasenkem (žlutá)

Po dvou sériích spolu s Timem Lahtim vedl Daniel Bewley. Angličan známý ze svého loňského působení v české extralize rychle sebral vedení Patryku Dudkovi v rozjížďce s číslem čtyři, aby rozjížďku s číslem šest opanoval stylem start – cíl.

V osmé jízdě se chytil Andrzej Lebeděvs. Raketový start jej vynesl do čela, po němž prahnul také Patryk Dudek. Ovšem Lotyš byl důraznější. A co víc, další primát přidal ve dvanácté jízdě, v níž odstartoval na Segeje Loganova, který také hrál postupovou hru.

V ní naproti tomu začali ztrácet oba úvodní suveréni. Patryk Dudek vyhnal Timo Lahtiho k mantinelu první zatáčky v rozjížďce s číslem devět, až mu druhou příčku sebral Patrick Hansen. Jeden bod inkasoval rovněž Daniel Bewley v rozjížďce s číslem jedenáct. Nedostal se dopředu po vnějšku úvodního oblouku a pouze sledoval duel Vadima Tarasenka s Jakubem Jamrogem.

Patrick Hansen (žlutá) pronásleduje Vadima Tarasenka (červená)

Hned po třetí pauze pak Daniel Bewley odevzdal průběžné vedení Sergeji Logačevovi, triumfujícímu ve stylu start – cíl. A pozor! Timo Lahti neurval ani poslední bodík na úkor Jacoba Thorssella. V patnácté jízdě si David Bellego vytvořil poslední šanci, když se z třetí příčky postupně přenesl přes Vadima Tarasenka i vedoucího Patryka Dudka. Hned poté po úžasném duelu Andrzej Lebeděvs udolal Patrika Hansena a zkomplikoval hrot aktuální klasifikace.

Sergej Logačev deset. Andrzej Lebeděvs, Daniel Bewley a Patryk Dudek po devíti. Patrick Hansen osm. Timo Lahti sedm, David Bellego a Jacob Thorssell jakbysmet. Závěrečná série se rýsovala náramně slibně.

Drama nekončí dvacátou jízdou

Patryk Dudek (modrá) se brání Danielu Bewleymu (červená)

Již rozjížďka s číslem sedmnáct zase postavila spoustu věcí vzhůru nohama. David Bellego se žlutým povlakem neodstartoval vůbec optimálně, navíc mu bod sebral Jakub Jamrog. Timo Lahti nemohl pro postup udělat víc, než zvítězit stylem start – cíl. Hned nato Patryk Dudek přechytračil Nicolase Covattiho, když se nalepil na vnitřní čáru druhé zatáčky.

Sergej Logačov bral jen bod a začala se rýsovat série dodatkových jízd. V té devatenácté totiž kraloval Vadim Tarasenko. A Patrick Hansen nevybíravě přibil Jacoba Thorssella na mantinel. Nebylo divu, s jedním bodem by skončil mezi vyřazenými. Z jejich duelu těžil i Josef Franc, ale druhý bodík mu nakonec z konta vygumoval přetržený řetěz.

Rozjížďka s číslem dvacet zažila skvělý start Daniela Bewleyho, který srovnal skóre Patryka Dudka. Za jeho zády si Andrzej Lebeděvs poradil s dotěrným Aleksanderem Loktajevem a vynutil si ještě jednu konfrontaci se Sergejem Logačevem. Tentokrát o nejnižší stupínek pódia.

Radost v týmu Patryka Dudka

Nejprve se však mělo rozhodnout o posledním postupujícím ze závodu, kde dvanáct bodů stačilo na vítězství, avšak deset bylo málo na postup. Vinou trucujícího startovacího zařízení se bodový pat řešil až na druhý pokus. Patrick Hansen pustil před sebe Timo Lahtiho jen na okamžik.

Sergej Logačev s přehledem kraloval rozjezdu o třetí místo s Andrzejem Lebeděvsem. Jednoznačnou záležitostí se jevil rovněž duel o vítězství. Daniel Bewley sice po úvodních útocích na prvního Patryka Dudka poněkud polevil. V závěru však znovu udeřil, v posledním výjezdu hnal Poláka ven a na metě za ním zaostal jen o kousíček.

Jediný pád závodu postihnul Aleksandera Loktajeva (červená) a Sergeje Logačeva (modrá)

1. Patryk Dudek, PL 2 2 3 2 3 12+3
2. Daniel Bewley, GB 3 3 1 2 2 12+2
3. Sergej Logačev, RUS 2 3 2 3 1 11+3
4. Andrzej Lebeděvs, LAT 0 3 3 3 2 11+2
5. Patrick Hansen, DK 3 1 2 2 2 10+3
6. Timo Lahti, FIN 3 3 1 0 3 10+R
7. Vadim Tarasenko, RUS 1 1 3 1 3 9
8. Jacob Thorssell, S 3 0 3 1 1 8
9. Pontus Aspgren, S 1 2 2 1 2 8
10. David Bellego, F 1 2 1 3 0 7
11. Jakub Jamrog, PL T 1 2 3 1 7
12. Nicolas Covatti, I 2 0 0 2 2 6
13. Erik Riss, D 2 0 0 1 1 4
14. Aleksander Loktajev, UA X 2 1 0 0 3
15. Josef Franc, CZ 0 1 0 0 E 1
16. Eduard Krčmář, CZ (res) 1 1
17. Matic Ivačič, SLO 0 0 0 0 0 0
18. Hynek Štichauer, CZ (res) DNR
Úchvatný závod před tribunami vyprázdněnými vládními opatřeními – Jakub Jamrog (žlutá) bude na snímku pykat za najetí do pásky, vedle stojí Patrick Hansen, Sergej Logačev a Aleksander Loktajev

Foto: Karel Herman, Pavel Fišer a Kiril Ianatchkov

Josef Franc jede před Jacobem Thorssellem, než mu praskne řetěz