Pražští junioři zvedli své opuštěné Markétě náladu

Praha – 4. května
Pražská Markéta byla smutná a opuštěná jako sirotek zapomenutý v evakuovaném dětském domově. Bedlivě střežený vchod, nikde žádné hloučky klábosících diváků, stánek s občerstvením smutně koukající skrze svá zavřená okna, tribuny pustější než Robinsonův ostrov před Pátkovým příjezdem. Minutu před šestou vyjel z depa na ovál Jakub Exler a ukončil tak dlouhou, předlouhou zimní plochodrážní přestávku. Po chvilce se sice převrátil v ukázkové svíci, avšak akce, která na první pohled vzhledem k podmínkám vypadala jako lepší trénink, se proměnila ve skvělý závod, jakým ouvertura přeboru o Pohár AČR bezesporu byla. Ve druhé sérii promluvily i amplióny a hrstce šťastlivých přítomných dokreslily atmosféru. Kraloval Jan Kvěch, jenž neztratil jedinou rozjížďku. Také jeho kluboví vrstevníci postupně připravovali své starší soupeře o body i šance o reprezentační vesty. V rozjížďce s číslem šest prvně prohrál Eduard Krčmář, ve třetí sérii praskla vítězná šňůra Josefa France, zatímco Václav Milík nepřijel vinou utrženého svalu ze včerejšího utkání v Krosně. Po dvaceti jízdách musel být vypsán rozjezd o druhé místo, v němž Petr Chlupáč při vylétnutí pásky vyzrál na Daniela Klímu, aby mu oplatil předchozí porážku.

Trojice nejlepších: zleva Petr Chlupáč, Jan Kvěch a Daniel Klíma

Starty rychle katapultují Jana Kvěcha do čela

Václav Kvěch se dnes musel obejít bez mechanika

Zimní přestávka před druhou koronavirovou sezónou v Čechách nebyla tak dlouhá jako loni. Nicméně čekání bylo i tak nekonečné, pro běžné diváky ještě delší, protože kvůli vládním restrikcím jejich plochodrážní zima vlastně ještě neskončila. Oficiálně se však u nás začalo letos závodit v úterý 4. května v 17:59.

Přesně navlas přesně v tuto dobu. Vraty zívajícími na ovál projel Jakub Exler. V cíli však chyběl, protože se již po vylétnutí pásky převrátil ve spektakulární svíci. Pražský junior ovšem teprve sahá na první tlačítko výtahu, který by s jeho kariérou vystřelil vzhůru. Úlohu favorita měl hrát Eduard Krčmář.

Slánské eso vskutku svou úlohu splnilo triumfem start – cíl. Po všech stránkách dokonale připravený Jan Macek se po něm sápal de facto jen úvodní kolo.

Josef Franc (žlutá) vede před Hynkem Štichauerem (červená) a Ondřejem Smetanou (modrá)

Vzápětí Josef Franc přelstil Hynka Štichauera, pře nímž se mihnul spodní stranou druhého výjezdu. Ve třetí jízdě neměl Daniel Klíma žádné problém a Martin Málkem. Březolupský borec se letos prvně na ovál dostal při sobotním tréninku v Divišově. Ve čtvrté jízdě Jan Kvěch dal jasně najevo, jak pilně pracoval na zlepšení svých startů. Okamžitě se usadil před Petrem Chlupáčem a vedl ho za sebou až do cíle.

Mnohem těžší zkouška na Jana Kvěcha čekala v rozjížďce s číslem šest. Opět brilantně odstartoval, jenže Daniel Klíma přesto našel cestu dopředu vnějškem první zatáčky. Ve druhém oblouku se však Jan Kvěch držel na vnitřku a do čela se vrátil. Daniel Klíma posléze udržel na uzdě Eduarda Krčmáře, který po startu zůstal vzadu.

Petr Chlupáč (červená) jede před Hynkem Štichauerem (bílá)

Slánský závodník měl nyní jen čtyři body. Jeho největší rival v boji o jediné české místo v evropském challenge Josef Franc ovšem prozatím procházel mítinkem bez ztráty květinky. V osmé jízdě neklesnul z vedení ani na vteřinku. Rozjížďka s číslem jedenáct jej ale přivedla na startovní rošt s Janem Kvěchem. A ten odstartoval jako plochodrážní pánbůh i od samotného mantinelu.

Josef Franc se rozhodně s první prohrou nesmiřoval jen tak. Celá čtyři kola svého juniorského klubového kolegu pronásledoval. Pro své útoky využíval vnitřek i venek. Avšak Jan Kvěch jakoby měl oči i vzadu a na vedení si nenechal sáhnout. Po třech pětinách v čela průběžné klasifikace osaměl, Josef Franc zůstával o bod za ním.

 

Prázdné ochozy jsou svědky skvělé podívané

Daniel Klíma (modrá) právě odstartoval na Jana Kvěcha (červená) a snímek dokládá, že povinnost nosit respirátor se týkala i startmaršála a traťových komisařů

Ve třetí sérii začal rovněž krystalizovat boj o třetí příčku. První krok učinili Eduard Krčmář svým sólem v desáté jízdě, v níž mu nejbližším sousedem byl Hynek Štichauer. Vysoké aspirace neskrývali ani zbývající pražští junioři. Daniel Klíma přijel k pásce, pohybem hlavy poslal Jana Macka ze svého startovní pole. A když páska vystřelila k pražskému nebi, usadil se na čele.

Petra Chlupáče zpomalilo wheelie, jehož ve svůj prospěch využil i Jan Macek. Z druhé příčky se však neradoval dlouho. Ve druhé zatáčce druhého okruhu mu ji Petr Chlupáč sebral. Snažil se dohnat vedoucího Daniela Klímu, držel plyn ještě v zatáčce za cílem, ale vedoucího borce nepředjel.

Martin Málek (červená) se snaží zmizet z dohledu Jaroslava Petráka (modrá)

Daniel Klíma srovnal bodový krok s Josefem Francem, zatímco na sedm bodů se dostali nejen Eduard Krčmář a Petr Chlupáč, ale po vítězství v sedmé jízdě také Martin Málek. Březolupský závodník však až do konce závodu neměl skórovat vůbec a celkově skončil devátý.

Velkou nápovědou pro obsazení stupňů vítězů, jež však vzhledem k situaci měly být jen virtuální, přinesla čtrnáctá jízda. Eduard Krčmář si zkoušel starty, Josef Franc kopal kolej a v klidu nebyl ani Martin Málek. Petr Chlupáč své rivaly přehlížel se stoickým klidem. Pak najel k pásce s pekelným soustředěním, zatímco Stanislav Klenovec ještě plísnil slánského borce, ať už se konečně srovná.

Jízda dne, aneb souboj Petra Chlupáče (modrá), Josefa France (bílá) a Eduarda Krčmáře (červená)

Pavel Váňa na věži zmáčknul startovací tlačítko. Nejrychlejší byl Eduard Krčmář, avšak Petr Chlupáč byl z pravé strany úvodního oblouku ještě rychlejší.

Zezadu se dral také Josef Franc, ve druhé zatáčce to šeredně smrdělo pádem, když vedoucí trio bylo těsně u sebe. V této situaci se nejlépe orientoval Josef Franc. V úvodním oblouku druhého okruhu se po venku posunul na druhou příčku místo Eduarda Krčmáře. V průběžné klasifikaci zůstal o bod za neporazitelným Janem Kvěchem, jenž prve kraloval třinácté jízdě.

 

Tečku přináší až rozjezd

Josef Franc (modrá) se před Daniela Klímu (žlutá) dostal jen na chvilku

Rozjížďka s číslem patnáct byla jediná, která se dnes musela opakovat. Způsobil ji letmý start Daniela Klímy. Pražský junior před restartem slezl dolů z motocyklu a u vědomí varování od rozhodčího si dával větší pozor. Byl proto o poznání pomalejší. Objel Pavla Kuchaře, ale Hynka Štichauera už dohonit nedokázal.

Před poslední sérií měl Daniel Klíma v kolonce svého bodového zisku desítku stejně jako Josef Franc a Petr Chlupáč. V rozjížďce s číslem sedmnáct však nezaváhal. Na startu byl sice pohotovější Josef Franc, avšak junior se v první zatáčce jen mihnul po jeho pravici. Zkušený rutinér si posléze ve vedoucím závodníkovi četl jako v otevřené knize.

Pohled na prázdnou tribunu byl neutěšený – na startu jsou odleva Pavel Kuchař, Ondřej Smetana, Eduard Krčmář a Václav Kvěch

Nicméně fintu, jak se vrátit do vedení, nevymyslel. I tak mohl být spokojený, protože první krok k evropskému šampionátu mu vyšel dokonale. Eduard Krčmář sice opanoval rozjížďku s číslem osmnáct, ale na Pražana mu chyběl bod.

Po raketovém startu devatenácté jízdy neměl Petr Chlupáče konkurenta a v cíli si řekl o rozjezd s Danielem Klímou. Než mohlo v depu proběhnout losování, Jan Kvěch v rozjížďce s číslem dvacet zkompletoval své patnáctibodové maximum.

Petr Chlupáč vede rozjezd před Danielem Klímou

První přebor nakonec vrcholil dodatkovou jízdou o druhé místo. Po předchozích epických bojích byl však rozjezd fádně jednotvárný. Petr Chlupáč odjel jako z praku, zatímco Daniel Klíma litoval své volby koleje na startovním roštu a dalších chyb.

 

Hlasy z depa

Jan Kvěch přijede do Svítkova jako leader aktuální klasifikace přeboru

„Dobrý,“ odtušil Jan Kvěch svůj komentář. „Pěkný závody. Dařilo se, štěstí bylo při mě. Všechno klaplo, jak mělo. Starty jsem měl o něco lepší než oni, trošku jsem na nich zapracoval. Uvidíme, jak zejtra v Pardubicích.“

„Nádherný závody,“ liboval si Petr Chlupáč. „Bojovalo se od začátku do konce. Je hodně vidět, že my ze Stromovky máma hodně naježdíno. Děkuju taťkovi a Michalovi Pospíšilovi.“

„V rozjezdu jsem si vybral špatnou kolej,“ bručel Daniel Klíma. „Posral jsem start, pak jsem dělal chyby a bylo to špatný.“

Josef Franc vykročil za místem v evropském challenge

„To jsem moc nepředved‘,“ poukazoval Josef Franc na nápis na zadní části své nové kombinézy, kde stojí vyvedena věta To čumíš na mě?. „Je to první závod, tři tréninky, snažím se vždycky a bud to vyjde nebo ne. Máme hezkou mladou generaci, už mě odvedli tři.“

„Za mě úplně super,“ zářil Jan Macek. „První závody sezóny byly parádní, škoda pár startů, ale pěkný svezení. Měli jsme hodně tréninků, svezl jsem se šestkrát v Plzni, dvakrát nebo třikrát tady. Natrénováno mám dost. Kdyby mi Kvěchoun neujel, tak jsem ho dohnal. To jsou závody!“

„Můj první závod,“ svěřoval se Hynek Štichauer. „Dobrý, rozhodla poslední jízda, ale zejtra je taky přebor. Je demotivující, makáš jako kokot, pak jedeš dva závody a nevíš, kdy zase pojedeš.“

Úchvatný souboj na snímku předvádějí Josef Franc (bílá), Petr Chlupáč (modrá), Eduard Krčmář (červená) a Martin Málek (žlutá)
1. Jan Kvěch, Praha 3 3 3 3 3 15
2. Petr Chlupáč, Praha 2 3 2 3 3 13+3
3. Daniel Klíma, Praha 3 2 3 2 3 13+2
4. Josef Franc, Praha 3 3 2 2 2 12
5. Eduard Krčmář, Slaný 3 1 3 1 3 11
6. Jan Macek, Praha 2 2 1 3 2 10
7. Hynek Štichauer, Pardubice 2 2 2 3 1 10
8. Ondřej Smetana, Praha 1 3 0 2 2 8
9. Martin Málek, Březolupy 2 2 3 0 0 7
10. Pavel Kuchař, Praha 1 1 2 1 1 6
11. Jaroslav Petrák, Pardubice 0 1 1 2 1 5
12. Michal Baštecký, Praha 0 0 0 1 2 3
13. Jakub Exler, Praha F 1 1 1 0 3
14. Vojtěch Zamazal, Slaný 1 0 0 0 1 2
15. Václav Kvěch, Plzeň 1 M 1 0 0 2

Poznámka: výstraha za startovní přestupek Daniel Klíma v rozjížďce s číslem patnáct; pro zranění z polské první ligy omluven Václav Milík

Petr Chlupáč (bílá) právě v rozjezdu odstartoval na Daniela Klímu (červená)

Foto: Karel Herman, Pavel Fišer a Kiril Ianatchkov

Eduard Krčmář (modrá) v souboji s Janem Mackem (žlutá)