Přebor rozhodne o podobě reprezentace

Pardubice – 16. dubna
Odvolání plochodrážních mítinků mistrovství Evropy samozřejmě šlo ruku v ruce se snížením jezdeckých kvót pro všechny národní federace. Obdobný vývoj lze předpokládat rovněž pro podniky ranku mistrovství světa. Za těchto okolností je v otázce české reprezentační nominace prakticky nemožné řídit se tradičními kritérii, nicméně sportovní komise dokázala z ošemetné situace vybruslit bez porušení zásad sportovní fair play.

 

Reprezentační potřeba přepisuje termínový kalendář

Čtrnáct dnů po ouvertuře první ligy bude Praha hostit také první letošní přebor

Z dnešní elektronické konference, k níž byl ke konzultacím přizván také reprezentační kouč Filip Šitera, vzešlo nové kritérium. Do závodů mistrovství světa a Evropy budou nominováni závodníci na základě součtu výsledků obou úvodních podniků českého přeboru.

Ty jsou na pořadu prvních dnů měsíce května v Praze a v Pardubicích, přičemž oba pořadatelé museli v souvislosti s jejich konáním změnit své plány. Na Markétě měla původně celá přeborová série vyvrcholit až v říjnu. Nyní se pojede místo ouvertury juniorky, jež bude muset najít náhradní termín. Na východě Čech s přeborem počítali až 9. června.

 

Ve jménu operativní improvizace

Ve Svítkově boj o reprezentační vesty vyvrcholí

Volba drah je dozajista ovlivněna také faktem, že oba kluby jsou ochotné jet závody i bez lidí v ochozech, pakliže je tam vládní restrikce nepustí. Ostatně i dnešní jednání komise přetřásalo slovíčko improvizace ve všech jeho podobách.

Do challenge v Kršku postoupí nejlepší seniorský závodník, protože termín slovinského závodu koliduje s mítinky juniorského světa a Evropy. Pakliže se neuskuteční žádný kvalifikační mítink, do challenge o Speedway Grand Prix 2022 bude nasazen leader aktuální klasifikace, ať to bude senior či junior.

To samé v bleděmodrém platí i pro juniorské šampionáty v gesci FIM a FIM Europe. Nepojede-li se žádná kvalifikace nebo bude nominace omezena, součet bodů z Prahy a Pardubic určí reprezentanty AČR.

 

Pozor na termíny

Žarnovica je stále v kalendáři coby dějiště challenge o SGP 2022

Čeští plochodrážní admirálové rovněž neopomněli na termíny. Nejzazší možností pro případný náhradní termín obou přeborů je 12. květen, jelikož reglementy ukládají národním federacím povinnost nahlásit své reprezentanty nejpozději deset dnů předem. A evropské challenge v Kršku se koná 22. května.

Závodníci, kteří chtějí v Pardubicích startovat, se musí přihlásit nejpozději 30. dubna. Poté komise sestaví startovní listinu, případně vytvoří kvalifikační model, bude-li zájemců více než šestnáct.

Klíčové přebory pro reprezentaci:

4.5. Praha původně plánované na 4.10.
5.5. Pardubice původně plánované na 9.6.

Foto: Mirek Horáček

1 komentář u „Přebor rozhodne o podobě reprezentace“

  1. A co když bude kolize s termíny v polských ligách?
    To by jako znamenalo že naši nejlepší jezdci (Milík, Kvěch, Krčmář, Chlupáč) měli smůlu? Jako příjde mi dost nespravedlivé že naši nejlepší jezdci se nebudou moci poprat o místo v SEC nebo SGP.

Komentáře nejsou povoleny.