Starty a technické problémy vyřadily české reprezentanty

St. Johann im Pongau – 15. ledna
V rakouském St. Johannu začalo letošní mistrovství světa na ledové ploché dráze. V prvním ze tří kvalifikačních podniků podle očekávání triumfovali favorité. Mezi pětici postupujících se vešli všichni Rusové a i domácí favorit Franz Zorn. Posledním pátým postupujícím je Němec Stefan Pletschcher. Ve hře o poslední postupové místo byl až do samého závěru i náš Jan Klatovský.

Mladší bratr úspěšnějšího Antonína závod skvěle začal a v prvních dvou jízdách podlehl pouze Rusovi Ivanu Ivanovovi. Ve třetí jízdě v jednom z nejkrásnějších soubojů dne dotáhl ztrátu na Pletschachera, ale v posledním kole při pokusu Němce předjet na těžké dráze upadl.

V následujících dvou jízdách náš jezdec sice podlehl dvěma nejlepším jezdcům celého závodu, nejprve celkově druhému Franzi Zornovi a v závěrečné jízdě pak vítězi celého závodu, devatenáctileté naději ruské ledové ploché dráhy, loňskému juniorskému mistru Evropy Sergeji Karačincevovi.

V celkové klasifikaci tak nasbíral devět bodů a o jediný bod tak přišel o boje v osmidílném seriálu finálových závodů. Náš jezdec měl ještě jednu šanci se probojovat mezi světovou elitu alespoň jako náhradník, ale v dodatkové jízdě tří jezdců majícím shodný zisk devíti bodů se mu nepovedl start, ale i když dohnal skoro padesátimetrovou ztrátu a prohrál ji až na cílové pásce, byl nakonec pro vyjetí z dráhy po startu z jízdy vyloučen a klasifikován jako osmý v pořadí.

Náš druhý jezdec v závodě, vedoucí jezdec průběžné klasifikace národního šampionátu Andrej Diviš se po celý závod potýkal z technickými problémy a nakonec obsadil třinácté místo.

„Rozhodla skutečnost, že jsem špatně startoval,“ řekl po závodě Jan Klatovský a pokračoval. „Zbytečně jsem tak musel útočit ze zadních pozic a zejména v souboji s Pletschacherem to byl rozhodující moment. To, že jsem upadl byl už jen důsledek velké snahy ho předjet.“

Další kvalifikační souboje se uskuteční v pátek v polském Sanoku, v němž startuje Antonín Klatovský, a v sobotu pak vyvrcholí boje o účast mezi nejlepšími soubojem v Saalfeldenu, kde Českou republiku reprezentují Jan Pecina a Lukáš Volejník.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)

Zdroj: tisková informace VV SPD