České šampionáty 2011: devatenáctky drží filozofii jediného závodu

Na sklonku sezóny 2003 přišlo Mšeno s myšlenkou obnovit český šampionát juniorů do devatenácti let. Ten se konal už roku 1999, kdy začal ve Svitavách, ale druhé slánské kolo bylo bez náhrady zrušeno kvůli dešti. Hned v další sezóně však zanikl na pořadatelském nezájmu a ani Mšeno při renesanci českých devatenáctek nenašlo žádný další klub, který by se k němu přidal. Mimoděk tak vznikla tradice, že mistr České republiky do devatenácti let vzejde na základě jednoho jediného závodu. A v případě užití rozpisu pro dvanáct borců dokonce z jediné finálové jízdy.
O rozšíření šampionátu do více kol usiloval i někdejší pražský kouč Radomír Semela, ale byl přehlasován. „Juniorský šampionát do devatenácti let byl od počátku koncipován jako soutěž, kde se jezdci, kteří se pravidelně nedostanou do startovní listiny mistrovství republiky do jednadvaceti let, svezou v oficiálním závodě,“ vysvětluje Petr Moravec, předseda VV SPD.

Podobné řešení je spravedlivé i s ohledem na reprezentaci, kde se už delší dobu při nominaci uplatňuje zásada finálové účasti a národního šampionátu coby druhého kritéria. „Věková kategorie do devatenácti let si to rozdá o účast v mistrovství Evropy bez přítomnosti starších juniorských jezdců,“ souhlasí Petr Moravec, aby vzápětí vyvrátil stín podezření o nezájmu pořadatelů. „Pořadatelsky není problém nasadit více závodů, ale držíme se již několik let praxe jednoho podniku.“

Ten se letos bude konat koncem července v Pardubicích, které už viděli korunovaci šampionátu do devatenácti let v letech 2006 a 2009. Termín umožní účast i řadě závodníků, kteří oslaví patnáctiny až v průběhu sezóny. Nicméně nestálo by za úvahu snížit věkový limit na čtrnáct let, který umožňuje legální trénink s pětistovkou? A to tím spíše, prokazují-li nejmladší adepti plochodrážního řemesla dostatečnou zručnost i v tréninkových závodech, které jsme loni viděli kupříkladu v Chabařovicích?

„Co se týče věkové hranice, pro třídu do 500 ccm je závazná pro závodění věková kategorie patnáct let,“ říká český plochodrážní šéf. „Mimochodem v FIM je šestnáct. Čtrnáct let pro přípravu je sama o sobě na hraně, ale podařilo se ji prosadit s ohledem na skutečnost, že v každé kategorii je dán rok na přípravu, což nakonec akceptovaly všechny schvalovací složky.“

Hlasování spojená s MR juniorů na rozšířeném zasedání VV SPD 11. prosince:

předkladatel: návrh: výsledek:
VV SPD navržený systém pro40 : proti0

Mistrovství republiky juniorů do 19 let řečí pravidel:
Startují jezdci kterým v den konání závodu je nejméně 15 let a v roce konání šampionátu dosáhnou maximálně věkové hranice 19 let (jezdci narozeni v roce 1992 a mladší).
V závodě startují jezdci přihlášení držitelem licence soutěžícího. Do závodu budou přijati přihlášení jezdci s platnou licencí vydanou FMS AČR. V závodě může startovat i držitel licence jiné národní licence FMN.
Toto mistrovství se řídí Přílohou N 073 Národních sportovních řádů Mistrovství České republiky juniorů.

KVALIFIKACE
V případě, že k závodu Mistrovství České republiky juniorů do 19 let bude přihlášeno více jak 16 jezdců, uskuteční se kvalifikační jízdy přihlášených jezdců k doplnění startovní listiny. Místo ve startovní listině závodu mají zajištěnou jezdci této věkové kategorie, držitelé licence vydané FMS AČR na 1. – 12. místě redukované průběžné klasifikace Mistrovství České republiky juniorů do 21 let. Pořadatel finále má právo mít ve finále minimálně jednoho svého jezdce. Tím bude případně nejlépe umístěný jezdec pořadatele v této kvalifikaci. Pokud to bude jezdec, který skončí na horším než posledním postupovém místě, tak z kvalifikace postoupí jezdec pořadatele na úkor posledního kvalifikovaného jezdce do závodu.

FINÁLE
Finále Mistrovství České republiky pro rok 2011 se uskuteční jako samostatný finálový závod jehož pořadí bude i pořadím v MČR juniorů do 19 let pro rok 2011.

Pneumatiky: dvě nové hrany, jezdec si může nechat označit ještě jednu hranu pro absolvování případné dodatkové jízdy
Přihlášky: 31. ledna 2011

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)