České šampionáty 2011: individuální ledy se musí řešit operativně

Pardubice – 17. prosince
Ve čtvrtek před rozšířeným jednáním VV SPD se v Pardubicích sešli závodníci a pořadatelé ledařských závodů. Z jejich připomínek vzešel termínový kalendář a také pravidla obou šampionátů republiky, které velké plochodrážní plénum v sobotu jednohlasně akceptovalo. Velká míra operativnosti je v podmínkách ledové dráhy nezbytná. A to bohužel i v případě, kdy je nutné už zajištěný mítink odvolat, jak se stalo naposledy včera ouvertuře mistrovství republiky na ledové dráze anno domini 2011 v Růžené.

Paní Zima dokáže být nevyzpytatelná dáma plná paradoxů. V noci na včerejšek zaznamenalo jednadvacet meteorologických stanic měřících teplotu alespoň třicet let, rekordní teploty. Avšak ačkoliv máme v kalendáři stále ještě podzim a mrazy trhají letité historické zápisy, je ledová dráha v ohrožení kvůli sněhovým přívalům, jejichž tíha drtí a přitom i zahřívá zamrzlé hladiny rybníků.

Přitom vše bylo připraveno nejen z organizačního, ale také legislativního hlediska. Ze čtvrteční schůzky vzešly i dvě změny v pravidlech. Pakliže by se uskutečnila tři kola, jeden nejhorší výsledek by se škrtal. A také nejzazší termín 28. února, po němž by byl vyhlášen mistr, by by se nakrásně konal nějaký ledařský podnik v březnu. Petr Moravec, předseda VV SPD, vysvětluje exkluzivně pro magazín speedwayA-Z důvody těchto opatření.

„Protože původně měli mít kluci Klatovští tento týden motocykly ještě v Rusku a také kvůli tomu dát si tam rezervu pro pořádání podniku, kdyby někdo jel mistrovství světa a u nás šlo to jet v jiném termínu,“ říká. „Jedná se o první část ledna. Nějaký limit tam být musí a většina chtěla tento. Všichni však vědí, že v otázce ledové ploché dráhy jsme operativní. Je to o dohodě a popravdě při sedmi uspořádaných závodech by se doslova a do písmene jednalo o takovou suprovku, že se sám postarám o změnu akceptovanou všemi. Na tom jsme dohodnuti.“

Hlasování spojená s šampionátem na ledě na rozšířeném zasedání VV SPD:

předkladatel: návrh: výsledek:
VV SPD úprava vzešlá ze čtvrtečního jednání jezdců a pořadatelů v Pardubicích pro 40:proti 0

Mistrovství republiky na ledové dráze řečí pravidel
V závodech startují přihlášení jezdci. Do závodů budou přijati přihlášení jezdci s licencí vydanou národní sportovní autoritou FMS AČR, v závodě mohou startovat i držitelé jiné národní licence FMN.
V případě většího počtu přihlášených jezdců má VV SPD právo jezdce nasadit nebo určit systém kvalifikace do závodu.
Toto mistrovství se řídí Přílohou N 075 Národních sportovních řádů Mezinárodní Mistrovství České republiky na ledové ploché dráze.
Mezinárodní Mistrovství České republiky na ledové ploché dráze 2011 se uskuteční jako seriál tří závodů jehož výsledky se sčítají. Mistr republiky bude vyhlášen i při odjetí jediného závodu. Pokud se uskuteční víc než dva závody nebude jezdcům do celkové klasifikace započten nejhorší dosažený výsledek. Pokud se některý ze závodů neuskuteční ani v náhradním termínu do 28. 2., nebude na jeho výsledek brán zřetel a budou započteny pouze odjeté závody.

Při rovnosti bodů po skončení seriálu je rozhodujícím kritériem v případě pořadí na 1. – 3. místě dodatkové jízda a na ostatních místech lepší dosažený výsledek v posledním finálovém závodě.

Tlumiče výfuku: do 28. února budou akceptovány tlumiče homologované do 31. prosince 2009

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)