Souboj jihočeských bratrů se vrací na místo, kde ho loni přerušil prasklý led

Růžená – 15. prosince
Bratři Antonín a Jan Klatovští se naposledy na české půdě střetli loni v lednu v Růžené. Při svém vzájemném duelu záhy vyřídili Stefana Pletschachera, ovšem jejich vzájemný duel skončil v oblacích sněhu a ledové tříště. Za viníka kolize byl označen starší Antonín. Mladší Jan vyhrál všechny své jízdy, včetně té, která se nakonec kvůli prasklému ledu ze závěrečných výsledků anulovala, a usedl na mistrovský trůn. Od té doby se ledařský individuální šampionát nekonal. Buď byla mírná zima a led tál nebo naopak svatý Petr nešetřil sněhem a zmrzlý příkrov pod jeho tíhou mokval a praskal, případně byla část reprezentantů v Rusku. Šampión bude vyhlášen až pro rok 2011, přičemž boj o něho začíná už pozítří shodou okolností opět v Růžené. Zatímco osmička Čechů má už jistá startovní čísla, trojice cizinců začne své zápolení v kvalifikaci.

Už samotná kvalifikační jízda má pestré národnostní složení. Představí se v ní Švýcar Rene Dünki, Rakušan Charlie Ebner s povědomým jménem kvůli svému otci a Polák Piotr Hejnowski. Pouze vítěz se objeví v hlavní části, jehož internacionální rámec podtrhne ještě vlajka dvou monarchií, Nizozemí a Velké Británie.

Plnou polovinu základní šestnáctky ovšem tvoří čeští závodníci. Není ani sporu, že právě v jejich řadách je třeba hledat favority celého šampionátu. Vedle obou bratří Klatovských se mezi ně bude pasovat především Andrej Diviš, ale ani rutinér Jan Pecina a v uplynulých dvou sezónách stále rychlejší Lukáš Volejník a Jan Pecina.

Jejich aspirace bude chtít zkřížit především Grzegorz Knapp, jenž loni závodil s absolutní světovou špičkou v seriálu Grand Prix. Také Rakušané Charlie Ebner a Josef Kreuzberger si už vychutnali atmosféru českých stupňů vítězů, by v kolektivním šampionátu. V současné době je ovšem všechno prozatím spekulace a nejlepším způsobem, jak získat nejrychlejší informace je realitě, je být pozítří po poledni přímo na hrázi zamrzlého rybníku Pařezitý v Růžené nad jihočeskou Jistebnicí.

Aktualizovaná verze startovní listiny:

kvalifikace: 1 René Dünki, CH
  2 Charlie Ebner ml., A
  3 Piotr Hejnowski, PL
 
hlavní závod: 1 Jan Pecina, CZ
  2 Antonín Klatovský, CZ
  3 Simon Reitsma, NL
  4 Jan Klauz, CZ
  5 Jan Klatovský, CZ
  6 Gerrit Schukken, NL
  7 Grzegorz Knapp, PL
  8 Radek Hutla, CZ
  9 Josef Kreuzberger, A
  10 Miroslaw Daniszewski, PL
  11 Petr Klauz, CZ
  12 Lukáš Volejník, CZ
  13 vítěz kvalifikace
  14 Andrej Diviš, CZ
  15 Kevin Rowand, GB
  16 Charlie Ebner, A
  17 druhý z kvalifikace
  18 třetí z kvalifikace

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)