Žlutočerný povlak zmizel v historii

Pardubice – 11. prosince
Během posledních let se v Čechách důsledně dodržovalo pravidlo o nošení žlutočerného povlaku. Čistě žlutý byl odmítán, vedly se o něm nekonečné diskuze na rozpravách především před extraligovými závody, kdy mnozí převážně zahraniční borci poukazovali, že v jiných ligách není černá barva v kombinaci se žlutou potřeba. Závodníkům se žlutou bez černé hrozila diskvalifikace, ovšem na druhou stranu stačila izolačka a problém byl vyřešen. Pro příští rok ovšem FIM inspirována závodníky, kteří místo povlaků užívají barevné přilby, vrátila povlak čtvrté dráhy ze žlutočerné na žlutou. VV SPD připravil pravidlo, které by na našich oválech povolovalo užívat souběžně oboje provedení. Ten však byl jednoznačně smeten ze stolu a magazín speedwayA-Z se zeptal proč.

„Já se nevydal do boje s prkotinou,“ brání se Jan Trojánek, předseda AK Divišov, narážce, že inicioval hlasování o záležitosti, která je v zásadě stejně potřebná jako automat na prezervativy ve Vatikáně. „Ale se systémem českých výjimek. Přijde mi naprosto ujeté dávat výjimky na rozhodnutí FIM na takovou prkotinu jako je hadr na helmu.“

Čtyřicet přítomných delegátů s hlasovacím právem mu vzápětí dalo za pravdu a poměrem 40:0 poslalo při hlasování žlutočerné povlaky do muzea.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)