Matěj Frýza zasáhl do boje o celkové stříbro

Praha – 22. září
Byl krásný dne na sklonku léta a rtuť teploměru se na sluníčku neostýchala olizovat třicítku. O českém titulu ve stopětadvacítkách na krátkých tratích se rozhodlo již v sobotu ve Slaném. A jeho majitel Adam Bednář se měl chystat s dvěstěpadesátkou na svůj debut v české juniorce, jemuž však dopolední omluva Václava Kvěcha nezatloukla poslední hřebíček do rakve. Jihočeský závodník v pražské vestě už do stopětadvacítek na malé Markétě nenastoupil a nechal boj o stříbro otevřený. Adam Nejezchleba za ním vykročil čtyřmi elegantními triumfy v základní části, v čemž si mohl podat ruce s Petrem Markem. Rovněž Vojtěch Šachl, další z pretendentů titulu vicemistra, překypoval bojovností. Třikrát vyhrál, podruhé honil Matěje Frýzu až do cíle. Plzeňan po průjezdu pod šachovnicovou vlajkou upadl, zatímco chabařovický závodník byl diskvalifikován za přejetí vnitřní čáry. Protož Matěj Frýza upadl již prve v jedenácté jízdě, měli oba po devíti bodech. Už si vylosovali pozice na startu rozjezdu o finále A, když plzeňský funkcionář a publicista Leoš Jaren upozornil, že při vzájemném střetu byl Matěj Frýza lepší. Vojtěch Šachl musel vzít zavděk vítězstvím ve finále B a celkovým bronzem. Matěj Frýza posléze opanoval áčko, do jehož cíle přivedl za sebou nového vicemistra Adama Nejezchlebu a Petra Marka.

Adam Nejezchleba, Matěj Frýza a Petr Marek stojí na stupních vítězů

Čtveřice šestibodových

Adam Nejezchleba (bílá) se ujímá vedení před Oliverem Schmidem (modrá) a Dominikem Hrbkem (červená)

Zrušení podvečerní juniorky dodalo mistrovskému klání na malé Markétě přece jenom více klidu. Dle původního plánu měla páska prvně letět vzhůru již v 15:50, nyní se trénink posunul až na šestnáctou hodinu. Rozjížďka s číslem jedna pak odstartovala o další půlhodinu později.

Vyhrál ji Josef Novotný, který se dostal před Tonyho Katru a Štěpánku Nyklovou hned na začátku. V rychlém sledu po pardubickém závodníkovi neméně suverénně triumfovali Adam Nejezchleba a Vojtěch Šachl. Zato rozjížďka s číslem čtyři přivedla na svůj startovní rošt hned tři divočáky.

Vojtěch Šachl (bílá) podjíždí Matouše Kameníka (modrá)

Karel Průša držel na uzdě Petra Marka a Štěpána Ševčíka, jenže v posledním výjezdu vrazil do mantinelu a upadl. Rychle se posbíral a necelé dva metry k metě překonal po svých, nicméně místo třech pobíral jediný bod.

Seznam úvodních vítězů uzavřel Matěj Frýza, který v páté jízdě porazil Matouše Kameníka. Hned po přestávce vykročil za druhým triumfem Adam Nejezchleba. Rozjížďka s číslem šest viděla velké sólo Josefa Černého, který opět mířil vysoko. Plzeňan měl pět bodů, zato Vojtěch Šachl, Matěj Frýza a Petr Marek hned vzápětí srovnali šestibodový krok s Adamem Nejezchlebem.

Zatímco Karel Průša (bílá) naráží do bariéry, Petr Marek (modrá) mu sbírá vítězství

Nejvíce se z nich nadřel Vojtěch Šachl. V rozjížďce s číslem osm odstartoval poslední. Josefa Novotného přeskočil v první zatáčce. Pak oťukával Matouše Kameníka, až se v nájezdu do druhého kola mihnul zleva okolo něho na první příčku. Matěj Frýza a Petr Marek vyhráli stylem start – cíl. Plzeňský závodník dokonce dvakrát, protože rozjížďka s číslem devět se musela opakovat vinou pádu Mariána Jirouta.

 

Jediné zaváhání má cenu stříbra

Souboj Matěje Frýzy (červená) s Petrem Markem (modrá) skončil Plzeňanovým pádem

Po deseti rozjížďkách se malá Markéta dočkala úpravy, aby mítink v rychlém sledu pokračoval. A létaly jiskry! Matěj Frýza se v rozjížďce s číslem jedenáct ujal vedení, avšak Petr Marek měl stejné plány udržet si čisté skóre. Ve druhém okruhu převzal vedení z levé strany druhé zatáčky. Plzeňan prahnul po odvetě, jenže ve druhém výjezdu třetího kola upadl.

Adam Nejezchleba hned na to opět exceloval, zatímco Josefu Černému sebral ve třinácté jízdě vítězství jeho jmenovec Novotný, který jej podjel ve druhém oblouku. Vojtěch Šachl se v rozjížďce s číslem čtrnáct třetí trojkou postavil po bok vedoucích Petra Marka a Adama Nejezchleby.

Josef Černý (červená) odráží svého jmenovce Novotného (modrá)

Leč poslední série v základní části vzala nečekaný konec. Matěj Frýza celé čtyři okruhu rozjížďky s číslem šestnáct vodil na uzdě Vojtěcha Šachla. Když projel cílem, upadl. Tři body mu pochopitelně zůstaly, ale chabařovický borec nebral vůbec nic. Když totiž vsadil všechno na vabank spodní stopy, ve třetím okruhu přejel oběma koly vnitřní čáru ve druhé zatáčce. A Tomáš Topinka byl bdělý jako komunisté v padesátých letech.

V sedmnácté jízdě si Petr Marek střihnul suverénní sólo. Ani Adam Nejezchleba si nikterak nezadal a s přehledem ob rozjížďku později zkompletoval své dvanáctibodové maximum. Proto si o pár minut později museli losovat startovní pozice. Třikrát dali oba kámen. U něho Petr Marek zůstal i počtvrté, zatímco si Adam Nejezchleba otupil své nůžky.

Přejetí vnitřní čáry při stíhání Matěje Frýzy (červená) stálo Vojtěcha Šachla (modrá) celkové stříbro

Losovali si také Vojtěch Šachl a Matěj Frýza. Tři trojky a jedna diskvalifikace je měla postavit na start rozjezdu o finále A. Pozornost Tomáše Topinky však byla již poněkud nižší, takže až po upozornění z plzeňského tábora, seznal, že v tomto ohledu je Matěj Frýza lepší a rozjezdu není třeba.

Adam Bednář už měl jistý titul ze sobotního Slaného a dnes nestartoval, byť juniorka, v níž měl účinkovat se svou dvěstěpadesátkou, byla zrušena. Vojtěch Šachl ovšem právě přišel o stříbro ve prospěch Adama Nejezchleby, jenž už po základní části měl více bodů. Podívaná však teprve gradovala.

V prvním výjezdu je finále A již rozhodnuté: Matěj Frýza (bílá) vede před Adamem Nejezchlebou (modrá) a Petrem Markem (červená), který napravuje drobnou chybku

V éčku Štěpánka Nyklová odvedla Mariána Jirouta, finále D se muselo opakovat po pádu Karla Průši v úvodním výjezdu. V repete bez něho kraloval Josef Novotný, který litoval osmnácté jízdy. Spadl v její předposlední zatáčce, běžel pro dva body, které mu však Tomáš Topinka neuznal s argumentem, že již vyvěsil červenou vlajku.

Céčku vládl Oliver Schmid, za jehož zády Tony Katra dotíral na Štěpána Ševčíka. Zklamaný Vojtěch Šachl pojal finále B ve velkém stylu a již po startu změřil Matouše Kameníka a Josefa Černého. A konečně finále A! Plány Adama Nejezchleby oslavit titul vicemistra republiky vítězným závodem vzaly za své již v první zatáčce, kde se okolo něho prohnal Matěj Frýza. Chabařovický vlasáč aspoň uhlídal svého kolegu Petra Marka.

Drama po projetí cílem šestnácté jízdy: Matěj Frýza (červená) padá, Vojtěch Šachl bude vyloučen za přejetí vnitřní čáry
E D C B A TOT
1. Matěj Frýza, Plzeň 3 3 X 3 6 15
2. Adam Nejezchleba, Ch. 3 3 3 3 4 16
3. Petr Marek, Chabařovice 3 3 3 3 2 14
4. Vojtěch Šachl, Chabařovice 3 3 3 L 3 12
5. Matouš Kameník, Divišov 2 2 2 3 2 11
6. Josef Černý, Plzeň 2 3 2 2 1 10
7. Oliver Schmid, Plzeň 2 2 2 2 3 11
8. Štěpán Ševčík, Plzeň 2 1 2 3 2 10
9. Tony Katra, Slaný 2 2 2 2 1 9
10. Josef Novotný, Pardubice 3 1 3 X 3 10
11. Dominik Hrbek, Pardubice 1 2 1 2 2 8
12. Karel Průša, Slaný 1 2 3 1 X 7
13. Štěpánka Nyklová, Slaný 1 1 1 1 3 7
14. Marián Jirout, Pardubice 1 X 1 1 2 5
Petr Marek (modrá) útočí na Matěje Frýzu (červená), za nimi Tony Katra (bílá)

Konečné pořadí seriálu:

PHA MaL DIV SLA PHA TOT
23.6. 18.7. 5.9. 19.9. 22.9.
1. Adam Bednář, Praha 18 18 17 15 68
2. Adam Nejezchleba, Chabařovice 12 12 11 11 16 62
3. Vojtěch Šachl, Chabařovice 15 16 16 12 59
4. Matěj Frýza, Plzeň 14 13 14 15 56
5. Josef Novotný, Pardubice 9 11 12 11 10 53
6. Petr Marek, Chabařovice 10 11 7 9 14 51
7. Josef Černý, Plzeň 8 12 10 10 10 50
8. Dominik Hrbek, Pardubice 11 11 11 8 8 49
9. Štěpán Ševčík, Plzeň 10 9 10 8 10 47
10. Karel Průša, Slaný 11 13 8 7 39
11. Oliver Schmid, Plzeň 4 9 10 11 34
12. Marián Jirout, Pardubice 9 5 8 7 5 34
13. Štěpánka Nyklová, Slaný 8 8 8 7 31
14. Matouš Kameník, Divišov 9 10 11 30
15. Tony Katra, Slaný 9 10 9 28
16. Antonín Pták, Plzeň 6 8 7 21
17. Jaroslav Vaníček, Praha 13 13
18. Ace Pijper, NL 9 9
19. Lester Matthijssen, NL 8 8
20. Stene Pijper, NL 5 8
Vicemistrem republiky se stal Adam Nejezchleba

Foto: Pavel Fišer, Kiril Ianatchkov a Antonín Škach

Karel Průša (bílá) padá za zády Josefa Novotného