Daniel Klíma nakonec do rozjezdu nemusel

Žarnovica – 13. září
Neděle se na Tekove stůj co stůj chtěla vyrovnat zlatavé sobotě. Sluníčko jí šlo na ruku a vymalovalo ji neméně krásnými zlatými barvami jeho její starší sestřičku. Lidé dýchali volně, ovšem vzhledem k situaci přece jen obezřetně. Na Pražany se ráno při nákupu slovenské dálniční známky za hranicemi dívali skrz prsty jako šiřitele nákazy, v Žarnovici se skloňovala témata zařazení České republiky na seznam rizikových zemí, vynořily se i obavy, že druhý díl české juniorky bude poslední veřejnou sportovní akcí v celé zemi. Ale k čertu s covidem! Závody stály za to a paní Smůla s Fortunou jakoby své mazlíčky oddělily tlustou čárou. Václav Kvěch ve čtvrté jízdě zkrátil motocykl nárazem do mantinelu. Poté málem vyhrál sedmou jízdu, ale v poslední zatáčce skončil za zemi. V depu se motal jako po deseti pivech, takže si jej žlutá sanitka odvezla s otřesem mozku. Davidu Pacalajovi nejprve spadl sekundární řetěz, aby jej posléze nechal dvakrát na holičkách motor. Jakub Valkovič po dvou triumfech do dvanácté jízdy prakticky ani neodstartoval vinou prasklého sekundárního řetězu. Petr Chlupáč si druhou trojku nepřipsal, protože skočil do pásky. Fortuně se jej ale evidentně zželelo, když se sklopenou hlavou stoupal se svým motocyklem nahoru do depa, a rozhodla se o něj bojovat. Vítězná série Jana Kvěcha zahrnující mimo jiné úvodní skalp Daniela Klímy totiž skončila čtvrtou sérií. Nejprve jej porazil Jan Macek, nakonec v repete dvacáté jízdy opakované pro pád nešťastného Jakuba Valkoviče právě i Petr Chlupáč. Roman Klíma již dolil metyl do nádrže svého syna Daniela s vidinou, že ho čeká rozjezd s Janem Kvěchem o vítězství. Najednou se mohli radovat z vítězství sladšího o pozici leadera aktuální klasifikace. Nicméně Petr Chlupáč připomněl, že se šampionát pojede ještě v Praze a v Kopřivnici. V rozjezdu nedal ani náznak šance Slovinci Anže Grmekovi a Janu Mackovi. Šel si stoupnout na nejnižší stupínek pódia a dozajista přemítal, jak svou jednobodovou ztrátu na Daniela Klímu eliminovat.

Jan Kvěch, Daniel Klíma a Petr Chlupáč na stupních vítězů

Když se smůla blbě tlemí

Jakub Valkovič (žlutá) vede před Rastislavem Ciferským (modrá) a Celinou Liebmann (bílá)

Začátek závodu rozjásal tribuny, které byly přece jen na žarnovické poměry prořídlejší. Rastislav Ciferský předvedl nejlepší start do rozjížďky s číslem jedna. Vnějškem první zatáčky jej objel pouze Jakub Valkovič, zatímco Celina Liebmann se o další progres snažila marně.

Nicméně dnes šlo na slovenském ovále přece jen o českou záležitost. A aby ne, když v banku ležel náš juniorský titul. Jan Kvěch po svém červencovém pádu z horského kola nemohl startovat v prvním kole na plzeňských Borech. Se signifikantní bodovou ztrátou, je pochopitelně mimo pásmo boje o titul. Ovšem pretendentům trůnu, který sám nechtěně uvolnil, zatopit může.

Jan Kvěch (červená) vede před Danielem Klímou (bílá)

Ve druhé jízdě o tom přesvědčil Daniela Klímu, před jehož zraky střihnul suverénní start – cíl. Podobný kousek se vzápětí povedl i Anže Grmekovi. Slovinci však pomohla smůla Davida Pacalaje, jemuž na konci prvního okruhu spadl sekundární řetěz.

Petr Chlupáč se v rozjížďce s číslem čtyři vydal za prodloužení své vítězné série z Plzně. V první zatáčce šel spodem za jeho záda Jan Macek. Avšak předjížděný Václav Kvěch si o něho škrtnul a i se svým motocyklem letěl do mantinelu.

Jan Kvěch komentuje bratrův pád u vědomí, že včera spadl také:

„Asi budeme příbuzný…“

Václav Kvěch (červená) útočí na Jana Macka (bílá)

Zničený stroj plzeňského juniora museli do depa přinést, přičemž asistoval i Jan Kvěch. V repete Petr Chlupáč ujel Janu Mackovi a po výměně mantinelu mítink pokračoval druhou sérií. Jan Kvěch narazil v páté jízdě na své mladší klubové kolegy Michala Bašteckého a Jakuba Exlera, takže bez problémů inkasoval druhou trojku.

Takový vývoj nebylo příliš těžké předpovídat. Ale rozjížďka s číslem šest s duelem dvou nejlepších závodníků aktuální klasifikace?! Červená světla nevěstila nic pozitivního. Daniel Klíma a Petr Chlupáč zmizeli nahoře v depu. Petr Chlupáč v něm již zůstal, protože jej sudí Lubomír Hajdóni diskvalifikoval za najetí do pásky.

Na pomoc svému bratrovi a jeho mechanikovi vyrazil z depa rovněž Jan Kvěch

„Tvrdil bych něco jinýho, chytil jsem ji za kšilt přilby,“ nechal se slyšet postižený závodník, jemuž bylo okamžitě jasné, že se jeho postavení na čele šampionátů začíná chvět. Daniel Klíma totiž neměl sebemenší problém opanovat repete před Anže Grmekem a Rastislavem Ciferským. Jenže paní Smůla evidentně prahnula po důvěrném tykání i s dalšími závodníky.

David Pacalaj suverénně vedl sedmou jízdu, když ve druhém kole zůstal stát. „Nevím, když se to sere, tak se to sere, přestalo to jet,“ krčil rameny v odpovědi na otázky. Jeho první místo zdědil Václav Kvěch. V poslední zatáčce ale upadl. Sice skočil nazpět na motocykl, avšak stejně byl už za čárou a navíc kvůli němu svítila červená světla.

Po vyloučení Petra Chlupáče jede Daniel Klíma (žlutá) před Anže Grmekem (modrá)

Drama však začalo teprve v depu. Statečnému plzeňskému bojovníkovi se podlomila kolena, až skácel svůj motocykl. Bylo jasné, že není v pořádku. Odstoupit ze závodu bylo jen na místě. Václav Kvěch nakonec skončil na palubě sanitky, která jej se silným otřesem mozku převezla do nemocnice.

Triumf v sedmé jízdě nakonec připadl Jánu Mihálikovi, jenž dravou Celinu Liebmann před sebe nepustil v první zatáčce. Rozjížďka s číslem osm přinesla druhý triumf Jakubu Valkovičovi, který odolal Janu Mackovi. Domácí junior se vyrovnal Janu Kvěchovi, s nímž se po dvou sériích dělil o vedení, zatímco Daniel Klíma a Anže Grmek ztráceli bod.

Václav Kvěch (modrá) zatím vede před Jánem Mihálikem (bílá). avšak drama na sebe nenechá dlouho čekat

Jenže osud dokáže být krutý i na ploché dráze. V rozjížďce s číslem dvanáct měl Jakub Valkovič čelit Anže Grmekovi. Jenže se prakticky ani neodlepil ze startovního roštu. Jeho motocykl skončil posléze v depu s přetrženým sekundárním řetězem. A sám žarnovický závodník se musel smiřovat se skutečností, že si dnes bohužel na stupně vítězů nesáhne.

 

Rozjezd ano, ovšem v jiném aranžmá

David Pacalaj (červená) zatím vede před Václavem Kvěchem (modrá) a Jánem Mihálikem (bílá)

Úděl stejně hořký jako černý fernet čekal také na Davida Pacalaje. Už ve třetím okruhu deváté jízdy mával beznadějně rukou nad skutečností, že jej porouchaný motocykl nedoveze do cíle ani potřetí. Zato Daniel Klíma byl na koni. Vedl do cíle Jana Macka a osm bodů mu dávalo hodně důvodů k optimismu. Více měl jen Jan Kvěch, který potřetí dojel vítězně do cíle v deváté jízdě. Po vyřazení nešťastného Jakuba Valkoviče desátou jízdu vyhrál Anže Grmek. Slovinec tak vyrovnal skóre Daniela Klímy.

Rostla také hodnota akcí Petra Chlupáče. Ze své diskvalifikace se nesesypal, ba právě naopak získal zdravou motivaci mávat průběhem závodu. V rozjížďce s číslem jedenáct porazil na hlavu méně zkušené soupeře, o dvě jízdy později jakbysmet. Ján Mihálik totiž neměl zrovna povedený start a druhého Pavla Kuchaře podjel až na konci prvního okruhu.

Zleva David Pacalaj (žlutá), Jan Macek (modrá), Michal Baštecký (bílá) a Daniel Klíma (červená)

Děly se i věci přímo nečekané. David Pacalaj vcelku bez problémů vyhrál čtrnáctou jízdu, v níž neměl sobě rovného, ale pak ze závodu odstoupil. To se však nemohlo ani v nejmenším rovnat překvapivému výsledku rozjížďky s číslem patnáct. V jejím čele se usadil Jan Macek, jenž až do cíle držel v šachu Jana Kvěcha. Anže Grmek byl tentokrát až tím třetím vzadu.

Jan Macek popisuje své vítězství nad Janem Kvěchem:

„První tři jízdy jsem jen žral prach, teď se mi ale povedl start. Honza mě honil, slyšel jsem ho za sebou, ale říkal jsem si, že ho nesmím pustit.“

Prasklý sekundární řetěz spálil medailové ambice Jakuba Valkoviče

Daniel Klíma v rozjížďce s číslem šestnáct odstartoval na Jakuba Valkoviče, aby po odmávnutí šachovnicovou vlajkou kalkuloval s jedenácti body stejně jako Jan Kvěch. Jejich nejbližšími sousedy v průběžné klasifikaci byli Anže Grmek, Petr Chlupáč a Jan Macek, jejichž skóre se prozatím zastavilo na hodnotě devět.

Dlužno předeslat, že právě této trojici měl patřit vrchol dnešního závodu. Ale pojďme popořadě. Anže Grmek v sedmnácté jízdě za sebou nechal pražské Michala Bašteckého a Luboše Krejču. Jan Macek zamířil jednoznačně do čela rozjížďky s číslem osmnáct již po vylétnutí pásky a jeho slovenský jmenovec Mihálik mu nemohl sekundovat.

Daniel Klíma (žlutá) letí do čela před Pavla Kuchaře (modrá) a Celinu Liebmann (červená)

Devatenáctá jízda měla ve svém cíli jako prvního Daniela Klímu. Jeho otec Roman přivezl synův motocykl ještě jednou k metylu v předtuše, že se na čtrnáct bodů v poslední rozjížďce dne posune také Jan Kvěch. Zprvu se skutečně hrálo podle takového scénáře.

Jan Kvěch odvracel veškeré nájezdy, jimiž ho Petr Chlupáč častoval. Pozadu nechtěl zůstat ani Jakub Valkovič. Jenže ve třetím kole dal tvrdou ránu do nafukovacích mantinelů druhé zatáčky. A tak opět blikala červená světla a mávalo se červenými prapory.

Anže Grmek (bílá) útočí v rozjezdu na Jana Macka (červená)

„Už jsme najeli do posledního kola!“ divil se Jan Kvěch, že znovu musí za řidítka svého motocyklu. Ještě jednou předvedl skvělý start, ovšem Petr Chlupáč se vnější stranou první zatáčky řítil jako raketa. Nabyté vedení si už nenechal sebrat a očekávaný vývoj závěrečných fází závodu upravil k obrazu svému.

Daniel Klíma nemusel vítězství v celém závodě potvrdit v rozjezdu. Skončil první před Janem Kvěchem, zatímco na bronz byli rovnou tři uchazeči. Nejvíce se smál Petr Chlupáč. Z pozice nejvzdálenější vnitřní čáře rychle minul Jana Macka již v úvodních metrech a pojistil si nejnižší stupínek pódia. Jan Macek posléze klesnul také na Anže Grmeka. Slovinec pod něho navedl svůj motocykl v první zatáčce třetího kola.

 

Hlasy z depa

Daniel Klíma a Jan Kvěch při představování závodníků

„Včera mi nebylo dobře,“ vracel se Daniel Klíma ve svém komentáři ještě k včerejšímu poháru přátelství. „Dneska to šlo, ke konci poslední dvě jízdy jsem nemoh‘. Dojížděl jsem s křečovitejma rukama, ale dobrý. Čekal jsem, že bude rozjezd, že to zkusím s Honzou ještě jednou. Nakonec to vyšlo, jak vyšlo. Tak dobrý.“

„Dobrý, ale rozhodčí to pískal divoce,“ říkal Jan Kvěch. „V poslední jízdě jsme už najeli do posledního kola, ale on rozhod‘, že se to bude opakovat. Nehrotili jsme to, Chlupovi se poved‘ start a na týhle dráze se těžko něco vymejšlí. Poved‘ se mu start a vyhrál. Já to nehrotím, v junioráku už stejně nemůžu nic dokázat.“

Petr Chlupáč měl pech s vyloučením za najetí do pásky

„Trošku smolnej‘ den,“ posteskl si Petr Chlupáč. „Na tý pásce… Já bych tvrdil něco jinýho. Chytil jsem se jen o kšilt přilby. Ale kdyby mě nevyloučil, nebyly by to tak hezký závody (smích).“

„Na pytel,“ smutnil Jan Macek. „Nevím, neměl jsem gumu. Rozjezd jsem posral, hlavně špatná startovní pozice. Škoda, ale já jsem za výsledek spokojenej‘.“

Ján Mihálik (bíláú bravurně zvládá krizový moment, když před ním v šesté jízdě upadl Václav Kvěch

„Jsem šestý,“ nechal se slyšet Ján Mihálik. „Bylo to OK, pomáhal mi hodně Krzysztof Cap i trenér Daniel, děkuji i panu Morávkovi a samozřejmě týmu. Pomáhali mi s motorkami a i radami. Deset bodů, mohl jsem být i lepší. Co bude dál, nevím, když vás od středy hodili do červené zóny.“

Daniel Klíma (bílá) v souboji s Janem Kvěchem (červená)
1. Daniel Klíma, Praha 2 3 3 3 3 14
2. Jan Kvěch, Praha 3 3 3 2 2 13
3. Petr Chlupáč, Praha 3 T 3 3 3 12+3
4. Anže Grmek, SLO 3 2 3 1 3 12+2
5. Jan Macek, Praha 2 2 2 3 3 12+1
6. Ján Mihálik, SK – Žarnovica 1 3 2 2 2 10
7. Jakub Valkovič, SK – Žarnovica 3 3 E 2 X 8
8. Pavel Kuchař, Praha 2 1 2 1 2 8
9. Celina Liebmann, D 1 2 2 0 1 6
10. Rastislav Ciferský, SK – Žarnovica 2 1 F 2 1 6
11. Michal Baštecký, Praha 0 2 1 0 2 5
12. Jakub Exler, Praha 1 1 1 1 0 4
13. David Pacalaj, SK – Žarnovica E E E 3 – 3
14. Luboš Krejča, Praha 0 0 0 1 1 2
15. Václav Kvěch, Plzeň X X – – – 0

Poznámka: z původně přihlášených se omluvil Vojtěch Zamazal, nestartoval ani Sebastian Kössler (A); vzhledem k odlišným pravidlům SMF o věkovém limitu mohl Juraj Šuška s motocyklem 250 ccm absolvovat pouze ukázkové jízdy

Václav Kvěch (červená) po kontaktu s Janem Mackem (bílá) se dostane do potíží

Průběžné pořadí obou šampionátů:

U21 U19 PLZ ŽAR TOT
25.7. 13.9.
1. 1. Daniel Klíma, Praha 14 14 28
2. 2. Petr Chlupáč, Praha 15 12 27
3. Jakub Valkovič, SK – Žarnovica 12 8 20
4. Ján Mihálik, SK – Žarnovica 8 10 18
5. 3. Pavel Kuchař, Praha 10 8 18
6. 4. Jan Macek, Praha 4 12 16
7. 5. Jan Kvěch, Praha 13 13
8. 6. Michal Baštecký, Praha 8 5 13
9. 7. Kacper Pludra, PL 13 13
10. 8. Anže Grmek, SLO 12 12
11. 9. Jakub Exler, Praha 5 4 9
12. Václav Kvěch, Plzeň 9 0 9
13. Rastislav Ciferský, SK – Žarnovica 1 6 7
14. 10. Jaroslav Vaníček, Praha (250 ccm) 7 7
15. 11. Celina Liebmann, D 6 6
16. 12. Jan Hlačina, Pardubice (250 ccm) 5 5
17. 13. David Pacalaj, SK – Žarnovica 3 3
18. 14. Vojtěch Zamazal, Slaný 3 o 3
19. 15. František Klier, Divišov 3 3
20. 16. Luboš Krejča, Praha 0 2 2
XXX XXX Julian Kuny, D o

Poznámka: o = přihlášen, ale omluven

Foto: Karel Herman a Mirek Horáček

Petr Chlupáč (žlutá) jde rozhodně do čela rozjezdu před Jana Macka (červená)