Chabařovice viděly zlatou přilbu

Chabařovice – 30. října
Hostem sobotní Závěrečné 2010 byli také Antonín Šváb starší a Jiří Štancl. Ten s sebou přivezl opravdovou lahůdku pro diváky. Z černé sportovní tašky vytáhl pardubickou zlatou přilbu s pořadovým číslem šestadvacet. Vyhrál ji 22. září 1974, kdy ji na poslední chvíli vyfoukl Ivanu Maugerovi.

Přítomnost Jiřího Štancla na ovále na ústeckém předměstí rozhodně nebyla náhodná, protože v barvách zdejšího klubu ukončil svou veleúspěšnou kariéru. „Tady jsem jel jeden ze svých posledních závodů,“ vzpomíná nejúspěšnější český plochodrážník historie. „Jezdil jsem dvě a půl kola poslední. Blbě jsem odstartoval, ale nakonec jsem tu jízdu ještě vyhrál. Sice jsem neodstartoval, ale měl talent od boha a dokázal předjet. O tom je plochá dráha, když to umíte a věříte si. A tak jsem vyhrál i tuto přilbu.“

Před šestatřiceti lety přijížděl Jiří Štancl na Zlatou přilbu ČSSR jako čtyřnásobný mistr republiky. V jeho portfoliu nechyběla ani světová finále jednotlivců, družstev a dvojic. Anglický plochodrážní žurnalisté ho stále označovali za nejslibnějšího československého závodníka pro nejbližší období.

V pardubickém mítinku debutoval v devětašedesátém, kdy projel jako druhý cílem malého finále. O rok později vypadl ve čtvrtfinále, aby roku 1971 zopakoval své druhé místo z malého finále. Zlatá přilba 1972 jej už měla ve velkém finále, avšak do historie se zapsal spektakulárním pádem, jenž excelentně zachytil pardubický fotograf Jan Řehounek. Ve velkém finále nechyběl ani v další sezóně. Jeho čtvrté místo však zastínil Milan Špinka, jemuž po vítězství davy Pardubáků odpustily přestup do pražské Rudé hvězdy.

Na přilbu, která se představila divákům v Chabařovicích, si brousil zuby Ivan Mauger. Po skvělém startu ve finále se ujal vedení a rázně přelstil Michaila Krasnova, jenž ho na chvíli vystřídal na čele. Jiří Štancl se v těch chvílích pohyboval po svítkovském ovále jako třetí. Nečekaně zaútočil, nechal za sebou Michaila Krasnova, aby se okamžitě pustil do novozélandské legendy. Jejich duel trval až do poslední zatáčky, v níž Jiří Štancl Ivana Maugera udolal, aby se poprvé zapsal mezi vítěze nejstaršího plochodrážního klání světa.

Miloslav Čmejla, který v sobotu v Chabařovicích komentoval, zůstal věrný svému zvyku a pozval Jiřího Štancla ke svému mikrofonu. Otázka, jak Ivan Mauger na takovou prohru reagoval, se nabídla prakticky sama.

„Pak jsem byl na turné v Austrálii a Novém Zélandu,“ zavzpomínal. „Ivan nikdy nepil, ale na diskotéce po závodech v Invercargillu si dal asi prvního panáka v životě. Já tehdy míchal brandy s kolou. Bavili jsme se o Zlaté přilbě a on pořád nemohl pochopit, jak jsem ho předjel.“

Foto: Lubomír Hrstka a archív autora