Je to už více než čtvrtstoletí stejné, Vladimír Višváder stojí na pódiu

Kostěnice – 22. srpna
Příchod bouřky se slejvákem neohlašovali jenom meteorologové, ale i vítr, který zvedal prach z kostěnického oválku. Se startem prvního letošního Srandamače proto nebylo radno nikterak otálet. V depu opět chyběli flat trackeři a z licencovaných plochodrážníků dorazil jen Josef Novotný, který se již zotavil z fraktury ruky. Právě on se stal dravou štikou hlavního klání, kam operativně se svou stopětadvacítkou naskočil jako náhradník. Matyáš Hlaváček se stal vítězem před ním jen na pomocná kritéria, byť pravda, na jednu jízdu se zapomněl v depu. Rozpis zaskočil i Vladimíra Višvádera, jemuž navíc při jeho úvodním výjezdu na ovál prasknul sekundární řetěz. Bývalý slovenský i český reprezentant si vše vynahradil v Super Finále, v němž by si triumf nenechal sebrat ani od sebezákeřnějšího exekutora. V depu se navíc staral o svého mladšího syna Matouše, který ve svých šestnácti letech debutoval druhým místem v kategorii Junior za Josefem Novotným.

Srandamač: Josef Novotný, Matyáš Hlaváček a Dan Macl

Suverén mezi juniory

Prach byl dnes velkým soupeřem závodníků

Déšť je pro letošní plochodrážní závody v Čechách stejně zavilý nepřítel jako koronavirus. Ostatně kostěnický oválek by o tom mohl psát tlusté romány. Květnový kontrolní závod v režii Hynka Štichauera aspiroval na primát vůbec první motoristické akce sezóny 2020, ale nakonec se změnil v pouhý trénink. Červnový první Srandamač už náletu dešťových kapek nebyl ušetřen ani v nejmenším.

Obavy pořadatelů proto nebyly v žádném případě produktem paniky. Už jen proto, že silný vítr dával za pravdu meteorologům, kteří silné srážky předpovídali. Nicméně termín přece jen nebyl vybrán optimálně. Konalo se soustředění kolibří reprezentace na plzeňských Borech a tak se dnes stopětadvacítky objevily jen dvě.

Dan Macl vede před Josefem Novotným a Radkem Červenkou

Josef Novotný se vracel po rekonvalescenci po fraktuře ruky, kterou utrpěl minulý měsíc shodou okolností také v Kostěnicích. A Luboš Hromádka, syn někdejšího mechanika Vladimíra Višvádera, se dnes pustil do svého prvního závodního dobrodružství. Ostatně stejný osud čekal rovněž Matouše Višvádera, který však svůj debut prožil za řídítky pětistovky.

Tato trojice vytvořila startovní pole kategorie Junioři. Její závod měl poměrně jednoznačný průběh. Pokud ve dvoučlenných rozjížďkách startoval Josef Novotný, vyhrál Josef Novotný stylem start – cíl. Navíc dával pozor, aby své soupeře nepředčil o celé kolo.

Dan Macl v souboji se Stanislavem Buňkou

Dvakrát se spolu utkali Matouš Višváder a Luboš Hromádka, ale pokaždé měl vrch syn slavného otce. Luboš Hromádka je přece jen ve sportu levých zatáček větším učedníkem. Celá trojice navíc posléze stanula na startovním roštu finálové jízdy.

Braly se v ní dvojité body a Josef Novotný v ní exceloval ve stylu start – cíl. Nechal za sebou Matouše Višvádera i Luboše Hromádku. Tím však jeho dnešní účinkování neskončilo. Úspěšně totiž naskočil do hlavního klání.

 

Stopětadvacítka řádí mezi půllitry

Matyáš Hlaváček pronásleduje Aleše Dubna a Josefa Novotného

Milan Moravec nechtěl startovat, proto první letošní Srandamač měl šest účastníků. Přinesl plochodrážní premiéru Aleše Dubna, jehož flat tracková kategorie Classic letos zahynula na úbytě jezdeckého zájmu. Kromě hobíků nechyběli ani někdejší závodníci Vladimív Višváder a Matyáš Hlaváček.

Právě on se svým stojatým GM opanoval rozjížďku s číslem jedna. Než Vladimír Višváder dotáhnul do konce útok na druhého Aleše Dubna, praskl mu řetěz a on musel odstoupit. Druhá jízda startovala během okamžiku, takže za něho musel narychlo zaskočit Josef Novotný.

Aleš Duben musí svůj souboj s Matyášem Hlaváčkem řešit únikem do pole

Se svou stopětadvacítkou si nevedl nikterak špatně. Dan Macl jej sice změřil hned po startu, ovšem Radek Červenka zůstal na štítě mladého závodníka pardubické Zlaté přilby. Neporažený ale dnes neměl zůstat vůbec nikdo. Aleš Duben totiž v rozjížďce s číslem tři odstartoval na Dana Macla a nepustil jej před sebe až do cíle.

Josef Novotný zase opanoval čtvrtou jízdu, v níž Stanislav Buňka hlídal Radka Červenku, který však svůj porouchaný stroj musel do cíle dotlačit. Jeho dnešní účinkování se tím bohužel uzavřelo. Do boje o obsazení pódia čím dál více promlouval Josef Novotný.

Matyáš Hlaváček vede před Vladimírem Višváderem

Do rozjížďky s číslem pět nejlépe odstartoval Dan Macl. V úvodním nájezdu jej podjel Aleš Duben. Ve druhém okruhu vedl opět Dan Macl, jenže to už přicházela chvíle Josefa Novotného. Ten nejprve předjel Aleše Dubna, aby v první zatáčce třetího kola podjel i vedoucího Dana Macla.

 

Srandamačem se nekončí

Krátce po startu finále B: zleva Milan Moravec, Vladimír Višváder a Stanislav Buňka

Zbývající pětici rozjížděk ovládli oba bývalí mšenští závodníci. Vladimír Višváder v šesté jízdě zavřel Aleše Dubna na vnitřní čáru první zatáčky, aby triumfoval stylem start – cíl. Poté zaúřadoval Matyáš Hlaváček, za jehož zády zuřil duel Dana Macla a Stanislava Buňky, který rozhodl až pád posledně jmenovaného na konci druhého okruhu.

Matyáš Hlaváček v osmé jízdě porazil Josefa Novotného, jenž zaskakoval za Radka Červenku až do konce závodu. Rozjížďka s číslem devět viděla stejný scénář ovšem s tím rozdílem, že si titulní roli střihnul Vladimír Višváder. Nakonec se oba rutinéři střetli sami mezi sebou.

Vladimír Višváder (vlevo) překonává Dana Macla

Rozhodl start, který lépe vyšel Matyáši Hlaváčkovi, který díky třetímu triumfu vyhrál celý Srandamač. Sice měl stejný počet bodů jako Josef Novotný, jenže jenom samé trojky. Třetí příčka připadla Danu Maclovi, byť v poslední rozjížďce jen sledoval dění před sebou.

Dnešní program však ještě nekončil. Pro šest nejlepších připravil Josef Štěpánek Super Finále. Matyáš Hlaváček na něho rezignoval, ale příležitost se naskytla Milanu Moravcovi. Z finále B však vedla cesta dál jen přes vítězství, které si nenechal vzít Vladimír Višváder. A ten byl odhodlán neustoupit z vítězného trendu ani v áčku.

Skromná hygienická zařízení v Kostěnicích Vladimíru Višváderovi nevadí

Nejlepší start ovšem vystřihnul Dan Macl. Vladimír Višváder stál až na hraně sklizeného pole. V první zatáčce se hnal dopředu venkem a ve výjezdu jel už druhý. Ve druhém okruhu převzal vedení. Na pódium se sápal také Josef Novotný. Ale jeho duel s Alešem Dubnem ovšem skončil pádem v posledním oblouku.

Dan Macl se brání útokům Josefa Novotného

Srandamač:

1. Matyáš Hlaváček 3 – 3 3 3 12
2. Josef Novotný, Pardubice (125 ccm) (res) 2 3 3 2 2 12
3. Dan Macl, Úhřetická Lhota 3 2 2 2 1 10
4. Aleš Duben, Úhřetická Lhota 2 3 1 2 1 9
5. Vladimír Višváder E – 3 3 2 8
6. Stanislav Buňka, Úhřetická Lhota 1 2 1 X 1 5
7. Radek Červenka, Úhřetická Lhota 1 1 – – – 2

Poznámka: o vítězi rozhodl větší počet lepších umístění

Dan Macl, Vladimír Višváder a Aleš Duben na pódiu Super Finále

Super Finále:

FIN B FIN A
1. Vladimír Višváder 1. 1.
2. Dan Macl, Úhřetická Lhota 2.
3. Aleš Duben, Úhřetická Lhota 3.
4. Josef Novotný, Pardubice (125 ccm) 4.
5. Milan Moravec, Úhřetická Lhota 2.
6. Stanislav Buňka, Úhřetická Lhota 3.

Poznámka: prní tři ze Srandamače byli nasazeni rovnou do finále A; Matyáš Hlaváček rezignoval na účast

Matouš Višváder, Josef Novotný a Luboš Hromádka stojí na pódiu kategorie Junior

Junioři:

FIN TOT
1. Josef Novotný, Pardubice (125 ccm) 2 2 2 2 6 14
2. Matouš Višváder 1 2 1 2 4 10
3. Luboš Hromádka (125 ccm) E 1 1 1 3 5

Poznámka: všechny závody se konaly na velkém ovále

Matouš Višváder dokazuje, že cvičení dělá mistra

Foto: Karel Herman a Mirek Horáček