Zítřejší výsledek se stane alfou a omegou příštího týdne

Plzeň – 31. srpna
První den letošního školního roku se stane klíčovým pro aranžmá hektického období, které českou extraligu čeká příští týden. Na plzeňských Borech se totiž úderem šestnácté začne odvíjet ni příběhu duelu Plzně se Slaným. Domácím by případný triumf mohl přiblížit postup do play-off, zatímco hosté by vedle stoprocentní garance druhého místa v základní části mohli ještě doufat v překonání Mšena.

Postupové ambice
Plzeň je v tabulce poslední se ziskem pouhopouhých dvou tabulkových bodů. Jenže do konce základní části má mimo zítřejšího závodu odjet ještě dvě další klání. Jedno na Markétě, druhé opět doma. Mohla by spekulovat, že týmy, které se octly již na druhém břehu v otázce postupu do play-off, budou šetřit finance na jezdecké obsazení na semifinálové boje. Na druhou stranu, v případě zítřejší prohry, by se Plzeň ve svých duelech příští týden mohla řídit úspornou politikou.

Avšak Západočeši se o postup snaží přičinit i aktivně. Zítra v jejich týmu nebude chybět Grzegorz Zengota. Z plánované účasti Patryka Dudka ovšem sešlo. „Jede v sobotu mistrovství světa juniorských družstev v Rye House,“ vysvětluje předseda klubu Leopold Klíma. „Absence ho mrzí, ale opravdu nemůže. Slíbil, že by byl k dispozici na oba naše závody příští týden. To ale záleží, jestli zítra vyhrajeme.“

Místo polského juniorského reprezentanta oblékne plzeňskou vestu jeho krajan Stanislaw Burza. Ten shodou okolností v české extralize doposud bránil barvy zítřejšího plzeňského soupeře. Česká část plzeňského družstva nemůže překvapit. Martin Gavenda a Michael Hádek jsou v základní čtyřce, Jan Holub a Jiří Brummer v pozicích juniorů, když sedmička zůstává neobsazená.

„Můžeme se pokusit o postup,“ uvědomuje si Leopold Klíma postavení svého klubu v tabulce základní části extraligy. „Pokud Michal a Martin zajedou, tak to snad vyjde. Zítra bychom potřebovali udělat dva body. Pak máme ještě dva závody. Jenže Pardubicícím jde o to, že stále mohou vyhrát.“

Žádný prostor pro náhodu
Pardubice jsou už se svými osmi body v semifinále, avšak stále si drží naději na celkové vítězství. To by ovšem nejen musely vyhrát zítra i za týden v odloženém domácím utkání se Slaným, ale navíc by Plzeň musela porazit Mšeno. A samozřejmě i druhé místo garantuje semifinálový závod ve Svítkově a úřadující vicemistři by tuto výhodu jen neradi ztratili.

„Nenecháváme nic náhodě,“ popisuje atmosféru v klubu Lubomír Vozár. „Musíme zvítězit a být v klidu na poslední závod. Semifinále a případně i finále chceme jet doma.“ I proto si červené vesty s bílým koníkem vpředu zítra oblékne silný tým. Pardubice zastávají filozofii domácího týmu, ze které vybočuje pouze absence zraněného Hynka Štichauera.

„Sestava je klasická,“ vysvětluje pardubický kouč. „Hynek ještě nepojede. Zatím není schopný, uvidíme, jestli pojede dvojice. Matej Ferjan je nejlepší řešení. Musíme vycházet i z peněz a šetřit je na play-off.“

Vedle Slovince naturalizovaného v Maďarsku bude mít Lubomír Vozár zítra k dispozici oba bratry Drymlovy, Tomáše Suchánka, juniory René Vidnera a Václava Milíka a věčného náhradníka Jaroslava Petráka.

Sestavy nahlášené dnes k 16:00:

PK Plzeň: 1 Grzegorz Zengota, PL
  2 Martin Gavenda
  3 Michael Hádek
  4 Stanislaw Burza, PL
  5 Jan Holub
  6 Jiří Brummer
  7 neobsazeno
 
ZP Pardubice: 8 Matej Ferjan, H
  9 Lukáš Dryml
  10 Tomáš Suchánek
  11 Aleš Dryml
  12 René Vidner
  13 Václav Milík
  14 Jaroslav Petrák

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II) a Pavel Loužecký