Simon Wigg vyhrál nejkratší Tomíčkův memoriál v historii

Česká Třebová – 30. srpna
Navzdory tradičnímu podzimnímu termínu má Memoriál Luboše Tomíčka poměrně štěstí na počasí. By dešové přeháňky mnohokrát potrápily pořadatele, zkomplikovaly život závodníkům a zmenšily komfort divákům, nikdy v historii výrazně nezasáhly do průběhu závodu. S jedinou výjimkou, když před devatenácti lety voda z nebes sebrala memoriálu poslední čtveřici rozjížděk. Tehdy poprvé a naposledy triumfoval Simon Wigg. S nezapomenutelnou postavou plochodrážních oválů je spojeno třetí a poslední kolo společné soutěže AK Markéta Praha a magazínu speedwayA-Z. Tentokrát budeme losovat hned čtveřici vítězů.

Když se v pondělí 30. září 1991 chystal na třiadvacátý ročník Memoriálu Luboše Tomíčka, nebyl z úhlu pohledu českého fanouška vůbec neznámou veličinou. Za stálého deště vyhrával jednu rozjížďku za druhou. Jako klíčová se ukázala šestá jízda.

V ní na štítě sympatického Angličana zůstal Ital Armando Castagna. A jak se nakonec ukázalo, šlo o jedinou Italovu prohru během celého večera. Po šestnácté jízdě se intenzita deště stala neúnosnou. Kvalita oválu se rapidně zhoršovala, a protože nebyla šance na zlepšení, byl podnik předčasně ukončen.

Neporažený Simon Wigg byl vyhlášen vítězem. I když svůj triumf v Tomíčkově memoriálu už nikdy nezopakoval, v Čechách jsme ho viděli ještě mnohokrát. A to nejen při návštěvách Divišova, protože se stal jedním z prvních cizinců, kteří po sametové revoluci vytušil potenciál Jawy. Svůj první tovární kontrakt podepsal roku 1991 a českou značku dokázal prosadit ke dvěma titulům světového šampióna na dlouhé dráze.

Dodnes na něho vzpomínají v Plzni. V západočeské metropoli se stal hnacím motorem, který dotlačil klub k památnému extraligovému triumfu v sezóně 1994. Ve stejném roce se stal i vítězem Zlaté přilby. A nezapomenutelný je i jeho triumf z pražského challenge o Grand Prix v říjnu 1996, kdy si pro zlatý věnec musel doběhnout.

Simon Wigg nám bohužel o svých úspěších nemůže vyprávět. Pouhé čtyři týdny po svých čtyřicátých narozeninách podlehl na podzim 2000 zákeřné chorobě.

Soutěžní otázka:
Ve kterém roce vyhrál Simon Wigg poprvé a naposledy Memoriál Luboše Tomíčka a čím je tento ročník raritní?

Pravidla:
Své tipy včetně adresy a telefonního čísla zasílejte od této chvíle na e-mailovou adresu vydavatelstvi@speedwayA-Z.cz.

Na odpovědi máte čas až do čtvrtku 2. září, kdy přesně ve 23:59 proběhne uzávěrka vašich odpovědí. Losování čtyř šastných výherců se bude konat okamžitě po skončení prvního kola. Jména vítězů, kteří získají po dvou vstupenkách, budou zveřejněna na stránkách magazínu speedwayA-Z.

Odpovědi bez jména a příjmení, kontaktní adresy, e-mailu a telefonního spojení jsou neplatné.

Z účasti na soutěži jsou vyloučeni redaktoři a spolupracovníci magazínu speedwayA-Z, zaměstnanci firmy Antonín Škach – Angličtina v České Třebové a členové AK Markéta Praha.

Foto: Karel Herman