Slaný kladl statečný odpor marně

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Slaný – 25. srpna
Pakliže si někdo myslel, že Slaný do dnešního extraligového klání s Prahou nemůže nastoupit více oslabený, musel opravit svůj názor ještě během první série jízd. Nejprve Zdeněk Schneiderwind sestřelil po dojezdu do cíle rozjížďky s číslem dvě Ondřeje Veverku, aby si vzápětí poranil nohu Krzysztof Nowacki. I ve čtyřech však domácí dokázali klást účinný odpor. Pražský Olymp však držel vrch a jeho vedení se snížilo maximálně na dva body.

Jedna pohroma za druhou
Do slavnostního nástupu zbývaly už jen poslední okamžiky a v depu Michala Dudka bylo rušno. Tomasz Chrzanowski a Mariusz Puszakowski se skláněli nad motocyklem slánského juniora. Tomu v pátek v Pardubicích explodoval motor a nový pohonný agregát dostal až půl hodiny před tréninkem.

Michal Dudek měl problémy ho nastartovat. Když se to povedlo, znovu se odmlčel. Konsilium zkušených však motor přece jen dokázalo přivést k poslušnosti. Milan Mach bral situaci s klidem a připouštěl, že bez Martina Vaculíka nebude dnešní mítink z kategorie lehkých. „Po třinácti jízdách bychom měli prohrávat o čtyři body,“ svěřil se se svými kalkuly.

Avšak i Vladimír Vopat se bránil stylizaci do role jednoznačného favorita. „Uvidíme,“ odtušil. Nicméně byli to právě jeho svěřenci, kteří se ujali vlády. Josef Franc s Zdeněk Simota se ujali vedení už po vylétnutí pásky. záhy se však mezi ně prosadil Tomasz Chrzanowski, avšak úvodní start Martina Málka skončil bez bodů.

V juniorské jízdě se o pořádné překvapení postaral Ondřej Veverka. Po vylétnutí pásky se dostal do čela. Pavol Pučko měl zpočátku starosti s útočícím Michalem Dudkem. Záhy se zbavil, aby už ve druhé zatáčce podjel Ondřeje Veverku. Tomu se rozmotalo rolo u brýlí. Tři okruhy musel jet bez nich a ztrácel.

Na poslední chvíli ho o poslední bod připravil Zdeněk Schneiderwind. Po průjezdu cílem se oba srazili a skončili na dráze. „Mrzí mě to, ale neměl jsem se kam vyhnout,“ líčil Zdeněk Schneiderwind. Při incidentu si narazil pravou ruku a cestou do depa poznal odvrácenou tvář pískajících tribun. Naštěstí se ho pohotově a nekompromisně zastal spíkr Miloslav Čmejla.

Ondřej Veverka odkulhal do sanitky, aby se po příchodu do boxu svěřil se svým náhledem na svůj extraligový debut. „Start jsem měl dobrej‘,“ pochválil se. „Jízda pak na hovno. V cíli jsem byl poslední. A dojezd by echtovej‘. Spálil jsem si prdel!“ Osádka sanitky musela do akce rovněž ve třetí jízdě. Zatímco Tomasz Chrzanowski držel pražskou dvojici Josef Franc – Luboš Tomíček, v první zatáčce druhého kola upadl poslední Krzysztof Nowacki. Svůj let pod nafukovací bariéru odskákal pohmožděnou levou rukou a pravým ramenem.

A aby snad těch pohrom nebylo málo, při stříkání se rozbila kropička. Štěstí nepřálo domácím ani při repete rozjížďky s číslem tři. By Tomasz Chrzanowski zopakoval svůj předchozí skvělý start, v prvním oblouku ho podjel Josef Franc. Praha odskočila na šestibodový odstup a Matěj Kůs se postaral, aby se z náskoku hostů neukrojilo nic ani po čtyřech jízdách.

Po povedeném startu proklouzl hravě první zatáčkou, čemuž Mariusz Puszakowski s Martinem Málkem mohli jen přihlížet. Zdeněk Simota, zkoušející nový motor, ovšem zůstal až za nimi. Nyní však nadešla ta správná chvíle, aby Milan Mach zformoval protiútok. Situaci mu komplikovala vyřazení Krzysztofa Nowackeho a Ondřeje Veverky. V rozjížďce s číslem pět je zastoupili Mariusz Puszakowski v roli taktické rezervy a náhradník Michal Dudek.

Dlouho vše nasvědčovalo další remíze. Mariusz Puszakowski jezdil před Lubošem Tomíčkem a Pavlem Pučkom, když Michal Dudek uzavíral řadu. V poslední zatáčce však musel Luboš Tomíček zastavit s prázdnou zadní pneumatikou. A Slaný mohl slavit první triumf 4:2.

Čtyřbodová ztráta však v šesté jízdě zůstala zmražená. Martin Málek vyhrál stylem start – cíl, ovšem Tomasz Chrzanowski z poslední pozice nevymyslel nic na tandem Josef Franc – Zdeněk Simota. Vzápětí nastoupili domácí jen z Mariuszem Puszakowskim. „Nechávám Michala na Pučka, tam bude mít větší šanci,“ vysvětlil Milan Mach.

Jeho záměr vypadal zprvu úspěšně. Po vylétnutí pásky se Mariusz Puszakowski ujal vedení. V prvním oblouku se ovšem před něho dostal Luboš Tomíček. Matěj Kůs dodal jeden bod. A Praha vedla poměrem 24:18.

Naděje umírá až poslední
V duchu pravidla, že juniora může střídat jen junior, se místo Ondřeje Veverky na startovním roštu rozjížďky s číslem osm objevil Michal Dudek. Spolu s Martinem Málkem se postarali o nejsvětlejší okamžik domácího týmu. Oba odstartovali a počáteční nájezdy Zdeňka Simoty nebyly korunovány úspěchem.

Díky maximálnímu triumfu dýchal Slaný na pražská záda se ztrátou dvou bodů. A ani další jízdy stále rozdmýchávaly ohníček slánské naděje na zvrat duelu ve svůj prospěch. Matěj Kůs v rozjížďce s číslem devět opět řádil už od úvodních okamžiků a zdárně pacifikoval Tomasze Chrzanowskeho. Zato Josef Franc trčel na posledním příčce za Mariuszem Puszakowskim. „Chtěli jsme zrychlit motorku, ale spíš jsme ji zpomalili,“ nestačil se divit v cíli.

Do rozjížďky s číslem deset mířil opět jen jediný Slaňák. Martin Málek sice odstartoval až za Lubošem Tomíčkem a v prvním oblouku ho ke všemu podjel Zdeněk Simota. Do druhé zatáčky se však hnal jako drak a v jejím výjezdu byl před oběma Pražany.

Třetí remíza v řadě přišla s jedenáctou jízdou. V ní se Pavol Pučko vracel zpátky pro druhý motocykl, když z limitu zbývala jen necelá půlminuta. Na ovále byl zpátky, když hodiny zobrazovaly poslední trojku. Pohled na startmaršála s černou vlajkou v ruce bylo to poslední, co z rozjížďky s číslem jedenáct viděl.„Předtím nebyl s motorkou problém, ale teď nechytla,“ vysvětloval pražský junior. „V tý druhý jsem to měl dolitý, ale najednou suchý.“

Zatímco Matěj Kůs mířil za dalším suverénním vítězstvím, Mariusz Puszakowski s Michalem Dudkem udrželi Slaný na dvoubodovém odstupu od Prahy. Jenže dobrým časům domácích už byl konec. V rozjížďce s číslem dvanáct Luboš Tomíček s Josefem Francem odvedli osamoceného Mariusze Puszakowskeho.

Praha zvýšila svůj náskok na šest bodů a dočkala se okamžité reakce ze strany Milana Macha. Slánský kouč zmobilizoval Martina Málka do role taktické rezervy rozjížďky s číslem třináct. Pavol Pučko měl opět honičku, když při vjezdu na ovál odložil svůj motocykl a pádil pro druhý. „Motorku jsme zprovoznili, ale najednou to zase nejelo,“ líčil. „Asi zápalko. Moje chyba, motorka má bejt‘ připravená.“

I když tentokrát časový limit stihnul, bylo mu souzeno skončit čtvrtý. Na čele opět úřadoval Matěj Kůs, jenž přehřměl cílem před Tomaszem Chrzanowskim a Martinem Málkem. Před dvojicí nominačních jízd bylo skóre 36:42 a ani jeden ze soupeřů neměl nic jisté.

Slaný začal útokem. Tomasz Chrzanowski skvěle vystihl okamžik startu čtrnácté jízdy a během čtyř kol před sebe nikoho nepustil. Michal Dudek byl vzadu, avšak v prvním oblouku se mu podařilo objet Luboše Tomíčka. Zdeněk Simota však protnul metu jako druhý. A jeho dva body s konečnou platností zabránilo Praze prohrát.

Slaný mohl dosáhnout maximálně remízy, kdyby ovšem jeho závodníci vyhráli poslední jízdu maximálním poměrem 5:1. v první zatáčce se však srazili Matěj Kůs a Martin Málek. „Kopla mě díra,“ popisoval slánský závodník. „Uhýbal jsem Puszakowskemu, Matěj také a já mu vlítnul do zadního kola.“

Jeho motocykl zničený motocykl museli do depa přinést hasiči. Úhony doznala také závodníkova přilba, takže Martin Málek startoval s utrženým kšiltem. Pražané však měli situaci pevně ve svých rukou. Matěj Kůs opět brilantně odstartoval. Josef Franc se zařadil za jeho záda.

Slánské duo Mariusz Puszakowski – Martin Málek bylo záhy ze hry. Svými pěti body ve spojení s jediným slánským upravili skóre na konečných 41:49. Vladimír Vopat zářil se zlatým věncem kolem krku. A žertoval na úkor Milana Macha, proč si cestou na zasedání jury svůj stříbrný laurel odložil.

Hlasy z depa
„Jedna jízda mi nevyšla,“ vyprávěl Matěj Kůs. „Dráha se změnila a motorka měla hodně výkonu. Jinak jsem nadmíru spokojenej‘. Jsme skoro v play-off. Do finále se dostaneme. Těším se na to.“

„Až na tu jednu jízdu paráda,“ přizvukoval Josef Franc svému kolegovi. „Včera jsme trénovali, dnes závodili a na motorce jsme nic nezměnili. Fungovalo to a co víc si můžu přát?! Ta nula mě mrzí, zkoušeli jsme zrychlit motorku, ale spíš jsme ji zpomalili. Poprvé mám letos radost ze závodů u nás. A jsme v play-off!“

„Na hovno,“ nezapadal Zdeněk Simota do optimistického pražského konceptu. „Prostě špatný, zkoušel jsem jeden motor. Nebylo to ono, skočil jsem na druhou motorku. V posledních třech jízdách to bylo lepší, ale stejně mi to nesedlo. Pojedu v pondělí Tomíčkův memoriál, vyhraju ho a zdar!“

„Co mám říct?,“ krčil rameny Martin Málek. „Horší začátek, byla hodně pokropená dráha. Špatně jsem ty první dvě jízdy startoval. Pak ale byly starty dobré a motorka jela dobře. Až ten závěr byl horší. Byl jsem hodně rychlý a neviděl, jak zpomalil. Kopla mě díra. Uhýbal jsem Puszakowskemu, Matěj také a já mu vlítnul do zadního kola. Mám zničenou motorku, ale přežili jsme ve zdraví. Bez kšiltu na přilbě se jezdí špatně, když svítí sluníčko. Škoda, že jsme prohráli, ale nějak se nám rozpadl mančaft.“

„Na začátku byla velká honička,“ ulevil si Michal Dudek. „Půl hodiny před tréninkem mi přivezli motor. Nešlo to nastartovat. Pak se to nastartovalo, ale zase to chcíplo. Ale nakonec jsem spokojenej‘. Sedm bodů navzdory všem problémům. I když udělat dva body navíc by bylo ještě lepší…“

„Byl jsem hodně šastný, že jsem konečně mohl pomáhat svým kolegům z týmu v extralize,“ svěřoval se Krzysztof Nowacki. „Jenže nic z toho nevyšlo, když jsem po svém pádu musel jet do nemocnice a závody tak pro mě skončily. Jednoznačně bych chtěl poděkovat za pomoc, které se mi v nemocnici dostalo. Dobře, že jsem si nic nezlomil, po příjezdu domů jsem byl ještě na konzultaci u svého lékaře a diagnóza je taková, že mám rozbitou patu a odřené chodidlo. Dobře, že to tak skončilo, 5. září závodím v Belgii. Doufám, že znovu dostanu pozvání na extraligový závod. Zdravím všechny fanoušky a zvu je na další závody.“

1. PSK Olymp Praha   49
Josef Franc 3 3 2 0 2 2 12(2)
Luboš Tomíček 1 E 3 1 3 0 8(2)
Zdeněk Simota 1 0 1 1 2 2 7(1)
Matěj Kůs 3 1 3 3 3 3 16
Pavol Pučko 3 2 0 M 0 5
Zdeněk Schneiderwind ml. 1 1
Jakub Fencl   DNR
 
2. AK Slaný   41
Tomasz Chrzanowski, PL 2 2 0 2 2 3 11
Krzysztof Nowacki, PL (ACCR) X – – – – 0
Martin Málek 0 1 3 3 3 1 0 11(2)
Mariusz Puszakowski 2 3 2 1 2 1 1 12(1)
Ondřej Veverka 0 – – – – 0
Michal Dudek 2 1 2 1 1 7(2)

Aktuální extraligová tabulka:

  závody skóre tabulkové body
1. Mšeno 7 336:303 12
2. Pardubice 6 279:273 8
3. Praha 7 327:316 6
4. Slaný 7 315:326 4
5. Plzeň 5 211:250 2

Vložená jízda 125 ccm:

Michal Průcha, Filip Šifalda, Jaroslav Drbal

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)