Jaroslav Petrák litoval jediné rozjížďky

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Svitavy – 21. srpna
Šestý podnik přeboru jednotlivců/družstev se dnes v tropickém odpoledni ve Svitavách stal kořistí Jaroslava Petráka. Pardubický matador neviděl cíl jako první v rozjížďce s číslem deset, v níž ho porazil Martin Gavenda. Ten nakonec v dodatkové jízdě odvedl Martina Málka a díky druhému místu uhlídal průběžné vedení o osm bodů před vítězným Pardubičanem. Václava Milíka připravil o šanci promluvit do boje o pódium jedině zadřený motor v první jízdě. Rozjezd musel určit také pořadí v oddělené klasifikaci týmů. V něm Martin Málek nedal šanci Václavu Milíkovi, takže Březolupy stále ještě mohou v posledních dvou kolech atakovat vedoucí Pardubice.

Nikdo nemá patent na samá vítězství
Startovní listina dnešního závodu původně čítala dvacet jmen. Jenže neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. A nyní si zasedlo na slánské závodníky. Roman Čejka si při utkání juniorské ligy s Chorvaty zlomil prst a s Michalem Dudkem se rozloučil motor už během úvodní jízdy šampionátu juniorských družstev.

Změna rozpisu pro dnešek, kdy se Tomáš Jůza a Zdeněk Vrba ocitli na místech náhradníků však byla poněkud překvapivá. A to tím spíše, má-li přebor filozofii, že závodit bude každý, kdo projeví zájem.

„Po pádu Čejky a odstoupení Dudka v pátek večer byl závod ve Svitavách bez dvou jezdců,“ vysvětluje Petr Moravec, předseda VV SPD. „V pětadvaceti jízdách měl mít jednu jízdu ve dvou a osm ve třech. Lubomír Vozár, pro kterého jsou Svitavy srdeční záležitostí, měl strach, aby se neopakoval personálně nepovedený první závod. Navrhl, že jednoho svého jezdce, u něhož měl obavy, aby svůj první start na technické zvládl, postaví do role náhradníka, pokud by odpadl ještě někdo. Na jeho návrh přistoupil pražský manažer, který do stejné role přidal Zdeňka Vrbu, jenž se vlastně vůbec nepřihlásil v daném termínu.“

Už rozjížďka s číslem jedna ve své podstatě napověděla už o dnešním vítězi. Po vylétnutí pásky se usadil na čele Jaroslav Petrák. Václav Milík byl ze jeho zády, avšak jeho útoky ustaly se třetím kolem, v němž musel odstavit svůj ztichlý motocykl. „Motor se zatáh‘,“ líčil v boxech. „Chtělo by to dohnat ztrátu, doufám, že to pojede.“

V rozjížďce s číslem čtyři mírně zaváhal Martin Gavenda. Vedoucí muž průběžné klasifikace se dostal do závodní akce poprvé od červnového evropského šampionátu ve Lvově. „Je to můj třetí závod za dva měsíce,“ poukazoval březolupský závodník, že soudruzi z NDR, udělali v termínovém kalendáři nějakou chybu. Nyní sice rychle reagoval na pohyb pásky vzhůru, jenže na protilehlé rovince byl rychlejší Martin Málek.

V úvodní sérii se dostali bodově nahoru také Pavol Pučko, triumfující ve druhé jízdě s náskokem roviny, a Krzysztof Nowacki. Také Polák neměl od MACEC Cupu příležitost usednou do sedla závodního stroje. A tak pilně proháněl motokrosový motocykl a běhal, aby se dnes mohl pochlubit ztrátou jedenácti kilogramů ze své váhy. Svitavský ovál mu v minulosti přinášel trápení a odřeniny, avšak dnes po odsunutí Zdeňka Schneiderwinda na trestnou čáru kvůli dotyku pásky vyhrál rozjížďku s číslem dvě stylem start – cíl.

Ve druhé sérii ovšem Jaroslav Petrák a Martin Málek na čele průběžné klasifikace osaměli. Pardubičan bez větších trablů vyhrál šestou jízdu. Za jeho zády Krzysztof Nowacki uhlídal poněkud rozevlátého Jakuba Fencla a Lukáše Hromádku. V osmé jízdě neměl Martin Málek prakticky žádné problémy inkasovat další trojku na úkor trojice juniorů.

Dopředu se však drali také Václav Milík a Martin Gavenda. Pardubický junior opanoval rozjížďku s číslem pět. V ní Tomáš Jůza dal najevo, že obavy o jeho zdraví, byly naprosto liché. Dva body mu sebral až defekt ve třetím kole. „Svíčka to není, možná cívka,“ mudroval v depu u svého stroje. „Chytne to a hned zase chcípne.“ Později přišel záhadě na kloub. „Vinutí zapalování se prostřelilo a dávalo to blesky do karteru.“ Další příležitost ke startu se mu naskytla až v poslední jízdě dne. Vyhrál ji, když vedení neopustil ani na sebekratší okamžik.

Na Martina Gavendu sice v rozjížďce s číslem sedm odstartoval Pavol Pučko, jenž si nejprve zapomněl v depu vestu. Jenže březolupský závodník ho podjel už v první zatáčce. Větší radost však měl v desáté jízdě. V ní totiž razantně sebral punc neporazitelnosti Jaroslavu Petrákovi. „Prokoučoval jsem start,“ pokrčil rameny. A že nikdo nemá patent na vítězství, se předtím přesvědčil Martin Málek. Toho odvedl Václav Milík.

Po dvaceti jízdách dvakrát nerozhodně
Pavol Pučko vyhrál dvanáctou jízdu před Krzysztofem Nowackim. Zvýšil tím počet vedoucích závodníků na čtyři. Osmi body se mohli vedle něho chlubit ještě Jaroslav Petrák, Martin Málek a Martin Gavenda.

Dopředu se ovšem dral i Václav Milík. A ve třinácté jízdě se postaral, že spoluvedení pražského juniora se stalo historií. Po perfektním startu ho už nikdo nedokázal dohnat. Zbytek triumvirátu leaderů ve čtvrté pětině podniku nemusel zaknihovat žádné ztráty.

Jaroslav Petrák vyhrál čtrnáctou jízdu ve velkém stylu. Stejně si počínal vzápětí i Martin Málek. Vladimír Višváder se spíše soustředil na udržení Krzysztofa Nowackeho a Jiřího Brummera v uctivé vzdálenosti. Nakonec se mu to stejně nepodařilo, protože mu v závěru třetího okruhu prasknul primární řetěz. „Bavili jsme se s mechanikem o babách a zapomněli pustit přimazávání,“ nešetřil sarkastickým humorem sobě vlastním.

Přitom ještě netušil, že dnes už na žádné body nedosáhne. V devatenácté jízdě vedl, avšak ve druhé zatáčce třetího kola upadl. Jakub Fencl pohybující se v bitevní vzdálenosti musel k zemi také. „Zase jsem myslel na baby,“ žertoval Vladimír Višváder, aby vzápětí zvážněl. „Nejel jsem naplno a na půl plynu nejde jezdit.“

Ani Martin Gavenda nezaváhal a velkým sólem v rozjížďce s číslem šestnáct dorovnal jedenáct bodů Martina Málka a Jaroslava Petráka. Poslední série začala ohnivě. Krzysztof Nowacki, jenž svou show nezapomínal na diváky, a Ondřej Veverka se srazili cestou na startovní rošt. Rozhodčí Jiří Juroška si však zachoval správný nadhled, takže po chvilce přijeli na rošt všichni čtyři borci.

Po vylétnutí pásky se v čele usadil Václav Milík, zatímco druhý Martin Gavenda bude po závodech mluvit o nepovedeném startu. Osud mu však poskytnul druhou šanci. Ve druhém kole upadl Ondřej Veverka a rozblikala se červená světla. Repete se však hrálo dle stejného scénáře. Václav Milík odstartoval a Martin Gavenda se musel smiřovat s druhou porážkou.

Jaroslav Petrák a Martin Málek se tak zbavili nepohodlného soka. V rozjížďce s číslem osmnáct však bylo na nich, aby určili majitele zlatého věnce. Ale co se nestalo. Zatímco Jaroslav Petrák mířil po skvělém startu nerušeně ke třem bodům a potažmo i celkovému triumfu, Martin Málek zůstal trčet za Pavlem Pučkem.

Martin Málek se pustil do boje. Vnější stopa ho ve druhé zatáčce už už poslala dopředu. Pavol Pučko však druhé místo uhájil. Březolupský borec ovšem ze svého tlaku nic neslevil a v prvním oblouku posledního kola se znovu ocitnul po Pražanově pravici. A na rovince se sunul před něho.

A mítink musel gradovat dvojicí rozjezdů. Lubomír Vozár a Josef Mizera se v žertu škorpili, který se pojede dříve. Pardubický kouč citoval řády, avšak nakonec velkoryse svolil, aby se dodatková jízda o určení pořadí týmů jela před rozhodujícím bratrovražedným bojem březolupských jezdců o stříbrný věnec.

Václav Milík šel s letem pásky dopředu, avšak Martin Málek ho zvnitřku úvodní zatáčky Vytlačil ven. „Na startu byly koleje a jí si vzal křivou,“ povzdechl si Václav Milík, jenž se posléze celá čtyři kola přesvědčil o obtížnosti předjíždění na svitavské dráze. O startu byl také druhý rozjezd. Lepší ho měl Martin Málek, který tak oplatil předchozí porážku Martinovi Málkovi. Z jeho úhlu pohledu bylo ovšem důležitější, že místo osmnácti tabulkových bodů bral dvaadvacet. Svůj náskok na vítězného Jaroslava Petráka upravil na osm bodů.

Hlasy z depa
„Na extraligu mě nedaj‘, to musím vyhrát ještě třikrát nebo podplatit trenéra (smích),“ žertoval Jaroslav Petrák. „Dneska dobrý, líbilo se mi to. Škoda třetí jízdy. Prokoučoval jsem start, moh‘ jsem mít plnej‘ počet. Vynahradil jsem si to v poslední jízdě. Dneska se mi to líbilo, nečekal jsem, že to vyjde. Stáhnul jsem body, což je dobrý. Rozhodnou ale Březolupy.“

„Dlouho jsem nejezdil,“ svěřoval se Martin Gavenda. „A tak jsem se sem těšil. Byl to můj třetí závod za dva měsíce. Dvě jízdy a mohlo bejt‘ maximum. Dvakrát se mi nevydařil start. A hlavně venek byl suchý a nebyla tam žádná rychlost. Rozhodnou Březolupy, tam už musím vyhrát. A kéž by byl titul. Letos moc nezávodím, tak bych si aspoň něco hodil do vitríny.“

„Velice dlouhé závody,“ komentoval Martin Málek. „Čtrnáct dnů jsem na tom neseděl a doplácím na techniku. Zůstal mi jen jeden motor. Chybí mi válce, snad se mi na mistrovství Evropy podaří něco sehnat. Mohlo být maximum, ale doplácel jsem na starty. Hodně to dlabalo a já měl problém to zkrotit. A na konci ještě ty dva rozjezdy. Jsem dost unavený.“

„Dobrá dráha,“ liboval si Václav Milík. „Lepší než v Pardubicích, víc to tady dlabe. Je to rozbitý a to mně vyhovuje. Bylo to dobrý až na tu první jízdu. Zadřel jsem motor, vzal si druhou, myslel jsem, že nebude rychlá, ale byla. Všechno dobrý až na ten rozjezd. Na startu byly koleje a já si vzal křivou. A tady se nedá předjet, když ten před tebou jede dobrou stopu.“

„Včera to bylo lepší,“ vrátil se Pavol Pučko k pardubickému závodu juniorských družstev. „Dnes to nebylo ono. Mrzí mě ta poslední jízda s Martinem Málkem. To jsem měl udržet. Nějak mi ale došly síly, ten třetí den za sebou se na mě podepsal. Udělal jsem chybu a už tam byl.“

„Začíná se mi dařit,“ pochvaloval si Krzysztof Nowacki. „Mohu se soustředit na cvičení, abych zhubnul a už mě nepřekážely následky zranění z roku 2007. Už jsem shodil jedenáct kilogramů a vidím efekt. Ze závodu jsem spokojený. Naposledy jsem startoval 18. června a to je více než dva měsíce. Jezdil jsem pouze na krosce. Dráha ve Svitavách pro mě byla vždy smolná, ale najednou to bylo dobré. Vzal jsem s sebou sestřenici Jagodu a pak jsem se smál, že se mnou musí teď jezdit jako maskotka, protože mi přinesla štěstí. Škoda, že moji kolegové z družstva nemohli jet. Dozvěděl jsem se, že si Roman zlomil prst na ruce, přeju mu rychlé uzdravení. Během závodů jsem dostal dvě napomenutí, že jsem dělal kolečka pro diváky po skončení jízdy. Nerozumím tomu, divákům přece také něco patří.“

1. Jaroslav Petrák, Pardubice 3 3 2 3 3 14
2. Martin Gavenda, Březolupy 2 3 3 3 2 13+3
3. Martin Málek, Březolupy 3 3 2 3 2 13+2
4. Václav Milík, Pardubice E 3 3 3 3 12
5. Pavol Pučko, Praha 3 2 3 2 1 11
6. Krzysztof Nowacki, Slaný (PL – ACCR) 3 2 2 2 1 10
7. Ondřej Veverka, Praha 2 2 2 2 X 8
8. Jakub Fencl, Praha 0 1 1 2 3 7
9. Jiří Brummer, Praha 1 2 1 1 2 7
10. Vladimír Višváder, Pardubice 2 1 3 E X 6
11. Jiří Lang, Plzeň 0 1 0 1 2 4
12. Zdeněk Schneiderwind ml., Praha 1 1 1 1 0 4
13. Tomáš Jůza, Pardubice (res) E 3 3
14. Jaromír Otruba, Plzeň 2 0 0 E – 2
15. Tomáš Kis, Březolupy (SK) 0 – 0 1 1 2
16. Zdeněk Vrba, Praha (res) 1 1 2
17. Lukáš Hromádka, Březolupy 1 0 0 E 0 1
18. René Vidner, Pardubice 1 E – E – 1

Vložené jízdy náhradníků:

I Tomáš Jůza, Zdeněk Vrba
II Zdeněk Vrba, Tomáš Jůza NS

Průběžné pořadí seriálu:

  PCE MŠE BŘE SVI PHA SVI TOTAL
  30.4. 1.5. 5.6. 12.6. 17.6. 21.8.  
1. Martin Gavenda, BŘE 22 14 22 25 16 22 121
2. Jaroslav Petrák, PCE 16 18 14 22 18 25 113
3. Martin Málek, BŘE 12 22 25 NS 25 18 102
4. Václav Milík, PCE NS NS NS 18 22 16 56
5. Vladimír Višváder, PCE 4 12 NS 14 14 6 50
6. Roman Čejka, SLA 7 10 16 16 1 NS 50
7. Pavol Pučko, PHA 3 7 12 NS 8 14 44
8. Ondřej Veverka, PHA 1 2 8 7 12 10 40
9. Jan Holub, PLZ 14 16 NS NS 10 NS 40
10. Michal Dudek, SLA 6 NS 18 10 4 NS 38
11. Jiří Brummer, PHA 0 5 3 12 0 7 27
12. Jakub Fencl, PHA 5 4 NS 5 3 8 25
13. Filip Šitera, MŠE NS 25 NS NS NS NS 25
14. Hynek Štichauer, PCE 25 NS NS NS NS NS 25
15. Krzysztof Nowacki, SLA 0 NS 4 8 NS 12 24
16. Zdeněk Schneiderwind ml., PHA 0 0 10 3 2 4 19
17. Tomáš Jůza, PCE 8 8 NS NS NS 3 19
18. Jaroslav Hladký, PHA 2 6 5 NS 6 NS 19
19. Michael Hádek, BŘE 18 NS NS NS NS NS 18
20. Zdeněk Vrba, PHA NS 3 6 NS 5 0 14
21. René Vidner, PCE NS NS 7 NS 7 0 14
22. Jaromír Otruba, PLZ 0 1 2 6 0 2 11
23. Zdeněk Simota, PHA 10 NS NS NS NS NS 10
24. Jiří Lang, PLZ 0 NS 0 NS 0 5 5
25. Jiří Vonásek, PLZ 0 0 1 4 NS NS 5
26. Tomáš Kis, BŘE NS NS NS NS NS 1 1
NC Lukáš Hromádka, BŘE NS NS NS NS NS 0 0
NC Karel Kadlec, PLZ NS NS NS NS 0 NS 0
NC Milan Čermák, MŠE NS 0 NS NS 0 NS 0
NC Pavel Fuksa, MŠE 0 0 NS NS NS NS 0
NC Luboš Velinský, PCE 0 NS NS NS NS NS 0

Poznámka: Zdeněk Schneiderwind ml. hostoval 12.6. za Březolupy.

Klasifikace družstev:

1. Březolupy 26 Martin Málek 13+3, Martin Gavenda 13
2. Pardubice 26 Jaroslav Petrák 14, Václav Milík 12+2
3. Praha 19 Pavol Pučko 115, Ondřej Veverka 8
4. Slaný 10 Krzysztof Nowacki 10
5. Plzeň 6 Jiří Lang 4, Jaromír Otruba 2

Aktuální tabulka klasifikace družstev:

  malé body velké body
1. Pardubice 158 26
2. Březolupy 158 25
3. Praha 114 17
4. Slaný 101 14
5. Plzeň 65 8

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)