Při Markéta Cupu se rozdávalo jako na Ježíška

Praha – 17. srpna
Čtvrté kolo Markéta Cupu pod sponzorskou patronací společnosti SMESTAV se včera uskutečnilo čtrnáct dnů po svém plánovaném termínu, který se utopil v záplavách dešové vody. V mnoha ohledech se stal jedním ze zlatých hřebů sezóny na malé dráze. Už jen kvůli počtu startujících, kterých do Prahy přijelo třináct. Ale také kvůli záplavě cen, které si závodníci odvezli domů. Nejvíc jich posbíral Michal Škurla. Vedle dvanácti bodů do celkové klasifikace, jimiž upevnil své celkové vedení, inkasoval také tisícikorunovou prémii za triumf v nadstavbové Ceně vydavatele magazínu speedwayA-Z.

Plné igelitové tašky, které dostávají všichni startující, jsou už při Markéta Cupu tradicí. Nyní k nim přibyli památeční vlaječky, které Radek Smetana nechal vyrobit u příležitosti svého závodu. Hlavní sponzor společně se svou manželkou připravili překvapení Zdeňku Schneiderwindovi. Jako poděkování za dlouhodobé úsilí při výchově nových adeptů plochodrážního sportu mu nechali upéct dort s fotografií.

Mnohonásobný šampión republiky a král mariánskolázeňského oválu se tak od včerejška může chlubit, že ho příznivci doslova a do písmene žerou. Po kulinářské specialitě se totiž jen zaprášilo. Zkrátka nepřišli ani Pavol Pučko, Jakub Fencl a Ondřej Veverka, kteří bavili publikum vloženými jízdami v sedlech horských kol. Odměnou jim vedle povzbuzování a potlesku z ochozů byly i čokolády. Michaela Krupičková zase jako jediná dívka ve startovním poli dostala podkovičku pro štěstí.

Miniovál přivítal závodníky poměrně těžkým povrchem po celonočních deštích. Dopoledne naštěstí pršelo jen sporadicky a tak se celkem třináct borců mohlo pustit do tréninku. Ten přinesl smůlu Lukáši Kovaříkovi, který musel kvůli mechanické závadě svou účast odpískat.

Zatímco se narychlo předělával rozpis, Filip Šifalda, František Klír a Patrik Zikán absolvovali svou první exhibiční jízdu. Nebylo jim ještě deset let, takže hlavní závod pro ně zůstal zatím uzavřený. Hned rozjížďka s číslem jedna přinesla překvapení, když se Patrik Mikel usadil před Davidem Štěrovským.

Jenže pardubický závodník nechtěl prodat svou kůži zadarmo. Jejich duel však skončil předčasně vzájemnou kolizí a pádem. Rozhodčí Milan Špinka, který naštěstí prve přestál bodnutí vosou bez alergické reakce, vyloučil březolupského závodníka. David Štěrovský si při repete připsal dva body. V dalším průběhu dodal stejnou sumu ještě třikrát. V žádném případě si nemohl stěžovat na pech při rozlosování startovních čísel, když v rozpise narazil dvakrát na chabařovického debutanta Jakuba Pospíšila.

Avšak rozjížďka s číslem patnáct pro něho byla prubířskou zkouškou ohněm. Na roštu na něho čekal Ondřej Smetana, avšak Pardubičan mu ukázal výfuk už záhy po vylétnutí pásky. Osmibodovým maximem se mohl pochlubit také Michal Škurla. Ve finále A prodloužil svou vítěznou šňůru, když odstartoval na Davida Štěrovského.

Ondřej Smetana měl ve finále B za společnici Michaelu Krupičkovou. Ta si musela jízdu o třetí místo doslova a do písmene vydřít. Po úvodním triumfu na stále se zlepšujícím Zdeňkem Holubem jí Michal Škurla v rozjížďce s číslem sedm naměřil rovinu.

Libereckou závodníci handicapovala skutečnost, že kvůli poruše musela závod absolvovat v sedle své druhé Yamahy s vodou chlazeným motorem. A ta se oproti prvnímu stroji o pár kilogramů těžší. Přesto se dvakrát dokázala probít před Dominika Hinnera. Ve finále B ji ale Ondřej Smetana před sebe nepustil ani na sebekratší okamžik.

Všech devět účastníků se na závěr představilo v nadstavbovém klání o Cenu vydavatele magazínu speedwayA-Z. K modrému papírku s obrázkem Františka Palackého vedla cesta přes vítězství v semifinálových jízdách. Ty postupně přinesly triumf Michalu Škurlovi, Davidu Štěrovskému a Ondřeji Smetanovi. Ve finále nezaváhal Michal Škurla a po Jakubu Fenclovi a Václavu Milíkovi se stal třetím vítězem této ryze finanční trofeje. Druhý protnul metu David Štěrovský, když Ondřeje Smetanu přibrzdil pád v úvodní zatáčce.

    E D C B A TOT
1. Michal Škurla, Praha 2 2 2 2         4 12
2. David Štěrovský, Pardubice 2 2 2 2         2 10
3. Ondřej Smetana, Mšeno 2 2 2 1       2   9
4. Michaela Krupičková, Liberec 2 1 2 2       1   8
5. Zdeněk Holub, Chabařovice 1 1 1 2     2     7
6. Patrik Mikel, Březolupy X 2 1 2     1     6
7. Dominik Hinner, Praha X 2 1 1   2       6
8. Jakub Pospíšil, Chabařovice 1 1 1 1   1       5
9. Martin Váňa 1 1 1 1 2         6

Poznámka: Lukáš Kovařík odstoupil ze závodu kvůli zadřenému motoru po tréninku.

Průběžné pořadí seriálu:

  15.4. 8.6. 29.6. 17.8. TOT
1. Michal Škurla 9 12 12 12 45
2. Ondřej Smetana 12 9 9 9 39
3. David Štěrovský 7 8 9 10 34
4. Zdeněk Holub 7 7 5 7 26
5. Michaela Krupičková 9 7 8 24
6. Dominik Hinner 3 5 6 6 20
7. Lukáš Kovařík 6 5 6 17
8. Patrik Mikel 8 6 14
9. Martin Váňa 6 6
10. Jakub Pospíšil 5 5

Vložené jízdy závodníků mladších deseti let:

I Filip Šifalda, František Klír, Patrik Zikán
II Filip Šifalda, Patrik Zikán, František Klír
III František Klír, Filip Šifalda, Patrik Zikán
IV Filip Šifalda, František Klír, Patrik Zikán

Cena vydavatele magazínu speedwayA-Z:

SMF1 Michal Škurla, Zdeněk Holub, Martin Váňa
SMF2 David Štěrovský, Jakub Pospíšil, Patrik Mikel
SMF3 Ondřej Smetana, Dominik Hinner, Michaela Krupičková
FIN Michal Škurla, David Štěrovský, Ondřej Smetana

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)