Mšeno si může už zítra zajistit vítězství v základní části

Pardubice – 10. srpna
Obhájcům loňského titulu zatím vychází v letošní extralize všechno dle jejich představ. Mšeno na dráze prohrálo jediný závod, který se však vzápětí změnil v duchu reglementů ve vítězství. Už zítra se může stát vítězem základní části, což mu garantuje výhodu domácího prostředí v semifinále a případně i ve finále play-off. Nebude to ovšem jednoduchá, protože jeho soupeř, ZP Pardubice, na svém domácí dráze prohrává jen velice nerad. Navíc dokázal Mšeno trápit při červencovém výjezdu a jeho případný triumf ho může udržet v boji o první příčku před nadstavbovými koly.

Touha po vítězné tečce
Pardubice musely opět slevit ze svého předsevzetí, že základní extraligovou část absolvují výhradně s českými závodníky. „Museli jsme tam dát dva cizince,“ řekl magazínu speedwayA-Z kouč Lubomír Vozár. „Štichi je dlouhodobě zraněný a Lukáš má pásový opar. Čekali jsme, jestli ho pustí doktor. A nakonec ho nepustil.“

A tak se ve vestě s bílým koníkem nakonec objeví stálý záskok pro podobné případy Matej Ferjan. Druhou zahraniční posilou bude Dán Jesper B. Monberg, když už Polák Adrian Gomolski svůj start odmítl s odůvodněním své účasti v dnešním utkání švédské ligy. Dánský borec v ní startuje také, avšak k pardubické pozvánce se postavil vstřícně. Při vzpomínce na jeho slánský výkon však nasazení Jespera B. Monberga vypadá jako jednoznačná posila.

„Vypadá to nabitě,“ okomentoval startovní listinu Lubomír Vozár. Zároveň si vzpomněl na svůj výjezd do Mšena, kde východočeský tým nebyl daleko od triumfu. A začal vypočítávat, co je třeba, aby se zítra mohli radovat právě oni. „Musí všichni zajet na sto procent, nesmí nikdo zklamat. Chtělo by to zítra opravdu dotáhnout do konce.“

Kromě zmiňovaných cizinců je pardubická sestava standardní. V základní části figurují Tomáš Suchánek a Aleš Dryml, juniory budou Václav Milík a René Vidner, zatímco Jaroslav Petrák bude znovu plnit úlohu náhradníka.

Pevná víra
Pakliže Mšeno promění svůj zítřejší sedmý start v letošní extralize v další triumf, je o vítězi základní části definitivně rozhodnuto. I kdyby však osud chtěl obhájce loňského triumfu poškorpit první porážkou,není nic ztraceno. Posledním vystoupením Mšena před play-off je totiž výjezd na plzeňské Bory. a západočeský tým letos dokázal porazit pouze citelně oslabený Slaný.

„Věřím si na každý závod, vždy mě znáš,“ nepřipustil Petr Vandírek ani stín pochybnosti o zítřejším výsledku. „Doma nás trápili, ale zítra uvidíme. Už od začátku jsme do letošní extraligy šli s tím, že chceme všechno vyhrát. A i kdyby ne, čeká nás už jen Plzeň.“

Nicméně na první pohled nevypadá jeho sestava tak nabitá jako obvykle. Z cizinců v ní figurují pouze Sebastian Ulamek a Maciej Janowski, jenž je překvapivě nasazen jako náhradník. O strategickém přínosu tohoto kroku se dá prozatím jen spekulovat, nebo mšenský kouč se obestřel závojem mlčení.

„Myslím, že je docela dobrá,“ řekl mnohoznačně na adresu své sestavy pro zítřejší mítink. Nebude v ní Tomáš Topinka, jehož závazky vůči King’s Lynnu připoutaly k Britským ostrovům. Zastoupí ho Vladimír Višváder, jenž sice někdy potřebuje delší rozjezd, avšak poté dokáže roztrhat všechny papírové předpoklady na maličké kousky. Tandem Jan Jaroš – Filip Šitera je tradicí, zatímco vedle Pavla Fuksy zaznamená na postu druhého juniora svou extraligovou premiéru Stanislav Pouznar.

Sestavy nahlášené dnes k 18:00:

ZP Pardubice: 1 Tomáš Suchánek
  2 Aleš Dryml
  3 Jesper B. Monberg, DK
  4 Matej Ferjan, H
  5 René Vidner
  6 Václav Milík
  7 Jaroslav Petrák
 
Grepl PDK Mšeno: 8 Jan Jaroš
  9 Filip Šitera
  10 Vladimír Višváder
  11 Sebastian Ulamek, PL
  12 Pavel Fuksa
  13 Stanislav Pouznar
  14 Maciej Janowski, PL

Foto: Pavel Loužecký