Včerejší sobota hodně napověděla o té nadcházející

Divišov – 1. srpna
Přesně týden po včerejší juniorce zaburácí v Divišově opět plochodrážní motory. Příští sobotu se na stadiónu pod bájným Blaníkem rozhodne o evropském mistru v soutěži juniorských družstev do devatenácti let. Přitom právě tato sobota byla pro výsledek dost určující. Semifinále v ukrajinském Červenogradu vyřešilo složení čtveřice týmů a k přímo nasazeným Čechům a vítězným Švédům z Nordenu dodalo Poláky a Ukrajince. A podnik domácího šampionátu rozhodl o složení českého nároďáku, jehož sestava bude oficiálně ohlášena v úvodních dnech nového týdne.

Milan Špinka měl jasno o třech jménech. Jan Holub, Václav Milík a Roman Čejka patří k naší absolutní juniorské špičce, navíc je letošní sezóna zastihla bez výraznějších výkonnostních výkyvů. V hledáčku reprezentačního kouče pro dvě zbývající volná místa zůstávali Pavol Pučko, Ondřej Veverka, Jiří Brummer a René Vidner.

Pavol Pučko se sice při obědě v hospodě na divišovském náměstí snažil celou situaci bagatelizovat, avšak o pár set metrů výše do kopečka neponechal nic náhodě. Prohrál pouze s Romanem Čejkou a Václavem Milíkem a pak už jen v dodatkové jízdě o stříbro s Janem Holubem.

Milana Špinku však příjemně zaskočil výkon Jakuba Fencla. Pražský závodník vyřešil své červnové nedorozumění s klubem, kdy se věnoval práci mechanika u Luboše Tomíčka, vynechal přebor na Markétě a pak se nevešel do nominace na mistrovství republiky juniorských družstev. Už loni však prokázal,že divišovský ovál je přesně dle jeho gusta. Včera si svým životním pátým místem v juniorce řekl o reprezentační vestu.

Zato jeho oba kluboví kolegové nebudou mít na poslední červencovou sobotu zrovna příjemné vzpomínky, by se snažili do nároďáku dostat. Ondřej Veverka si minulý týden při soustředění zahrál s kolegy rugby. Skončilo to však frakturou kloubu na dlani. Naléhal na svého otce Hynka tak dlouho, až ten vzal nůžky na plech a sádru z ruky svého syna odstranil.

Jenže, co čert nechtěl, Ondřej Veverka při akceleraci po startu rozjížďky s číslem deset nestihnul dát přední kolo na dráhu včas, aby mohl zatočit. A společně s Václavem Milíkem skončili v nafukovací bariéře. Motocykl pardubického jezdce odnesli do depa s pokrouceným ráfkem, Pražan skončil v sanitce.

Praštil se tam, kde mají muži nejcitlivější místo. Lékař závodu ho raději poslal na vyšetření do benešovské nemocnice. A nešastný Hynek Veverka usilovně přemýšlel, jak vysvětlí doktorce v benešovské nemocnici, kam se poděla sádra ze zápěstí jeho syna.

Jiří Brummer zadřel motor na startu šesté jízdy. Nezdál se mu ani rezervní a přestávky na opravu mantinelů využil, aby se svými mechaniky a Zdeňkem Schneiderwindem osadil do svého rámu další pohonný agregát. Cestou na rošt rozjížďky s číslem dvanáct ho všemožně zahříval, ale nakonec byl vyloučen kvůli chybějícímu krytu primárního řetězu.

Po závodech se Milan Špinka svěřil magazínu speedwayA-Z, že Václava Milíka, Jana Holuba a Romana Čejku v sobotu doplní Pavol Pučko a Jakub Fencl. Zároveň však zdůraznil, že oficiální vyjádření dodá až v nejbližších dnech. Reprezentační pětice by měla v Divišově ještě trénovat, aby si vyzkoušela dráhu také s novými tlumiči výfuku. Středeční extraliga mezi Slaným a Plzní však jejich trénink termínově komplikuje, takže se jedná o pondělí či čtvrtku.

Předpokládané složení českého národního týmu pro finále ME:

Václav Milík, Jan Holub, Roman Čejka, Pavol Pučko a Jakub Fencl

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)