Petr Křikava se rozloučil okázalou společenskou akcí

Slaný – 7. prosince
Hospoda v sokolovně má dnes zavřeno! Tato informace se šířila v sobotu odpoledne mezi štamgasty oblíbeného zařízení ve slánském Kvíčku. Petra Křikavu totiž nedávno vedení AK Slaný odvolalo z vedení SCM. A tak se kromě tradičního dopoledního bilancování sezóny po obědě konalo setkání, v němž se vzpomínalo na celou předchozí činnost střediska vzniklého před sezónou 2007.

Sokolovna ve Kvíčku měla v sobotu plochodrážní hosty
Jiří Benda vyprávěl o trialu i Shupě

Stačilo otevřít vstupní dveře do chodby, kde si otcové současných kolibříků dopřávali své cigaretky, a bylo jasné, že dobrá nálada je garantována. Alkoholické nápoje byly nabízeny za nehorázně nízké ceny stejně tak jako skvělé vepřové řízečky a kuřecí stehýnka. Nealko a sekaná byla na dům.

Všechno podstatné se ovšem úderem třetí hodiny začalo odehrávat v sousedním sále. U čelního stolu pod sokolským Na zdar zasedl sám Petr Křikava. Jeho procházka po úspěších SCM byla pořádně dlouhá. Nicméně dostalo se na pozvané hosty, mezi nimiž se objevili i bývalí závodníci, které v ochozech již běžně nepotkáte. Díky Jiřímu Bendovi, který sál bezvadně ozvučil, se červený mikrofon dostal ke všem přítomným.

Pavel Kuchař hovoří o svých začátcích na motocyklu, který mu postavil jeho otec

Jiří Benda přiblížil svůj příběh, kterak coby trialový soutěžák skončil coby producent motocyklů Shupa. Pavel Kuchař prostřední mu dal zapravdu. Připomněl dobu před čtyřiceti lety, když mu otec musel malý plochodrážní speciál postavit, aby jej vůbec dostal do sedla. O vzniku SCM se rozhovořil i František Kalina.

Petr Babička, který v dubnu 2004 vyhrál vůbec první závod stopětadvacítek u nás, pochopitelně musel čelit dotazu, jaké to tehdy v Pardubicích bylo. Zdeněk Vrba pohovořil o svém primátu v úvodním ročníku Markéta Cupu před jedenácti lety. Pochlubil se, že se napřesrok k motoristickému sportu vrátí při závodech automobilů do vrchu. Za svými závodními kariérami se ohlédli také Jiří Brummer a Ondřej Veverka.

Zdeněk Vrba vyprávěl o svých plánech pustit se do automobilových závodů do vrchu

Roman Čejka si nemohl rozpomenout, proč v září 2007 vezl do svitavské Cihelny láhev šampaňského. Vedle sedící Eduard Krčmář měl ovšem záhy jasno. Tehdy jej totiž porazil nejen ve vzájemné rozjížďce, ale vzápětí i v rozjezdu o vítězství a větší příděl tabulkových bodů a nakonec i v dodatkové jízdě o titul. V jedenácti letech a pěti měsících je dodnes nemladším plochodrážním mistrem České republiky vůbec.

Mikrofon doputoval i k dalšímu přítomným závodníkům. Slovo dostali Ondřej Smetana, Zdeněk Holub, Roman Mády, Petr Chlupáč a Pavel Kuchař. Nemlčeli ani otcové a další rodinní příslušníci plochodrážníků. Hodně slyšet byli Plzeňané. Vzhledem ke kvantitě a kvalitě zdejších kolibříků a nově vybudované minidráze by se totiž právě západočeská metropole mohla stát skvělou líhní talentů.

Mikrofon se dostal také k Petru Chlupáčovi a Romanu Mádymu

Za velkými okny mezitím padal soumrak. A skvělá zábava uvnitř zdí sokolovny se blížila ke svému konci. Poslední vytrvalci si dopřáli poslední sousta a doušky a pak se vydali ke svým domovům s pocitem příjemně prožité soboty.

Odleva Radek Smetana, Roman Čejka, Eduard Krčmář a Petr Babička

Foto: Eva Palánová

Pozvání Petra Křikavy přijali také Ondřej Veverka a Jiří Brummer