Výsledky polských lig nechaly leadery doma

Mšeno – 12. května
Zítřejší extraligový duel poprvé nabídne nový rozpis jinému než pražskému publiku. A poprvé nepojede pražský Olymp. Na programu je duel Mšena s Plzní. By se domácí netají touhou vyhrát pokud možno vše, o překvapení v extralize nebývá nouze. Oba týmy spojuje skutečnost, že jejich opory Piotr Protasiewicz a Patryk Dudek musely po prohrách v polské lize zůstat doma a trénovat.

Prohrát doma se ve Mšeně nenosí
„Vůbec si nepřipouštím, že bychom nevyhráli,“ netají se Petr Vandírek. „Nechci Plzeň podceňovat, ale kdybych přemýšlel, že bych měl doma prohrát, vykašlal bych se na to.“ Slova kouče celku, který na domácí dráze porazil favorizovaný Olymp nezní rozhodně jen tak do větru.

Místo Piotra Protasiewicze nastoupí Grzegorz Walasek, jenž shodou okolností před třemi lety pomáhal Plzni k jejímu druhému titulu v historii. Svou premiéru v českých ligách si odbude Maciej Janowski, jeden z nejslibnějších polských juniorů a někdejší kolega Filipa Šitery z polské Wroclawi.

V sestavě chybí Tomáš Topinka, jenž si minulý měsíc v Rye House zlomil lýtkovou kost. Jan Jaroš bude tím pádem v hlavní pětici stejně jako Filip Šitera, zatímco Vladimír Višváder letos oblékne poprvé mšenskou vestu v roli náhradníka. Juniory celku budou Pavel Fuksa a Milan Čermák.

Trapiči se budou snažit
„Budeme je chtít trápit,“ odmítá Leopold Klíma, předseda PK Plzeň, poraženecké nálady. „Chtěli jsme mít Patryka Dudka, ale prohráli a tak mu zakázali start. Rádi bychom Mšeno potrápili, uvidíme jak Holub.“

Plzeňský junior měl přesně před týdnem nepříjemný pád při druhém pokračování české juniorky na Borech. Vynechal dokonce liberecké semifinále mistrovství republiky jednotlivců. O jeho zítřejším startu se rozhodlo až dnes, kdy se v Plzni konalo soustředění juniorské reprezentace.

Jan Holub bude figurovat v hlavní sestavě, zatímco juniorská čísla ponesou Michael Hádek a Jiří Brummer. Nechybí ani ostatní Pražané zapůjčení na hostování, tedy Martin Gavenda, jenž má ve smlouvě zajištěno dokonce pět startů v základní části, a Pavel Ondrašík. Ten bude náhradníkem.

Rovněž Plzeň posílá do boje dva Poláky, kteří nejsou českému publiku neznámí. Slawomir Pyszny absolvoval za západočeský klub tři extraligy už loni. Piotr Dym zase v minulosti býval ikonou Mšena. Plzeň ho získala v roce 2007, ale první díl jejich spolupráce se shodou okolností bude konat až zítra.

Sestavy nahlášené dnes k 19:30:

Grepl PDK Mšeno: 1 Grzegorz Walasek, PL
  2 Jan Jaroš
  3 Filip Šitera
  4 Maciej Janowski, PL
  5 Pavel Fuksa
  6 Milan Čermák
  7 Vladimír Višváder
 
PK Plzeň: 8 Martin Gavenda
  9 Slawomir Pyszny, PL
  10 Jan Holub
  11 Piotr Dym, PL
  12 Michael Hádek
  13 Jiří Brummer
  14 Pavel Ondrašík