Filip Šitera ukojil svou touhu po novém pitbike

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Mšeno – 1. května
Filip Šitera se netajil touhou triumfovat v dnešním jedenáctém ročníku Memoriálu Emila Sovy ve Mšeně. Obvyklé motivační faktory navíc zvyšovala lákavá prémie za vítězství, pitbike z obchodu Františka Liebezeita. Proto se hnal britskou dálnicí na londýnské letiště, aby stihnul let na Ruzyň. A nakonec se vskutku stal králem Mšena, protože v osmi rozjížďkách ho pouze jednou porazil Martin Málek, a mohl usednout do sedla vyhraného minimotocyklu. O jeho triumfu v přeboru jednotlivců-družstev, jenž i ve svém druhém kole prokázal smysluplnost, nemohlo být ani pochyb. Na stupně vítězů se s ním postavili ještě Martin Málek a Jaroslav Petrák, který lišáckým výkonem dal jasně najevo, že na oválech ještě rozhodně nevykouřil svou poslední cigaretu. Klasifikaci družstev vyhrály Březolupy o jeden bod před Pardubicemi.

Vivat zkušenost
Mšeno přivítalo všechny příchozí novým vzhledem. Stromořadí lemující ovál vzalo přes zimní přestávku z bezpečnostních důvodů za své. Pohledy závodníků spíše poutal povrch závodní dráhy. Zpočátku se příliš nepředjíždělo a velikánským předpokladem úspěchu se stala jezdecká zkušenost. Oproti Pardubicím doznala startovní listina jisté ztráty. Krzysztof Nowacki odjel s horečkami domů. Zdeněk Simota si uvědomil, že pro postup do libereckého semifinále stačí jen výsledek z pardubických Čarodějnic. Chyběl i Michal Dudek, nicméně devatenáct závodníků nastoupilo k pětadvaceti jízdám po čtyřech na startu každé z nich.

Děravá a náročná dráha dokonale sedla gustu Filipa Šitery. Domácí borec podnikl dlouhou cestu z Coventry, kde mu včera zrušili mítink Elite League. V rozjížďce s číslem čtyři však hladce triumfoval před Janem Holubem, jenž v depu způsobil poprask díky svému nečekanému návratu od roštu kvůli špatné barvě povlaku.

Další dva triumfy Filipa Šitery na sebe nenechaly dlouho čekat. Jeho skvělý start v desáté jízdě se ukázal jako nesmírně důležitý, protože na dnešní dráze nenašel recept na předjetí ani Martin Málek. Stylem start – cíl Filip Šitera zvítězil rovněž v rozjížďce s číslem třináct před pražskými juniory.

Po třech pětinách mu počtem bodů mohl konkurovat jedině Martin Gavenda. Ten zahájil mítink nesmírně důležitou porážkou Jaroslava Petráka ve druhé jízdě. V deváté jízdě zase rychle v úvodním oblouku odstavil Vladimíra Višvádera a Pavla Pučka. Pražan sice po včerejším pardubickém pádu sotva chodil, ale na dráze útočil na slovensko-českého matadora jako lev. Rozjížďka s číslem osmnáct byla poměrně snadná a Martin Gavenda v ní vcelku snadno získal tři body.

V osmnácté jízdě se však vítězný kombajn Martina Gavendy zastavil. „Jedničky to bylo pomalé,“ komentoval svůj nepovedený start. „Než jsem se vymotal, byli rychlejší.“ Řeč je o Romanu Čejkovi a Janu Holubovi, kteří se po vylétnutí pásky dostali do vedení. Plzeňan častoval svého slánského soka jedním nájezdem za druhým. V prvním zatáčce posledního kola se skutečně dostal do vedení. Šlo o první předjížděcí manévr celého odpoledne.

Na závěr Martin Gavenda podlehl Filipu Šiterovi, který na něho odstartoval, a na stupně vítězů se nevešel. Stejně jako Janu Holubovi mu v konečném součtu scházel jediný bod. Zato Martin Málek a Jaroslav Petrák se dokázali vyvarovat jakýchkoliv chyb. Prohráli jen s Filipem Šiterou, Pardubičan navíc ještě s Březolupákem, takže stanuli na pódiu po jeho boku.

Obtížná dráha si dnes vybrala i své oběti. Jako první se poroučel k zemi Pavel Fuksa v rozjížďce s číslem pět. Držel druhé místo za Romanem Čejkou, avšak v první zatáčce třetího kola upadl. Pro jeho další účinkování se mu stala osudná osmá jízda. V ní musel odstoupit s prasklým zadním dílem rámu. Jiřímu Vonáskovi se zase během desáté jízdy obnovilo bolestivé zranění nohy.

Nejhůře dopadl Zdeněk Schneiderwind. Upadl při snaze vyhnout se ležícímu Tomáši Jůzovi v rozjížďce s číslem sedm. Zatímco Pardubičan přišel do depa po svých, s Pražanem zmizela sanitka do Mělníka. Stěžoval si na bolesti v noze, ale nakonec se ještě před koncem mítinku objevil na závodišti jenom s lehkým obvazem.

Plán změněný okolnostmi
Pavol Pučko na konci láteřil, že si skřípl prsty u ruky do drátů kola. V té chvíli ale netušil, co ho potká při Memoriálu Emila Sovy. Ten byl tradičně součástí prvomájového mšenského odpoledne, by letos dostal charakter nadstavbového klání. Dvoudenní maratón, v případě juniorů dokonce třídenní, se však odrazil na startovní listině.

Svou účast odmítl Jaroslav Petrák a posléze i Vladimír Višváder, místo něhož se na startu objevil Jaromír Otruba. Nechyběl ani Pavel Fuksa, jemuž půjčil svůj motocykl klubový kolega Milan Čermák.

Původní plán zahrnoval dvě jízdy v každé semifinálové skupiny, malé finále a rozhodující velké finále. V první skupině vyhrál nejprve Filip Šitera, avšak v druhé rozjížďce se nedokázal dostat přes Martina Málka. Jako třetí protnul pokaždé metu Roman Čejka, což se ukázalo jako rozhodující pro jeho postup do finále.

Ve druhé skupině neměl konkurenci Jan Holub, triumfátor v obou jízdách. V první rozjížďce se za jeho záda v první zatáčce protlačil Pavol Pučko. Ten byl za vedoucím Plzeňanem rovněž ve druhém případě. V posledním kole se však dostal do problémů na protilehlé rovince. V zatáčce před cílem se pokusil o útok, avšak skončil v bariéře.

S otřesem mozku byl převezen do nemocnice. Mezitím se organizátoři s ohledem na stále se prodlužující závod rozhodli zrušit malé finále. Velké finále přineslo sólo Filipa Šitery k velké radosti jeho přítelkyně Moniky, která se v sedle vyhraného minimotocyklu proháněla po depu. Jan Holub se ve druhé zatáčce natlačil pod druhého Martina Málka.

Hlasy z depa
„Byly to náročný, hrozně dlouhý závody,“ hodnotil Filip Šitera. „Včera mi zrušili Coventry. Musel jsem letět z Londýna a dálnice byla rozkopaná. Ani jsem moc nespal. Věřil jsem si, chtěl jsem to celý vyhrát. Dráha byla děravá a náročnější, ale mně to vyhovovalo.“

„Dlouhé, hrozně dlouhé,“ říkal Martin Málek. „Dráha byla náročná, dělaly se díry. Pak to ale bylo už lepší. Dneska jsem se šetřil spíš na zítřek. Chtěl jsem ve finále odjet, ale neměl jsem tak dobrý start. A bylo to taky po úpravě a moc to venkem nejelo. Trošku jsem to prokoučoval. První cena se mi líbila, škoda, že to nevyšlo.“

„Včera mě bolela páteř,“ posteskl si Jaroslav Petrák. „A dneska tomu dráha moc nepřidala. Bolí to, bere sílu. A žádný dopingy nemůžeme. Spokojenost, bedna. Dneska rozhodovaly zkušenosti. Člověk musel hodně, hodně přemejšlet, aby si nekomplikoval život. Bylo to na jistotu, žádný bláznění. Občas jsem se přistih‘, že jedu na tři čtvrtě plynu.“

„Dobrý nebo spíš chvalitebný,“ žertoval Jan Holub nad svým čtvrtým místem. „Ještě jsem moh‘ porazit Filipa. Nebylo daleko na bednu, ale stala se chyba. Ve třetí jízdě jsem měl špatnej‘ start. Přebor nejsou špatný závody, daj‘ se tu vyzkoušet věci na mistráky. Ale jako družstvo jsme moc šancí neměli. Budu to jezdit dál, každej‘ závod je dobrej‘.“

„Dneska nic moc,“ neskrýval Martin Gavenda své zklamání. „Dráha byla trošku divočejší. Dalo se to přežít. Škoda té čtvrté jízdy. Jel jsem z jedničky a bylo to tam pomalé. Nepodařilo se mi vyjet ven a než jsem se vymotal, byli rychlejší.“

„Jsem strašně spokojenej‘,“ netajil se Vladimír Višváder. „Mám jen strach, abych si nerozbil hubu. Zkušenosti hrajou roli, je to o zkušenostech. Ale stejně jsem si v poslední jízdě ve druhým kole dal do rozkroku, že mám kuličky až v mandlích. Nemůžu ani mluvit.“

1. Filip Šitera, Mšeno 3 3 3 3 3 15
2. Martin Málek, Březolupy 3 2 3 3 3 14
3. Jaroslav Petrák, Pardubice 2 3 2 3 3 13
4. Jan Holub, Plzeň 2 3 1 3 3 12
5. Martin Gavenda, Březolupy 3 3 3 1 2 12
6. Vladimír Višváder, Pardubice 2 2 3 3 2 12
7. Roman Čejka, Slaný 3 2 2 2 2 11
8. Tomáš Jůza, Pardubice 3 X 2 1 3 9
9. Pavol Pučko, Praha 1 1 3 2 2 9
10. Jaroslav Hladký, Praha 2 3 0 2 1 8
11. Jiří Brummer, Praha 1 2 2 2 1 8
12. Jakub Fencl, Praha 1 2 2 0 2 7
13. Zdeněk Vrba, Praha 1 0 1 2 0 4
14. Ondřej Veverka, Praha E 1 1 1 1 4
15. Jaromír Otruba, Plzeň 0 0 1 1 1 3
16. Zdeněk Schneiderwind ml., Praha 2 F/R – – – 2
17. Milan Čermák, Mšeno 0 1 R 0 F 1
18. Jiří Vonásek, Plzeň E 1 – – – 1
19. Pavel Fuksa, Mšeno F E – – – 0

Průběžné pořadí seriálu:

  PCE MŠE TOTAL
  30.4. 1.5.  
1. Martin Gavenda, Březolupy 22 14 36
2. Martin Málek, Březolupy 12 22 34
3. Jaroslav Petrák, Pardubice 16 18 34
4. Jan Holub, Plzeň 14 16 30
5. Filip Šitera, Mšeno NS 25 25
6. Hynek Štichauer, Pardubice 25 NS 25
7. Michael Hádek, Březolupy 18 NS 18
8. Roman Čejka, Slaný 7 10 17
9. Vladimír Višváder, Pardubice 4 12 16
10. Tomáš Jůza, Pardubice 8 8 16
11. Pavol Pučko, Praha 3 7 10
12. Zdeněk Simota, Praha 10 NS 10
13. Jakub Fencl, Praha 5 4 9
14. Jaroslav Hladký, Praha 2 6 8
15. Michal Dudek, Slaný 6 NS 6
16. Jiří Brummer, Praha 0 5 5
17. Zdeněk Vrba, Praha NS 3 3
18. Ondřej Veverka, Praha 1 2 3
19. Jaromír Otruba, Plzeň 0 1 1
NC Zdeněk Schneiderwind ml., Praha 0 0 0
NC Milan Čermák, Mšeno NS 0 0
NC Jiří Vonásek, Plzeň 0 0 0
NC Pavel Fuksa, Mšeno 0 0 0
NC Luboš Velinský, Pardubice 0 NS 0
NC Jiří Lang, Plzeň 0 NS 0
NC Krzysztof Nowacki, PL (ACCR) – Slaný 0 NS 0

Klasifikace družstev:

1. Březolupy 26 Martin Málek 14, Martin Gavenda 12
2. Pardubice 25 Jaroslav Petrák 13, Vladimír Višváder 12
3. Praha 17 Pavol Pučko 9, Jaroslav Hladký 8
4. Plzeň 15 Jan Holub 12, Jaromír Otruba 3
5. Slaný 11 Roman Čejka 11

Aktuální tabulka klasifikace družstev:

  malé body velké body
1. Březolupy 62 9
2. Pardubice 61 9
3. Praha 44 6
4. Plzeň 36 3
5. Slaný 36 3

11. Memoriál Emila Sovy:

      FIN
semifinálová skupina A:      
1. Martin Málek, Březolupy 3 4 7 3.
2. Filip Šitera, Mšeno 3 4 7 1.
3. Roman Čejka, Slaný 2 2 4 5.
4. Jiří Brummer, Praha 1 1 2  
5. Jaromír Otruba, Mšeno 0 0 0  
 
semifinálová skupina B:      
1. Jan Holub, Plzeň 4 4 8 2.
2. Pavel Fuksa, Mšeno F 3 3 4.
3. Pavol Pučko, Praha 3 F 3  
4. Martin Gavenda, Praha 1 2 3  
5. Jakub Fencl, Praha 2 1 3  

Poznámka: malé finále bylo vzhledem k vývoji závodu zrušeno

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)