Hynek Štichauer zajistil vítězné double

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Pardubice – 30. dubna
Hynek Štichauer připouštěl, že dnešní čarodějnický plochodrážní večer v Pardubicích byl pro něho poněkud stresující. Letos poprvé se představil v Čechách a navíc úvodní závod přeboru jednotlivců-družstev pro něho znamenal jedinou možnost pro postup do libereckého semifinále mistrovství republiky jednotlivců. Nakonec neměl pražádné důvody k obavám. Teprve v rozjížďce s číslem dvaadvacet našel přemožitele v osobě Martina Málka. Tomu vzápětí vrátil porážku v dodatkové jízdě, která měla určit vítěze v oddělené klasifikaci družstev. Druhý v jednotlivcích byl Martin Gavenda, když v dalším rozjezdu předjel Michaela Hádka. Ten nakonec neviděl cíl vinou upadlé elektrody na svíčce.

Plochodrážní orgie
Šampionát se slovy jednotlivci a družstva v jednom názvu může být na první pohled obtížně pochopitelný. Přitom se však jeví konečně jako první účinný lék na jezdecké úbytě české plochodrážní scény. Dává totiž šanci pravidelně závodit komukoliv, kdo se přihlásí. Formule individuálního závodu s nejlepšími dvěma tvořícími výsledek družstva nelimituje žádného závodníka klubovou strategií.

Připočteme-li olbřímí parametry svítkovské dráhy, nepřekvapí rozpis pro pětadvacet účastníků na stejný počet rozjížděk s pěti borci na startu každé z nich. Nepřijeli sice Slováci, kteří se na poslední chvíli přihlásili, aby se po pár hodinách zase stejně rychle omluvili. Nicméně své motocykly v depu složilo neuvěřitelných třiadvacet startujících.

Motivaci navíc zvyšovala fakt, že úvodní závod seriálu měl určit šest majitelů posledních volných míst v libereckém semifinále. To vedlo k účasti Hynka Štichauera a Zdeňka Simoty, jenž by za normálních okolností chyběli. Protože v závodě startovali už jistí semifinalisté a v případě Martina Málka dokonce finalista, pořadí šesti postupujících nemuselo nutně kopírovat výsledky podniku.

V průběhu večera se projevil také handicap rozpisu pro pět závodníků. Přijít o tři nebo dokonce o čtyři body znamenalo vesměs velký handicap. A jak se záhy ukázalo, stálo to pěkných pár míst v závěrečné klasifikaci, o stupních vítězů ani nemluvě. Jako pádný důkaz mohl posloužit Martin Málek.

V rozjížďce s číslem tři se probil přes v první zatáčce přes Jaroslava Petráka za záda vedoucího Jana Holuba, avšak ve čtvrtém kole musel zastavit se zadřeným motorem. Podobně se vedlo i Zdeňku Simotovi v deváté jízdě. Po rychlém startu ho sice předčil Martin Gavenda, avšak druhou příčku mu nakonec vzala prasklá hadice přívodu paliva. Naštěstí se tak stalo v poslední zatáčce, takže se pražský borec doploužil do cíle aspoň pro jeden bod.

Motor zadřel Jaroslav Hladký. Avšak Zdeněk Schneiderwind ho už v osmnácté jízdě nedokázal ohrozit, protože byl dost daleko. Vladimír Višváder zase v rozjížďce s číslem dvacet jedna odmítal pustit Martina Gavendu do čela až do úvodního nájezdu druhého kola. V cíli ho ovšem místo třech bodů za druhé místo čekala diskvalifikace za ztracený deflektor. „Budu tam muset dát houževnatý štefty,“ bral situaci se šibalským úsměvem.

Během závodu odpadl pouze Krzysztof Nowacki. Slánský bojovník prožívá smolný počátek sezóny. Při tréninku v Leszně přišel při havárii o nový motor. Další trénink padl vinou hustého deště. Navíc ho dneska trápila devětatřicetistupňová horečka. Svůj box vyklidil už po druhé sérii. A to ještě netušil, že mu lékař doma zjistí zápal plic.

Jediným rušivým momentem vcelku pohodového večera se stal pád Pavla Pučka. Pražan si to v první zatáčce rozjížďky s číslem šestnáct namířil rovnou do nafukovacího mantinelu. „Byl tam Čintara (přezdívka Vladimíra Višvádera – pozn. redakce) a tak jsem to dal trošku ven a on si o mě škrtnul,“ líčil Pražanův pád Roman Čejka sotva se vrátil do depa.

S další zkazkou přispěchal David Štěrovský. Pardubický stopětadvacítkář se činil v boxu Pavla Pučka coby mechanik. „Řek‘ mi, a hned připravím druhou motorku,“ líčil. Aktér děsivého pádu mezitím utekl z ošetřovny a bez problémů dojel při repete jako druhý za Vladimírem Višváderem.

Receptem na stupně vítězů se stala vyrovnanost. V tomto ohledu dlouho neměli konkurenci Hynek Štichauer a Michael Hádek. Oba bez větších problémů zvítězili v prvních třech ze svých pěti rozjížděk. Vítěznou šňůru jednoho z nich měl přestřihnout jejich vzájemný střet v rozjížďce s číslem sedmnáct.

Oběma však vypálil rybník Zdeněk Simota, který po vylétnutí pásky vypálil dopředu. Hynek Štichauer ho objel v první zatáčce, avšak Michael Hádek zůstal trčet na třetím místě. Když v poslední pětině Hynka Štichauera před sebe nepustil Martin Málek, nemohlo to v žádném případě zvrátit celkový triumf pardubického závodníka. Michael Hádek triumfoval v poslední jízdě stylem start – cíl, avšak přesto jeho skóre vyrovnal Martin Gavenda.

Moravan v pražských službách dojel nejhůře dvakrát druhý, když ho vedle Hynka Štichauera odvedl i Jan Holub. V rozjezdu byl druhý za svým plzeňským sokem, avšak se svým postavením se nesmířil. V první zatáčce třetího kola se posunul dopředu vstříc stříbrnému věnci. Michael Hádek vzápětí zastavil vinou upadlé elektrody zapalovací svíčky.

Do rozjezdu se dostal i Hynek Štichauer. Pardubice a Březolupy totiž měly stejný počet bodů v klasifikaci družstev. Moravský tým vyslal na start Martina Málka, by jeho body nebyly do týmové klasifikace brány v potaz. Přitom právě on mohl dopřát obhájci titulu triumf. Po vylétnutí pásky se ujal vedení, avšak Hynek Štichauer byl ve střehu. A ve třetím kole se v první zatáčce protáhl pro první místo.

Čarodějnický večer slynul samými pozitivy. Mezi jinými k nim patří i ostrý debut Tomáše Jůzy. Po letech tréninku ve svých osmadvaceti absolvoval svůj první závod. A svou první jízdu dokonce vyhrál před Pavlem Pučkem, Zdeňkem Schneiderwindem a Pavlem Fuksou. Na závěr se mohl radovat z postupu do semifinále mistrovství republiky jednotlivců!

Hlasy z depa
„Byly to stresový závody,“ připouštěl Hynek Štichauer. „Nejsem tady, jsem v Anglii. Nemám odzkoušenej‘ motor a na internetu jsem viděl, že kluci tady jedou dobře. Skákal jsem z motorky na motorku, hrabal se v nastavení. Jsem rád, že ten motor nakonec nestál za hovno. Je to odbytý, jdem‘ dál, teď je semifinále.“

„Spokojenost je veliká,“ pochvaloval si Martin Gavenda. „Nestěžuju si. K vítězství chyběl kousek, třeba se to vybvrbí. Starty nic moc, doháněl jsem to, co to šlo zezadu. Jelo to suprově. V rozjezdu jsem původně chtěl jen odstartovat. Ale doháněl jsem ho, zkusil předjet a podařilo se.“

„Čekal jsem, že to bude lepší,“ netajil se Michael Hádek. „Hledal jsem se na tý dráze. A nenašel se. Děkuju panu Drymlovi, že mi poradil. Pak už to bylo rychlejší, ale nepodařilo se. Ta jedna jízda byla znát, to už byli jiný lidi. Byli to střelci. Snaha byla, ale vyhrát se nepodařilo.“

„Byl to můj první závod,“ netajil se Jaroslav Petrák. „Dařilo se, bodovali jsme a nenechali doma nic náhodě. Myslel jsem si, že začátek sezóny bude horší bez tréninku. Závody jsem jel na novým motoru a dařilo se, nemůžu nechat družstvo ve štychu.“

„Dneska dobrý,“ hodnotil Martin Málek. „Akorát mě trošku v první jízdě zklamal motor. Ale stejně se mi nelíbil a tak aspoň nebude zavazet v rámu. Na začátku jsme měli trošku honičku přesednout na druhou motorku, přehodit kola a vše, co s tím souvisí. Pak to dobře nejelo jako první motorka. Nakonec jsem to vychytal a jelo to pěkně. V rozjezdu jsem měl hlavně oholenou gumu. Hlídal jsem Hynka, udělal jsem chybu, ale dobře jsem si zazávodil.“

„Byl to můj první závod sezóny,“ říkal Vladimír Višváder. „Bavil jsem se. Minulej‘ tejden jsem jezdil pětihodinovku cross country. Vyřídil jsem si z toho zápěstí a chytal křeče do stehen. Všichni jeli na kroskách, ale já na Hondě Transalp. Dneska jsem se bavil, škoda toho deflektoru, musím tam dát houževnatý štefty.“

1. Hynek Štichauer, Pardubice 4 4 4 4 3 19
2. Martin Gavenda, Březolupy 3 4 3 4 4 18+3
3. Michael Hádek, Březolupy 4 4 4 2 4 18+E
4. Jaroslav Petrák, Pardubice 3 3 4 3 4 17
5. Jan Holub, Plzeň 4 3 4 1 4 16
6. Martin Málek, Březolupy E 4 3 4 4 15
7. Zdeněk Simota, Praha 4 1 4 3 3 15
8. Tomáš Jůza, Pardubice 4 2 3 3 3 15
9. Roman Čejka, Slaný 2 3 3 2 3 13
10. Michal Dudek, Slaný 2 2 2 4 2 12
11. Jakub Fencl, Praha 1 3 2 3 3 12
12. Vladimír Višváder, Pardubice 2 4 1 4 ex 11
13. Pavol Pučko, Praha 3 1 2 3 2 11
14. Jaroslav Hladký, Praha 3 3 2 2 0 10
15. Ondřej Veverka, Praha 3 1 3 1 1 9
16. Pavel Fuksa, Mšeno 1 2 1 2 2 8
17. Jiří Brummer, Praha 1 1 2 2 2 8
18. Luboš Velinský, Pardubice 2 2 1 1 1 7
19. Jiří Lang, Plzeň 1 2 0 1 1 5
20. Zdeněk Schneiderwind ml., Praha 2 X 0 1 0 3
21. Jiří Vonásek, Plzeň E 0 1 0 1 2
22. Jaromír Otruba, Plzeň 0 0 1 0 0 1
23. Krzysztof Nowacki, PL (ACCR) – Slaný R 1 – – – 1

Poznámka: Vladimír Višváder byl ze druhého místa rozjížďky s číslem jednadvacet vyloučen za ztrátu deflektoru.
Mítink byl kvalifikačním podnikem pro semifinále mistrovství republiky jednotlivců v Liberci. Šest postupových míst si vyjeli Hynek Štichauer, Zdeněk Simota, Tomáš Jůza, Roman Čejka, Michal Dudek a Jakub Fencl.

Průběžné pořadí seriálu:

  PCE TOTAL
  30.4.  
1. Hynek Štichauer, Pardubice 25 25
2. Martin Gavenda, Březolupy 22 22
3. Michael Hádek, Březolupy 18 18
4. Jaroslav Petrák, Pardubice 16 16
5. Jan Holub, Plzeň 14 14
6. Martin Málek, Březolupy 12 12
7. Zdeněk Simota, Praha 10 10
8. Tomáš Jůza, Pardubice 8 8
9. Roman Čejka, Slaný 7 7
10. Michal Dudek, Slaný 6 6
11. Jakub Fencl, Praha 5 5
12. Vladimír Višváder, Pardubice 4 4
13. Pavol Pučko, Praha 3 3
14. Jaroslav Hladký, Praha 2 2
15. Ondřej Veverka, Praha 1 1
16. Pavel Fuksa, Mšeno 0 0
17. Jiří Brummer, Praha 0 0
18. Luboš Velinský, Pardubice 0 0
19. Jiří Lang, Plzeň 0 0
20. Zdeněk Schneiderwind ml., Praha 0 0
21. Jiří Vonásek, Plzeň 0 0
22. Jaromír Otruba, Plzeň 0 0
23. Krzysztof Nowacki, PL (ACCR) – Slaný 0 0

Klasifikace družstev:

1. Pardubice 36 Hynek Štichauer 16+3, Jaroslav Petrák 17
2. Březolupy 36 Martin Gavenda 18, Michael Hádek 18, Martin Málek 2 v rozjezdu
3. Praha 27 Zdeněk Simota 15, Jakub Fencl 12
4. Slaný 25 Roman Čejka 13, Michal Dudek 12
5. Plzeň 21 Jan Holub 16, Jiří Lang 5

Aktuální tabulka klasifikace družstev:

  malé body velké body
1. Pardubice 36 5
2. Březolupy 36 4
3. Praha 27 3
4. Slaný 25 2
5. Plzeň 21 1

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)