Podzim bude pestrobarevný také po plochodrážní stránce

Matka příroda spolu se slunečními paprsky umí z podzimu vyčarovat neskutečně barvené období. Nuda před nadcházející zimou však nebude ani na našich oválech. Změny v kalendáři a další novinky jsou totiž evidentně k lepšímu. První je na řadě již příští neděli. Protože po rekonstrukci pražské Markéty se stavební stroje pustili i do kopřivnického Letního stadiónu, v souvislosti s českým kolem poháru přátelství přišel na řadu Divišov a plán C. Čeká nás ale opět Štětí, Letňany a také nové plochodrážní knihy.

 

Pohár přátelství v Divišově

Divišov uvidí ještě jeden závod na velké a jeden na malé dráze

Pohár přátelství se v Divišově uskuteční den po závěrečném finále mistrovství republiky jednotlivců v Březolupech, tedy v neděli 13. října. V půli desátého měsíce se stmívá docela brzy, proto byl začátek stanoven již na třináctou hodinu.

Umělé osvětlení bude sice na Markétě nahrazeno novým, nicméně rychlá přeinstalace toho stávajícího na divišovský stadión je přece jen žertem. Utopií však není fakt, že by někdy v budoucnu mohlo osvětlovat jinou plochodrážní trať. Určitě ne v Kopřivnici, protože projekt přestavby zdejšího stadiónu se světly počítá. Končit by se mělo napřesrok v červnu. Radnice prozatím v otázce finanční podpory plochodrážníkům hodila jen hodně okousanou kost.

 

Štětí blízko realizaci

Jakub Exler, Vojtěch Šachl, Miloslav Čmejla a Bruno Belan na štětském pódiu před rokem

Ale nazpět na pevnou zem. Miloslav Čmejla se i nadále realizuje i jako pořadatel. Ledy v Račicích mu podruhé nevyšly vinou počasí, ale druhý závod plochodrážních stopětadvacítek ve Štětí je proklatě blízko realizace. Termín byl předběžně stanoven na středu 16. října a hlavní organizátor apeluje na všechny kolibříky, aby včas na mítink přihlásili.

 

Konec kolibříků v Divišově

Cena vydavatele speedwayA-Z 2018: Vojtěch Šachl, Jen Jeníček, Bruno Belan a Vojtěch Zamazal

Protože pardubický MACEC Cup nad ránem soboty 19. října doprovodí také stopětadvacítky, pohárový seriál PRO-TEC Speedway Mini Cup přišel o jeden mítink ve stejném datu. Nevyvrcholí proto v neděli na malé Markétě, ale v Divišově. Vzhledem ke společenským povinnostem plzeňských závodníků a především jejich doprovodu se zřejmě začne později než v obligátních deset.

Přesný začátek je prozatím ve hvězdách, ale jisté je, že po finále A se bude pokračovat. Cena vydavatele speedwayA-Z je již domluvena. A mě druhý den čekají padesáté narozeniny, možná dojde i na okázalejší aranžmá. Ať tak či onak, ve hře je zatím určitě tradiční tisícovka pro vítěze a pěkný pohár. Rovněž dcera Tonička si prohlíží pokladničku ve tvaru sovičky, z níž určitě vypadnou korunky na její pohárek pro nejmladší závodníky.

 

Loučení v Kostěnicích

V Kostěnicích nikdy nejsou skoupí v otázce cen

Za tři týdny se už bude sezóna s devatenáctkou na konci letopočtu jednou provždy stěhovat do vzpomínek a archívů historiků. Tradičně okázale se s ní rozloučí v Kostěnicích. Jejich rozlučka je na pořadu soboty 26. října, přičemž se začíná až od čtrnácti hodin.

Přítomní by měli být všichni místní hobíci, ale dozajista se dostaví také střelci s licencemi. Jízdy ve dvou sice ubírají na atraktivnosti, ale rozhodně přispívají k bezpečnosti. Po skončení závodu se budou po ovále projet i příchozí zájemci.

 

Výstava a knihy

Letos by měl Milan Špinka v Letňanech křtít knihu o sobě

Plochodrážní motory nepřestanou bouřit ani v listopadu. Bohužel tradiční akce v Lysé nad Labem se konat nebude, avšak stopětadvacítky budou mít svou premiéru na výstavě Racing Expo v pražských Letňanech.

Při této příležitosti se počítá s křtem knihy o Milanu Špinkovi, kterou sepsal Jiří Hájek. Aby toho čtení nebylo málo, borovanský praktický lékař a motoristický historik Věnceslav Černý každý den očekává telefonát z jisté českobudějovické tiskárny, že jeho publikace o jihočeské ploché dráze leží na expedici připravená k odběru. Inu, čeká nás krásný podzim!

Foto: Karel Herman, Martin Kořínek a Pavel Fišer