Pro INTERTEAM zřejmě žádné příště v extralize nebude

Třebusice – 25. září
Plochodrážníci AMK Žarnovica dlouho usilovali o postup do československé ligy, který jim unikal a unikal o neuvěřitelné vlásky. Dočkali se až v pětaosmdesátém, kdy kvalifikace byla zrušena a oni z první ligy postoupili přímo. Nicméně jen na sezónu. Poté na Žarnovicu dolehly těžké časy, nicméně vznik Speedway Clubu přinesl nejen oživení, ale i návrat do české extraligy v letech 2017 a 2018. Na sklonku loňské sezóny se však s naší vyšší českou soutěží Žarnovičané loučili. Naději na pokračování přinesla spolupráce s Vladimírem Vopatem a SC INTERTEAM přišel o skoro jasný titul až v závěru. Dle současných dispozic se však něco takového nebude minimálně příští rok opakovat, protože slovenské straně se do pokračování koalice příliš nechce.


Jaký je Váš názor?

Chyběl by Vám v extralize INTERTEAM, potažmo žarnovický klub?

View Results

Loading ... Loading ...

Žarnovické působení v extralize je samozřejmě závislé na osobě Martina Vaculíka

První jednání o možnosti zachovat spolupráci i pro sezónu se dvěma dvacítkami v letopočtu proběhla již před týdnem během posledního extraligového kola v Pardubicích.  Vrcholoví představitelé klubu při jednání s Vladimírem Vopatem deklarovali personální problémy.

Martin Vaculík, s nímž tým celý letošek stál, ale zároveň i padl z dvoubodového vedení až na bronzový stupínek, prý uvažuje o návratu do švédské ligy. Davida Pacalaje lákají Pardubice, jimž by v osobě Daniela Šilhána zbyl jediný junior. V podobném vztahu mají údajně být Jakub Valkovič a Slaný.

Závodní budoucnost ostatních žarnovických závodníků není zatím jistá. Žarnovický klub si přitom zakládal na nasazování vlastních závodníků, takže převaha ostatních borců mohla být frustrující nejen pro Jána Daniela. Své pochopitelně sehrála i kauza Zdeňka Holuba. Toho Markéta zkraje sezóny poměrně s lehkým srdcem pustila INTERTEAMu. Jenže on se rozjel k fantastické sezóně, v níž nebýt smůly mohl očuchávat dokonce zlatou medaili z mistrovství republiky jednotlivců. A ejhle, v půlce léta se objevil nazpět na pražské soupisce a celku z metropole pomohl k návratu na trůn.

Stažení Zdeňka Holuba do Prahy se ukázalo jako problém

Něco takového vnímají všichni lidé spojení s nadnárodním týmem bez ohledu, jsou-li z české či slovenské strany. Národnost však sehrála svou roli při financování žarnovických mítinků, jelikož tamní primátor není příliš nakloněný otevírat městskou kasu pro soutěž, kde startují profesionálové ze zahraničí.

Jakoby snad neslyšel o vrcholných fotbalových či hokejových soutěžích! i když na druhou stranu, zlí jazykové tvrdí, že jde o revanš za poslední volby, v nichž část Speedway Clubu nestála na jeho straně. Ať tak či onak, v žarnovických plánech na příští rok jsou mezi jinými závody ranku mistrovství světa a Evropy. A pokud se týká české ligy, tak potom ta první se svými odchovanci.

Vladimír Vopat zatím úplně myšlenku svého extraligového týmu nezavrhl, nicméně po partnerovi se musí ohlédnout někde jinde. Není přitom vyloučeno, že by v české extralize 2020 mohla závodit jen tři družstva. I něco takového tu bylo, v roce 2014, kdy zněla labutí píseň systému dvojutkání.

Foto: Karel Herman