Po pěti měsících začne jít do tuhého až dnes v šestnáct hodin

Plzeň – 11. září
Ruku na srdce, kdo z vás přesně ví, co dělal v půlce dubna? Elitní čeští plochodrážníci však odpovědí bez váhání, že na pražské Markétě bojovali o letošní titul mistra republiky. A že to bylo finále, na něž nejde zapomenout! Eduard Krčmář spadl hned při svém prvním výjezdu na ovál, Josef Franc se zase nestačil divit, jak rychle můžou uběhnout dvě minuty. Spokojený mohl být jen Václav Milík a to tak, že maximálně, protože s patnácti body by to jinak ani nešlo. Jenže duben byl v dubnu a dnes je dnes a druhé finále se jede od šestnácti hodin na plzeňských Borech.


Tipujte:

Označte trojici, která dnes stane v Plzni na pódiu?

View Results

Loading ... Loading ...

Zdeněk Holub je prozatím mužem číslo dvě

To je revoluce, Sire! Takovou větu Václav Milík neuslyší. Jednak si se svým technickým týmem taká, jednak navzdory svému těžko zpochybnitelnému postu české jedničky již druhým rokem po sobě není šampión. On, nýbrž Josef Franc. Pravda, předloni měl Pražan snazší roli, když Pardubičan jel velkou cenu v Toruni, ale loni šlo v tomto ohledu o naprostou fair play.

A tak je Václav Milík sám mezi hordami útočícími na brány Bastily českého šampionátu, ačkoliv je v zaběhnutých pořádcích jediným kamenem, který v první trojce zůstal na svém místě. S patnácti pražskými body nemohl prozatím udělat víc. A přesto má na hrotu aktuální klasifikace slušný náskok, protože kromě něho bylo pole finalistů na Markétě dost vyrovnané.

Jan Kvěch živí nejvyšší ambice

Zdeněk Holub na své historicky nejlepší pozice v nejstarším motoristickém šampionátu země na Václava Milíka ztrácí tři body, Jan Kvěch čtyři a Ondřej Smetana dokonce pět! Dále je to ještě horší Eduard Krčmář, Josef Franc, Martin Málek a Zdeněk Simota, jimiž se elitní osmička uzavírá, disponují devíti body.

Již za pár hodin ovšem může být všechno jinak. Vždyť i Václav Milík si dobře pamatuje březolupské finále z roku 2014. Před pár dny při své návštěvě kolibříků na malé Markétě vyprávěl, kterak si ustlal, jeho náskok se rozplynul jako dým z podzimního ohníčku a on musel do stále opakovaného rozjezdu s Josefem Francem a Matějem Kůsem.

Divokou kartu na plzeňský závod dostal Hynek Štichauer, jehož v Praze dělila od klíčové osmé pozice vzdálenost jediného bodu. Pracovní vytížení s častými služebními cestami do ciziny mu neumožnily pravidelnou účast v přeboru.

Josef Franc stále neztratil šanci na titul

Kvalifikační úloha přeboru není letos zase až tak elastická. Soutěž odstartovala až po mistrovství republiky jednotlivců, během jehož pětiměsíční pauzy stihla sedm ze svých osmi zastávek. Nikdo z favoritů postupu nevypadl, byť Filip Hájek měl kvůli ukrajinskému poháru přátelství namále.

Václavu Kvěchovi chyběl k Pražanovu vyřazení jeden jediný bod. Nicméně dnes jej na Borech uvidíme se sedmnáctkou, kterou si zaslouží a to nejen proto, že obsazení náhradníků je v gesci pořadatele.

Startovní listina a způsob kvalifikace:

1 Josef Franc, Praha MR 2019 – 6.
2 Ondřej Smetana, Praha MR 2019 – 4.
3 Martin Gavenda, Březolupy přebor – 3. (2.)
4 Filip Hájek, Praha přebor – 10. (6.)
5 Hynek Štichauer, Pardubice divoká karta SK
6 Petr Chlupáč, Praha přebor – 5. (3.)
7 Zdeněk Simota, Plzeň MR 2019 – 8.
8 Jaroslav Petrák, Pardubice přebor – 7. (5.)
9 Eduard Krčmář, Slaný MR 2019 – 5.
10 Martin Málek, Březolupy MR 2019 – 7.
11 Daniel Klíma, Praha přebor – 9. (5.)
12 Václav Milík, Pardubice MR 2019 – leader
13 Zdeněk Holub, Praha MR 2019 – 2.
14 Michal Škurla, Praha přebor – 2. (1.)
15 Jan Kvěch, Praha MR 2019 – 3.
16 Patrik Mikel, Pardubice přebor – 6. (4.)
17 Václav Kvěch, Plzeň nominace pořadatele

Poznámka: u závodníků kvalifikovaných z přeboru první číslo uvádí skutečné pořadí, číslo v závorce redukovaný ranking pro postup do finále

Václav Milík si zatím může mnout ruce

Foto: Karel Herman a Pavel Fišer