Češi a Slováci v akci 321

Uplynulý týden se na našich oválech nesl ve znamení nižších kubatur. Po úterním poháru kolibříků na malé Markétě jsme o víkendu viděli evropské dvěstěpadesátky v Pardubicích a Divišově. Bohužel pro naše barvy nic necinklo stejně jako na trávě v promáčeném Bad Hersfeldu. Ale pojďme se za našimi závodníky podívat za hranice, ačkoliv se na tradiční kompilaci magazínu speedwayA-Z dostalo až trošku se zpožděním, jelikož na plochodrážní psaní je potřeba také vydělávat v soukromé jazykovce.

 

Čtyřtaktní baltská honba za dánskými dvoutakty

Vojtěch Šachl a Adam Bednář společně se svými rodiči a sourozenci po přeboru v Plzni odjeli do Polska. Po dovolené u moře je od pondělí čekal tréninkový kemp v Gdaňsku. Erik Gundersen se nakonec pořadatelům omluvil a tak se role mentora ujal pouze Emil Sajfutdinov.

Hned v pondělí se konala kvalifikace. Každý z nějakých pětadvaceti závodníků musel po startu zajet co nejrychleji dvě kola, přičemž nejrychlejších šestnáct postoupilo do hlavního závodu. Prim hráli Dánové na dvoutaktních pětaosmdesátkách, nicméně oba čeští borci jim dýchali na záda. Vojtěch Šachl byl časem 23,29 sekund čtvrtý. Adam Bednář zajel 24,28 a skončil čtrnáctý.

Adam Bednář a Vojtěch Šachl se v Gdaňsku v záplavě dánských dvoutaktů neztratili

V úterý se již závodilo na ostro. Jely se tři závody, v áčku se setkala šestnáctka nejrychlejších, v béčku osmička, která se v pondělí nekvalifikovala, a borci s padesátkami měli svůj vlastní mítink. Vojtěch Šachl skončil šestý, Adam Bednář devátý. Oba dokázali prohánět i Dány s jejich rychlými dvoutakty, Adam Bednář v rozjížďce s číslem čtyřiadvacet držel dvě kola v šachu rovnou dva Dány.

Druhý den se pokračovalo ve stejném duchu. Zatímco v úterý se startovní čísla losovala dle pořadí v kvalifikaci, ve středu se postupovalo směrem od posledních umístěného k nejlepšímu. V áčku byla velká konkurence, žádný slabý závodník a oba Češi opět proháněli ostatní soupeře včetně sedmi rychlých Dánů. Nicméně na oba přišla jedna slabší chvilka.

Výsledky za oba dny se sčítaly. Padesátky vyhrál Dorian Biedrzycki, béčko Dominik Wozniak. V áčku byl nejlepší Mikkel Andersen, Vojtěch Šachl byl šestý coby nejlepší se čtyřtaktní stopětadvacítkou, Adam Bednář osmý.

 

Německá bundesliga

Jan Kvěch ještě po nedělním finále evropského poháru devatenáctiletých sršel odhodláním startovat ve čtvrtečním mítinku O korunu krále Boleslava Chrabrého v Gniezně. Nakonec však raději dopřál klidu sobě i svému zraněnému rameni.

Ve čtvrtek se přesto český závodník v akci objevil. Václav Milík opět oblékl vestu AC Landshut v německé bundeslize. Před zraky zhruba třech tisícovek diváků Landshut doma porazil Diedenbergen přesvědčivě 47:39. Pardubický kapitán skóroval třinácti body (2 3 2 3 3).

V pátek se Landshut vypravil do Stralsundu, aby v letošní bundeslize vůbec poprvé prohrál, když se domácí radovali z výhry 44:40. Václav Milík tentokrát dosáhl devíti bodů s jedním bonusem (3 2 2 2 0). Na závěr se konal nadstavbový minizávod Ostsee Pokal, jenž se stal kořistí Viktora Kulakova. Pardubičan v něm obsadil pátou příčku.

 

Odložený comeback jednoho, premiéra dalších dvou

Slovinská liga má tři celky a koná se stylem dvojutkání čtyřčlenných týmů, které nemají náhradníka. V rozpise na dvanáct jízd proti sobě nastupují střídavě dvojice obou soupeřů, aby mítink vyvrcholil finálovou rozjížďkou na základě nominace kouče.

AMD Krško původně počítal na svůj sobotní výjezd do Lendavy se slovenskou dvojicí Jakub ValkovičMichal Tomka, který se právě tady měl po čtvrt roce vrátit do sedla. „Nakonec Jakub nechtěl jet, tak si Milan Pražnik zavolal Smetáka s Mikelem,“ vysvětluje slovenský junior, proč se jeho comeback odkládá až na nedělní Zlatou přilbu SNP.

Krško nakonec rozdrtilo Lendavu neuvěřitelně vysokým poměrem 15:61. Ondřej Smetana ve dvojici s Maticem Ivačičem neztratil ani jeden bod (3 2 3 3 2 2) a jeho skóre se zastavilo na patnácti bodech se třemi bonusy. Patrik Mikel se nechal zbrzdit pádem v rozjížďce s číslem sedm, ale i tak se dostal na devět bodů a bonus (1 1 2 F 3 2).

„Ve čtvrtek mi zavolali, jestli bych nechtěl jet ligu za Krško, tak jsem jel,“ popisuje pražský závodník, jak se vedle francouzské a švédské dostal rovněž do slovinské ligy. „Lendava byla hodně slabá a tak jsme jako tým přišli jenom o dva body. Doufám, že mě ještě na nějaký závody pozvou.“

 

Semifinále druhé polské ligy a holandský pouťák navrch

Polská extraliga si v minulém týdnu dopřála pauzu před víkendovým vyvrcholením své základní části. Z úhlu pohledu českého fanouška se však stala zajímavým včerejší semifinálová klání druhé ligy. Opole doma zvítězilo nad Poznaní 49:41, pro niž vyjel Eduard Krčmář dva body (0 2 0 -). Druhé semifinále Krosno vs. Bydhošť dopadlo 37:53.

Na zakončení dnešního přehledu si musíme ještě zaskočit do Holandska, protože Martin Málek a Josef Franc si po evropském finále v Bad Hersfeldu střihli nedělní pouťák v Eenrumu, který doprovodil finále mistrovství Evropy sajdkár.

Vyhrál jej Chris Harris, Martin Málek byl druhý a Josef Franc sedmý. „V Eenrumu jsem startoval poprvé, dráha byla po dešti trochu náročnější, ale mě se to docela líbilo,“ ujímá se březolupský závodník role vypravěče. „Měl jsem štěstí se potkat čtyřikrát s Theo Pijperem v základní části, ale porazit se mi ho podařilo až na počtvrté. Bodové skóre bylo nakonec dvakrát třetí místo na úvod, pak druhý a nakonec se mi podařilo vyhrát poslední jízdu a poskočil jsem na celkové třetí místo. První čtyři postupovali do A-finále, tak jsem se vyhnul béčku. Finále se ale muselo opakovat, kdy to nezvládl James Shanes a skončil v nemocnici.“

A jak se Martin Málek dostal na pódium? „V opakované jízdě se mi start nepovedl opět nejlíp a vedoucího Chrise Harrise se mi dohnat nepodařilo,“ odpovídá. „Ale za druhé místo jsem hrozně rád! Musím říct, že to byl zas náročný víkend. Večerní závod v sobotu, pak noční přejezd 450 kilometrů do Holandska a zase přes noc cesta domů okolo devíti set. Taťka s Jardou si zase mákli, tak jsme byli moc rádi po tom nevydařeném finále Evropy v Bad Hersfeld za bednu! Moc bych jim chtěl poděkovat!“

Foto: Lucie Šachlová